Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oponki serowe

0
40 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

16 g
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5 kg
Ser półtłusty
0.5 kg
Mąka
0.5 szklanka
Cukier
4 
Żółtko
250 ml
Śmietana kwaśna
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 łyżeczka
Ocet
500 g
Oliwa z oliwek
40 ml
Spirytus
1 trochę
Cukier puder
1 trochę
Maliny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
20.39 g
Węglowodany
93.37 g
Tłuszcze
93 g
Wartość energetyczna
1298.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.
Krok 2
5 min
Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.
Krok 3
5 min
W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.
Krok 4
5 min
Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.
Krok 5
10 min
Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.
Krok 6
5 min
Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.
Oponki serowe

Krok 1 z 6

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zmielony ser, żółtka, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, śmietanę, sodę i ocet. Zagnieć ciasto.

Oponki serowe

Krok 2 z 6

Oprósz delikatnie mąką, wałkuj na grubość ok. 1-1,5 cm i wykrawaj szklanką kółka.

Oponki serowe

Krok 3 z 6

W każdym kółku zrób na środku małą dziurkę. Ułóż na ściereczce.

Oponki serowe

Krok 4 z 6

Do zimnego oleju dodaj mały kieliszek spirytusu, następnie go podgrzej.

Oponki serowe

Krok 5 z 6

Oponki wrzucaj na gorący tłuszcz, smaż na złoty kolor, wyjmuj patyczkiem i osącz z tłuszczu.

Oponki serowe

Krok 6 z 6

Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Podawaj z malinami.

Przepis na oponki serowe to propozycja dla osób uwielbiających piec i smażyć słodkości na Tłusty Czwartek, ale nie tylko! Do ciasta na oponki dodajemy zmielony ser twarogowy i postępujemy zgodnie ze zwykłym przepisem na oponki. Po usmażeniu w głębokim tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem lub używamy czekoladowej polewy. Oponki serowe możemy podać z owocami (np. malinami) nie tylko dla smaku, ale również dla dekoracji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika