Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pączki z serka homogenizowanego zrobisz błyskawicznie - to słodkości uwielbiane przez wszystkich łasuchów. Największe ilości tradycyjnych pączków z budyniem lub konfiturą różaną zjada się w okolicach Tłustego Czwartku, ale ochota na te pyszne, puszyste łakocie może zaskoczyć o każdej porze roku. Gdy zdecydujesz się na przygotowanie pączków na deser po niedzielnym obiedzie lub rodzinną uroczystość, koniecznie wypróbuj szybki przepis na pączki z serka homogenizowanego, które przygotujesz w mniej, niż trzy kwadranse! Dlatego mini pączki z serka homogenizowanego można zrobić nawet w ostatniej chwili z myślą o niezapowiedzianych gościach, którzy informują, że już za chwilę będą w domu. Wystarczy znać dobry, sprawdzony przepis na pączki z serka.
Aby przygotować mini pączki z serków homogenizowanych, potrzebujesz jedynie kilku składników. Wystarczy, że połączysz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kilka jajek, szczyptę soli i serek homogenizowany. Masa na pączusie z serka homogenizowanego jest gotowa od razu po połączeniu składników. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego i czekać na jego wyrośnięcie, tylko od razu możesz przejść do smażenia puszystych słodkości. Starannie uformowane pączki na bazie serka homogenizowanego wrzuca się na rozgrzany olej. Najlepiej użyć do tego dużego, szerokiego rondla, w którym ciasto będzie smażone partiami. Jeśli wrzucisz na raz za dużo kulek, przepis na małe pączki z serkiem homogenizowanym może nie wyjść, bo trudno będzie przewracać je z jednej strony na drugą lub będą się ze sobą zlepiać. Lepiej na smażenie poświęcić trochę więcej czasu, ale za to wszystkiego dokładnie dopilnować.
Mini pączki z serkiem homogenizowanym ucieszą gości w każdym wieku, ale chyba najbardziej dzieci, które nie mogą oprzeć się takim słodkościom.
Pączki z serkiem homogenizowanym są gotowe do zjedzenia od razu po usmażeniu i odsączeniu z nadmiaru tłuszczu. Dla ozdoby i wzmocnienia smaku możesz oprószyć je cukrem pudrem. Choć w odróżnieniu od tradycyjnych pączków, nie będziesz wypełniać ich budyniem lub konfiturą, to dzięki dodatkowi serka homogenizowanego ich smak będzie wyjątkowy i niepowtarzalny. Gorąco polecamy wspaniałe mini pączki z serkiem waniliowym, ale jeżeli masz w lodówce serki o innym smaku, możesz przygotować autorską wersję tych puszystych kuleczek.
Pączki z serem homogenizowanym nadają się idealnie na podwieczorek, przekąskę dla gości albo dodatek do kawy i herbaty.
Jak zmodyfikować przepis na małe pączki z serka homogenizowanego?
Dysponujesz większą ilością czasu, a w dodatku lubisz eksperymentować? Przygotuj ciasto na pączki z serka homogenizowanego według naszego przepisu, lecz pobaw się ich kształtem. Wytnij szklanką z ciasta kółka, a następnie kieliszkiem zrób w środku każdego z nich mniejszy otwór. Tak powstałe oponki z serkiem homogenizowanym mogą być fantastyczną przekąską na urodziny dzieci lub letnie przyjęcie. Oponki możesz udekorować, używając kolorowych lukrów, polewy i cukrowych posypek. Tak przygotowanymi łakociami, które ucieszą zarówno oczy, jak i podniebienia zrobisz furorę wśród wszystkich gości! Przygotowując w domu małe pączki z serkiem homogenizowanym, możesz dodatkowo zaangażować rodzinę, a przy tym masz pewność, że danie powstanie bez używania niepotrzebnie sztucznych konserwantów i barwników, które mogą znaleźć się w gotowych produktach ze sklepu.
Serek homogenizowany przekładamy do miski, wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem, do czasu połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą - dokładnie mieszam.
Do szerokiego rondla wlewamy olej (tyle, aby pączki mogły być w nim całe zanurzone) i podgrzewamy go.
Łyżeczką nabieramy ciasto i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Łyżeczkę maczamy za każdym razem w gorącym oleju, aby ciasto łatwiej od niej odchodziło.
Pączki smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron, na złoty kolor.
Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószamy cukrem pudrem.
Kasia