Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

(0)
1 godz 54 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
PL WINIARY BUDYŃ ŚMIETANKOWY Z CUKREM
500  g
Mąka pszenna
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
2.5  kubków
Mleko
80  g
Drożdże
2  płaskich łyżek
Cukier
8 
Żółtko
156  g
Śmietana 18%
1  szczypta
Sól
1  l
Olej rzepakowy
8  g
Alkohol 40%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.36 g
Węglowodany
20.08 g
Tłuszcze
39.78 g
Wartość energetyczna
459.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obok domowych pączków z nadzieniem różanym, pączki z budyniem , posypane cukrem pudrem, to chyba najbardziej popularna wersja na tłusty czwartek i nie tylko. Proponujemy przepis na pączki , dzięki któremu przygotujesz ten przysmak w łatwy sposób!

Jak zrobić domowe pączki z budyniem ? Zacznij od przygotowania ciasta: podgrzej mleko i wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski i przelej do niej mleko z drożdżami, dodaj kolejną łyżkę cukru, cukier wanilinowy WINIARY, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Pora na przygotowanie nadzienia do pączków z budyniem . Zawartość opakowania budyniu o smaku śmietankowym WINIARY rozprowadź w połowie szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj rozrobiony budyń oraz 1 żółtko, wymieszaj i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Z ciasta uformuj okrągłe placki, na środku każdego połóż łyżeczkę budyniu, po czym zlep brzegi. Odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Wykładaj pączki z budyniem do rondla z gorącym olejem i smaż, aż się zarumienią (ok. 4 minuty z jednej strony). Gotowe, ostudzone pączki z budyniem pokryj lukrem lub cukrem pudrem.

Przygotowanie

114 min
  • Krok 1

    3 min
    Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu).
  • Krok 2

    5 min
    1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.
  • Krok 4

    30 min
    Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj.
  • Krok 6

    1 min
    Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając. Ostudź.
  • Krok 7

    5 min
    Pączki: W rondlu rozgrzej olej.
  • Krok 8

    15 min
    Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce.
  • Krok 9

    30 min
    Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia.
  • Krok 10

    8 min
    Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony.
  • Krok 11

    2 min
    Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.
Pączki z budyniem

Krok 1 z 11

Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu).

Pączki z budyniem

Krok 2 z 11

1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia.

Pączki z budyniem

Krok 3 z 11

Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.

Pączki z budyniem

Krok 4 z 11

Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pączki z budyniem

Krok 5 z 11

Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj.

Pączki z budyniem

Krok 6 z 11

Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając. Ostudź.

Pączki z budyniem

Krok 7 z 11

Pączki: W rondlu rozgrzej olej.

Pączki z budyniem

Krok 8 z 11

Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce.

Pączki z budyniem

Krok 9 z 11

Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia.

Pączki z budyniem

Krok 10 z 11

Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony.

Pączki z budyniem

Krok 11 z 11

Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Domowe pączki na smalcu

    Domowe pączki na smalcu

    1 godz 25 min Łatwy
  • Babka wielkanocna

    Babka wielkanocna

    2 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu