Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pączki oponki

Pączki oponki

(4)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kasiasz108

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1 
Serek homogenizowany waniliowy
2  łyżek
Cukier
8  łyżek
Mleko
8  łyżek
Olej
trochę
Cukier puder
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.58 g
Węglowodany
14.85 g
Tłuszcze
11.17 g
Wartość energetyczna
168.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepyszne, puszyste oponki to słodki rarytas, którego chce się więcej i więcej! Wypróbuj koniecznie przepis na pączki w kształcie oponek. Cały sekret tkwi w tym, aby wyciąć z uformowanego pączka dziurkę najlepiej kieliszkiem. Małe kółeczka, które wycięliśmy z oponek, możemy również usmażyć i powstaną mini pączusie :) Smakowite pączki przed podaniem posyp słodziutkim cukrem pudrem.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę, proszek do pieczenia, serek, cukier, mleko i olej łączymy, wyrabiamy masę i wałkujemy ciasto (nie za cienko).
  • Krok 2

    5 min
    Z ciasta szklanką wycinamy kółka, w kółkach kieliszkiem mniejsze kółeczka.
  • Krok 3

    10 min
    Na rozgrzany olej wrzucamy krążki i smażymy z obu stron na rumiano. UWAGA : oponki bardzo szybko się smażą, wymagają ciągłego przewracania i pilnowania, żeby się nie przypaliły.
  • Krok 4

    5 min
    Po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, ostudzone posypać cukrem pudrem.
  • Krok 5

    5 min
    Malutkie kółeczka które zostały i resztę ciasta, formuję w kuleczki i również smażę podając jako pączusie.
Pączki oponki

Krok 1 z 5

Mąkę, proszek do pieczenia, serek, cukier, mleko i olej łączymy, wyrabiamy masę i wałkujemy ciasto (nie za cienko).

Pączki oponki

Krok 2 z 5

Z ciasta szklanką wycinamy kółka, w kółkach kieliszkiem mniejsze kółeczka.

Pączki oponki

Krok 3 z 5

Na rozgrzany olej wrzucamy krążki i smażymy z obu stron na rumiano. UWAGA : oponki bardzo szybko się smażą, wymagają ciągłego przewracania i pilnowania, żeby się nie przypaliły.

Pączki oponki

Krok 4 z 5

Po usmażeniu odsączyć z oleju na ręczniku papierowym, ostudzone posypać cukrem pudrem.

Pączki oponki

Krok 5 z 5

Malutkie kółeczka które zostały i resztę ciasta, formuję w kuleczki i również smażę podając jako pączusie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim

    Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim

    35 min Łatwy
  • Faworki

    Faworki

    2 godz Średni
  • Szybkie PĄCZKI LANE

    Szybkie PĄCZKI LANE

    42 min Łatwy
  • Krążki cebulowe

    Krążki cebulowe

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu