Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pączki z budyniem

0
114 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna
16 g
Cukier wanilinowy WINIARY
2.5 kubków
Mleko
80 g
Drożdże
2 płaskich łyżek
Cukier
8 
Żółtko
156 g
Śmietana 18%
1 szczypta
Sól
1 l
Olej rzepakowy
8 g
Alkohol 40%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.36 g
Tłuszcze
39.78 g
Węglowodany
20.08 g
Wartość energetyczna
459.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

114 min
Krok 1
3 min
Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu).
Krok 2
5 min
1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.
Krok 4
30 min
Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5
10 min
Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj.
Krok 6
1 min
Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając. Ostudź.
Krok 7
5 min
Pączki: W rondlu rozgrzej olej.
Krok 8
15 min
Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce.
Krok 9
30 min
Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia.
Krok 10
8 min
Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony.
Krok 11
2 min
Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.
Pączki z budyniem

Krok 1 z 11

Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu).

Pączki z budyniem

Krok 2 z 11

1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia.

Pączki z budyniem

Krok 3 z 11

Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.

Pączki z budyniem

Krok 4 z 11

Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pączki z budyniem

Krok 5 z 11

Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj.

Pączki z budyniem

Krok 6 z 11

Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając. Ostudź.

Pączki z budyniem

Krok 7 z 11

Pączki: W rondlu rozgrzej olej.

Pączki z budyniem

Krok 8 z 11

Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce.

Pączki z budyniem

Krok 9 z 11

Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia.

Pączki z budyniem

Krok 10 z 11

Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony.

Pączki z budyniem

Krok 11 z 11

Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.

Obok domowych pączków z nadzieniem różanym, pączki z budyniem , posypane cukrem pudrem, to chyba najbardziej popularna wersja na tłusty czwartek i nie tylko. Proponujemy przepis na pączki , dzięki któremu przygotujesz ten przysmak w łatwy sposób!

Jak zrobić domowe pączki z budyniem ? Zacznij od przygotowania ciasta: podgrzej mleko i wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski i przelej do niej mleko z drożdżami, dodaj kolejną łyżkę cukru, cukier wanilinowy WINIARY, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Pora na przygotowanie nadzienia do pączków z budyniem . Zawartość opakowania budyniu o smaku śmietankowym WINIARY rozprowadź w połowie szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj rozrobiony budyń oraz 1 żółtko, wymieszaj i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Z ciasta uformuj okrągłe placki, na środku każdego połóż łyżeczkę budyniu, po czym zlep brzegi. Odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Wykładaj pączki z budyniem do rondla z gorącym olejem i smaż, aż się zarumienią (ok. 4 minuty z jednej strony). Gotowe, ostudzone pączki z budyniem pokryj lukrem lub cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika