Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pączki oponki

0
33 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżeczek
Proszek do pieczenia
1 
Serek homogenizowany
2 płaskich łyżek
Cukier
8 płaskich łyżek
Mleko
8 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Cukier puder
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
5 min
Mąkę, proszek do pieczenia, serek, cukier, mleko i olej łączymy, wyrabiamy masę i wałkujemy ciasto (nie za cienko).
Krok 2
5 min
Z ciasta szklanką wycinamy kółka, w kółkach kieliszkiem mniejsze kółeczka.
Krok 3
1 min
Na rozgrzany olej wrzucamy krążki i smażymy z obu stron na rumiano. UWAGA : oponki bardzo szybko się smażą, wymagają ciągłego przewracania i pilnowania, żeby się nie przypaliły.
Krok 4
3 min
Po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, ostudzone posypać cukrem pudrem.
Krok 5
5 min
Malutkie kółeczka które zostały i resztę ciasta, formuję w kuleczki i również smażę podając jako pączusie.
Pączki oponki

Krok 1 z 5

Mąkę, proszek do pieczenia, serek, cukier, mleko i olej łączymy, wyrabiamy masę i wałkujemy ciasto (nie za cienko).

Pączki oponki

Krok 2 z 5

Z ciasta szklanką wycinamy kółka, w kółkach kieliszkiem mniejsze kółeczka.

Pączki oponki

Krok 3 z 5

Na rozgrzany olej wrzucamy krążki i smażymy z obu stron na rumiano. UWAGA : oponki bardzo szybko się smażą, wymagają ciągłego przewracania i pilnowania, żeby się nie przypaliły.

Pączki oponki

Krok 4 z 5

Po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, ostudzone posypać cukrem pudrem.

Pączki oponki

Krok 5 z 5

Malutkie kółeczka które zostały i resztę ciasta, formuję w kuleczki i również smażę podając jako pączusie.

Przepyszne, puszyste oponki to słodki rarytas, którego chce się więcej i więcej! Wypróbuj koniecznie przepis na pączki w kształcie oponek. Cały sekret tkwi w tym, aby wyciąć z uformowanego pączka dziurkę najlepiej kieliszkiem. Małe kółeczka, które wycięliśmy z oponek, możemy również usmażyć i powstaną mini pączusie :) Smakowite pączki przed podaniem posyp słodziutkim cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika