
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Pączki z dziurką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 4
5 minKrok 5
1 minKrok 6
5 minKrok 1 z 6
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać pół szklanki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 z 6
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z resztą cukru, cukrem wanilinowym i śmietaną, przesianą mąką, odrobiną soli, spirytusem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3 z 6
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć okrągłe kuleczki, ułożyć na desce i odłożyć, aby podrosły.
Krok 4 z 6
W wyrośniętych pączkach palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki robić otwory.
Krok 5 z 6
Wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6 z 6
Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0