Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Oponki serowe

Oponki serowe

(0)
40min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  kg
Ser półtłusty
0.5  kg
Mąka
0.5  szklanka
Cukier
4 
Żółtko
250  ml
Śmietana kwaśna
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  łyżeczka
Ocet
500  ml
Olej do smażenia
40  ml
Spirytus
trochę
Cukier puder
trochę
Maliny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
20.39 g
Węglowodany
93.37 g
Tłuszcze
84.67 g
Wartość energetyczna
1224.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na oponki serowe to propozycja dla osób uwielbiających piec i smażyć słodkości na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Do ciasta na oponki dodajemy zmielony ser twarogowy i postępujemy zgodnie ze zwykłym przepisem na oponki. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem lub używamy czekoladowej polewy. Oponki serowe możemy podać z owocami (np. malinami) nie tylko dla smaku, ale również dla dekoracji.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.
  • Krok 2

    5 min
    Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.
  • Krok 3

    5 min
    W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.
  • Krok 4

    5 min
    Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.
  • Krok 5

    10 min
    Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.
  • Krok 6

    5 min
    Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.
Oponki serowe

Krok 1 z 6

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.

Oponki serowe

Krok 2 z 6

Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.

Oponki serowe

Krok 3 z 6

W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.

Oponki serowe

Krok 4 z 6

Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.

Oponki serowe

Krok 5 z 6

Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.

Oponki serowe

Krok 6 z 6

Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Bogdan

A po co mi ta oliwa z oliwek?Do smażenia?SZOK

Winiary
Expert

Bogdanie, oponki możesz smażyć na zwykłym oleju słonecznikowym. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Walentynki
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasteczka kruche

    Ciasteczka kruche

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kruche ciasteczka wielkanocne

    Kruche ciasteczka wielkanocne

    55 min Łatwy
  • Faworki

    Faworki

    2 godz Średni
  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu