Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pączki z dziurką

(0)
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3.5  szklanek
Mąka pszenna
25  g
Drożdże
1.5  szklanek
Mleko
2  łyżek
Kwaśna śmietana
3 
Żółtko
2  łyżek
Cukier
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Spirytus
trochę
Sól
trochę
Olej
trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.55 g
Węglowodany
15.77 g
Tłuszcze
1.93 g
Wartość energetyczna
92.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
5 min
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.
Krok 4
5 min
W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.
Krok 5
1 min
Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
5 min
Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Pączki z dziurką

Krok 1 z 6

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Pączki z dziurką

Krok 2 z 6

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Pączki z dziurką

Krok 3 z 6

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.

Pączki z dziurką

Krok 4 z 6

W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.

Pączki z dziurką

Krok 5 z 6

Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pączki z dziurką

Krok 6 z 6

Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Chcesz przez chwilę poczuć się, jak bohater amerykańskiego filmu i zajadać pyszne pączki z dziurką do kawy? Prosty przepis sprawi, że w krótkim czasie przygotujesz całą miskę tych pysznych wypieków. Dodatkowo posypane Cukrem wanilinowym WINIARY nabiorą idealnej słodkości!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha