Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pączki z dziurką
Dodaj do CookBook

Pączki z dziurką

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
3.5  szklanek
Mąka pszenna
25  g
Drożdże
1.5  szklanek
Mleko
2  łyżek
Kwaśna śmietana
3 
Żółtko
2  łyżek
Cukier
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Spirytus
trochę
Sól
trochę
Olej
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.8 g
Wartość energetyczna
92.9 kcal
Tłuszcze
1.9 g
Białko
2.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chcesz przez chwilę poczuć się, jak bohater amerykańskiego filmu i zajadać pyszne pączki z dziurką do kawy? Prosty przepis sprawi, że w krótkim czasie przygotujesz całą miskę tych pysznych wypieków. Dodatkowo posypane Cukrem wanilinowym WINIARY nabiorą idealnej słodkości!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.
  • Krok 4

    5 min
    W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.
  • Krok 5

    1 min
    Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Krok 6

    5 min
    Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Pączki z dziurką

Krok 1 z 6

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Pączki z dziurką

Krok 2 z 6

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Pączki z dziurką

Krok 3 z 6

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.

Pączki z dziurką

Krok 4 z 6

W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.

Pączki z dziurką

Krok 5 z 6

Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pączki z dziurką

Krok 6 z 6

Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jesień
  • Karnawał
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z serka homogenizowanego

    Pączki z serka homogenizowanego

    40 min Łatwy
  • Pączki z lodówki

    Pączki z lodówki

    2 godz 28 min Łatwy
  • Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    1 godz 11 min Średni
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu