Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pączki z serka homogenizowanego
Dodaj do CookBook

Pączki z serka homogenizowanego

(2)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia
30  dag
Serek homogenizowany
3 
Jajko
1.5  szklanek
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
1  l
Olej rzepakowy
1  łyżka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.7 g
Wartość energetyczna
450.2 kcal
Tłuszcze
44.9 g
Białko
3.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pączki z serka homogenizowanego zrobisz błyskawicznie - to słodkości uwielbiane przez wszystkich łasuchów. Największe ilości tradycyjnych pączków z budyniem lub konfiturą różaną zjada się w okolicach Tłustego Czwartku, ale ochota na te pyszne, puszyste łakocie może  zaskoczyć o każdej porze roku. Gdy zdecydujesz się na przygotowanie pączków na deser po niedzielnym obiedzie lub rodzinną uroczystość, koniecznie wypróbuj szybki przepis na pączki z serka homogenizowanego, które przygotujesz w mniej, niż trzy kwadranse! Dlatego mini pączki z serka homogenizowanego można zrobić nawet w ostatniej chwili z myślą o niezapowiedzianych gościach, którzy informują, że już za chwilę będą w domu. Wystarczy znać dobry, sprawdzony przepis na pączki z serka.  

 

Aby przygotować mini pączki z serków homogenizowanych, potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy, że połączysz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kilka jajek, szczyptę soli i serek homogenizowany. Masa na pączusie z serka homogenizowanego jest gotowa od razu po połączeniu składników. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego i czekać na jego wyrośnięcie, tylko od razu możesz przejść do smażenia puszystych słodkości. Starannie uformowane pączki na bazie serka homogenizowanego wrzuca się na rozgrzany olej. Najlepiej użyć do tego dużego, szerokiego rondla, w którym ciasto będzie smażone partiami. Jeśli wrzucisz na raz za dużo kulek, przepis na małe pączki z serkiem homogenizowanym może nie wyjść, bo trudno będzie przewracać je z jednej strony na drugą lub będą się ze sobą zlepiać. Lepiej na smażenie poświęcić trochę więcej czasu, ale za to wszystkiego dokładnie dopilnować.  

 

Mini pączki z serkiem homogenizowanym ucieszą gości w każdym wieku, ale chyba najbardziej dzieci, które nie mogą oprzeć się takim słodkościom.  

 

Pączki z serkiem homogenizowanym są gotowe do zjedzenia od razu po usmażeniu i odsączeniu z nadmiaru tłuszczu. Dla ozdoby i wzmocnienia smaku możesz oprószyć je cukrem pudrem. Choć w odróżnieniu od tradycyjnych pączków, nie będziesz wypełniać ich budyniem lub konfiturą, to dzięki dodatkowi serka homogenizowanego ich smak będzie wyjątkowy i niepowtarzalny. Gorąco polecamy wspaniałe mini pączki z serkiem waniliowym, ale jeżeli masz w lodówce serki o innym smaku, możesz przygotować autorską wersję tych puszystych kuleczek. 

 

Pączki z serem homogenizowanym nadają się idealnie na podwieczorek, przekąskę dla gości albo dodatek do kawy i herbaty.  

 

Jak zmodyfikować przepis na małe pączki z serka homogenizowanego? 

 

Dysponujesz większą ilością czasu, a w dodatku lubisz eksperymentować? Przygotuj ciasto na pączki z serka homogenizowanego według naszego przepisu, lecz pobaw się ich kształtem. Wytnij szklanką z ciasta kółka, a następnie kieliszkiem zrób w środku każdego z nich mniejszy otwór. Tak powstałe oponki z serkiem homogenizowanym mogą być fantastyczną przekąską na urodziny dzieci lub letnie przyjęcie. Oponki możesz udekorować, używając kolorowych lukrów, polewy i cukrowych posypek. Tak przygotowanymi łakociami, które ucieszą zarówno oczy, jak i podniebienia zrobisz furorę wśród wszystkich gości! Przygotowując w domu małe pączki z serkiem homogenizowanym, możesz dodatkowo zaangażować rodzinę, a przy tym masz pewność, że danie powstanie bez używania niepotrzebnie sztucznych konserwantów i barwników, które mogą znaleźć się w gotowych produktach ze sklepu.  

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    13 min
    Serek homogenizowany przekładamy do miski, wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem, do czasu połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą - dokładnie mieszam.
  • Krok 2

    5 min
    Do szerokiego rondla wlewamy olej (tyle, aby pączki mogły być w nim całe zanurzone) i podgrzewamy go.
  • Krok 3

    2 min
    Łyżeczką nabieramy ciasto i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Łyżeczkę maczamy za każdym razem w gorącym oleju, aby ciasto łatwiej od niej odchodziło.
  • Krok 4

    15 min
    Pączki smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron, na złoty kolor.
  • Krok 5

    5 min
    Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószamy cukrem pudrem.
Pączki z serka homogenizowanego

Krok 1 z 5

Składniki: Proszek do pieczenia, Serek homogenizowany, Mąka, Jajko, Sól

Serek homogenizowany przekładamy do miski, wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem, do czasu połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą - dokładnie mieszam.

Pączki z serka homogenizowanego

Krok 2 z 5

Składniki: Olej do smażenia

Do szerokiego rondla wlewamy olej (tyle, aby pączki mogły być w nim całe zanurzone) i podgrzewamy go.

Pączki z serka homogenizowanego

Krok 3 z 5

Łyżeczką nabieramy ciasto i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Łyżeczkę maczamy za każdym razem w gorącym oleju, aby ciasto łatwiej od niej odchodziło.

Pączki z serka homogenizowanego

Krok 4 z 5

Pączki smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron, na złoty kolor.

Pączki z serka homogenizowanego

Krok 5 z 5

Składniki: Cukier puder

Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3333333333333
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
11
22
00
00
00

Opinie

5

Kasia

Nie pączki tylko małe potworki wyszły....nic się ciasto nie chciało odkleić od łyżki, nie wyszło wcale
Anonim (niezweryfikowany) 02/08/2024-01:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-03:37 CEST
Kasiu, następnym razem, jeśli konsystencja ciast będzie zbyt płynna, dodaj więcej mąki – to powinno pomóc. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z lodówki

    Pączki z lodówki

    2 godz 28 min Łatwy
  • Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    1 godz 11 min Średni
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy
  • Pączki ziemniaczane

    Pączki ziemniaczane

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu