Sernik na zimno z jagodami
260min
Łatwy
1.5 płaskich łyżek
Żelatyna
0.5 kg
Twaróg półtłusty
300 ml
Kwaśna śmietana
2 opakowań
Ciastka, zwykłe lub maślane, sucha mieszanka
2 płaskich łyżek
Masło
1 szklanka
Jagody
0.5 szklanka
Cukier
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
260 min
Krok 1
5 min
Herbatniki kruszę i łączę z masłem. Wykładam nimi dno tortownicy.
Krok 2
5 min
Twaróg i cukier miksuję blenderem. Dodaję śmietanę i mieszam.
Krok 3
5 min
Żelatynę rozpuszczam w 4 łyżkach wody, gdy napęcznieje podgrzewam i dodaję do masy serowej. Całość mieszam. Gotową masę wylewam na herbatniki.
Krok 4
5 min
Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody, dodaję jagody i miksuję na jednolitą masę. Następnie wylewam na serową masę.
Krok 5
1 min
Widelcem delikatnie mieszam, aby powstał marmurkowy wzór. Odstawiam do stężenia na 3-4 godziny. Wyciagam z tortownicy.
Krok 6
1 min
Dowolnie dekoruję.
Nieziemskie smak pysznego ciasta na zimno na herbatnikowym spodzie z twarogiem i jagodami. Bardzo prosty przepis idealny na letnie spotkania w gronie znajomych lub rodziny. Apetyczny sernik na zimno z jagodami, sprawi, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie! Smacznego :)
Komentarze 0