Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na oponki serowe to propozycja dla osób uwielbiających piec i smażyć słodkości na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Do ciasta na oponki dodajemy zmielony ser twarogowy i postępujemy zgodnie ze zwykłym przepisem na oponki. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem lub używamy czekoladowej polewy. Oponki serowe możemy podać z owocami (np. malinami) nie tylko dla smaku, ale również dla dekoracji.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.
Krok 2
5 min
Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.
Krok 3
5 min
W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.
Krok 4
5 min
Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.
Krok 5
10 min
Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.
Krok 6
5 min
Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.
Krok 1
z
6
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.
Krok 2
z
6
Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.
Krok 3
z
6
W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.
Krok 4
z
6
Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.
Krok 5
z
6
Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.
Krok 6
z
6
Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
B
Bogdan
A po co mi ta oliwa z oliwek?Do smażenia?SZOK
Winiary
Expert
Bogdanie, oponki możesz smażyć na zwykłym oleju słonecznikowym. Pozdrawiamy!
Komentarze 1