Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na oponki serowe to propozycja dla osób uwielbiających piec i smażyć słodkości na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Do ciasta na oponki dodajemy zmielony ser twarogowy i postępujemy zgodnie ze zwykłym przepisem na oponki. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem lub używamy czekoladowej polewy. Oponki serowe możemy podać z owocami (np. malinami) nie tylko dla smaku, ale również dla dekoracji.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.
Krok 2
5 min
Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.
Krok 3
5 min
W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.
Krok 4
5 min
Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.
Krok 5
10 min
Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.
Krok 6
5 min
Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.
Krok 1
z
6
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.
Krok 2
z
6
Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.
Krok 3
z
6
W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.
Krok 4
z
6
Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.
Krok 5
z
6
Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.
Krok 6
z
6
Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
B
Bogdan
A po co mi ta oliwa z oliwek?Do smażenia?SZOK
Winiary
Expert
Bogdanie, oponki możesz smażyć na zwykłym oleju słonecznikowym. Pozdrawiamy!
Komentarze 1