Oponki serowe
40min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
20.39 g
Węglowodany
93.37 g
Tłuszcze
93 g
Wartość energetyczna
1298.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.
Krok 2
5 min
Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.
Krok 3
5 min
W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.
Krok 4
5 min
Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.
Krok 5
10 min
Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.
Krok 6
5 min
Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.
Przepis na oponki serowe to propozycja dla osób uwielbiających piec i smażyć słodkości na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Do ciasta na oponki dodajemy zmielony ser twarogowy i postępujemy zgodnie ze zwykłym przepisem na oponki. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem lub używamy czekoladowej polewy. Oponki serowe możemy podać z owocami (np. malinami) nie tylko dla smaku, ale również dla dekoracji.
Komentarze 0