Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pączki z serka homogenizowanego zrobisz błyskawicznie - to słodkości uwielbiane przez wszystkich łasuchów. Największe ilości tradycyjnych pączków z budyniem lub konfiturą różaną zjadamy w okolicach Tłustego Czwartku, ale ochota na te pyszne, puszyste łakocie może nas zaskoczyć o każdej porze roku. Gdy zdecydujesz się na przygotowanie pączków na deser po niedzielnym obiedzie lub rodzinną uroczystość, koniecznie wypróbuj nasz szybki przepis na pączki z serka homogenizowanego, które przygotujesz w mniej, niż trzy kwadranse!
Aby przygotować pączki z serków homogenizowanych, potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy, że połączysz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kilka jajek, szczyptę soli i serek homogenizowany. Masa na pączusie z serka homogenizowanego jest gotowa od razu po połączeniu składników. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego i czekać na jego wyrośnięcie, tylko od razu możesz przejść do smażenia puszystych słodkości.
Pączki z serka homogenizowanego są gotowe do zjedzenia od razu po usmażeniu i odsączeniu z nadmiaru tłuszczu. Dla ozdoby i wzmocnienia smaku możesz oprószyć je cukrem pudrem. Choć w odróżnieniu od tradycyjnych pączków, nie będziesz wypełniać ich budyniem lub konfiturą, to dzięki dodatkowi serka homogenizowanego ich smak będzie wyjątkowy i niepowtarzalny. Gorąco polecamy wspaniałe pączki z serka waniliowego, ale jeżeli masz w lodówce serki o innym smaku, możesz przygotować autorską wersję tych puszystych kuleczek.
Dysponujesz większą ilością czasu, a w dodatku lubisz eksperymentować? Przygotuj ciasto na pączki z serka homogenizowanego według naszego przepisu, lecz pobaw się ich kształtem. Wytnij szklanką z ciasta kółka, a następnie kieliszkiem zrób w środku każdego z nich mniejszy otwór. Tak powstałe oponki z serkiem homogenizowanym mogą być fantastyczną przekąską na urodziny dzieci lub letnie przyjęcie. Oponki możesz udekorować, używając kolorowych lukrów, polewy i cukrowych posypek. Tak przygotowanymi łakociami, które ucieszą zarówno oczy, jak i podniebienia zrobisz furorę wśród wszystkich gości!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
13 min
Serek homogenizowany przekładamy do miski, wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem, do czasu połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą - dokładnie mieszam.
Krok 2
5 min
Do szerokiego rondla wlewamy olej (tyle, aby pączki mogły być w nim całe zanurzone) i podgrzewamy go.
Krok 3
2 min
Łyżeczką nabieramy ciasto i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Łyżeczkę maczamy za każdym razem w gorącym oleju, aby ciasto łatwiej od niej odchodziło.
Krok 4
15 min
Pączki smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron, na złoty kolor.
Krok 5
5 min
Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószamy cukrem pudrem.
Krok 1
z
5
Składniki:
Proszek do pieczenia, Serek homogenizowany, Mąka pszenna, Jajko, Sól
Serek homogenizowany przekładamy do miski, wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem, do czasu połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą - dokładnie mieszam.
Krok 2
z
5
Składniki:
Olej rzepakowy
Do szerokiego rondla wlewamy olej (tyle, aby pączki mogły być w nim całe zanurzone) i podgrzewamy go.
Krok 3
z
5
Łyżeczką nabieramy ciasto i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Łyżeczkę maczamy za każdym razem w gorącym oleju, aby ciasto łatwiej od niej odchodziło.
Krok 4
z
5
Pączki smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron, na złoty kolor.
Krok 5
z
5
Składniki:
Cukier puder
Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0