Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz przez chwilę poczuć się, jak bohater amerykańskiego filmu i zajadać pyszne pączki z dziurką do kawy? Prosty przepis sprawi, że w krótkim czasie przygotujesz całą miskę tych pysznych wypieków. Dodatkowo posypane Cukrem wanilinowym WINIARY nabiorą idealnej słodkości!
Przygotowanie
36 min
Krok 1
5 min
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.
Krok 4
5 min
W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.
Krok 5
1 min
Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
5 min
Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Krok 1
z
6
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
z
6
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
z
6
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.
Krok 4
z
6
W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.
Krok 5
z
6
Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
z
6
Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0