Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Małe, delikatne i mięciutkie pączusie z dodatkiem dyni. To dynia dodaje im lekkości i pięknego, słonecznego koloru. Tanie i szybkie do przyrządzenia. Ciasto na te pączki jest gotowe zaraz po zmiksowaniu. Potem tylko kładzie się porcje ciasta łyżeczką na gorący olej.
Nie wszystkie są idealnie okrągłe, ale wszystkie smakują tak samo, czy mają "różki" czy nie :) Jeśli będziemy ciasto z łyżeczki kłaść w jeden punkt to przybiorą właściwy kształt. Najsmaczniejsze są oczywiście cieplutkie i szybko znikają z talerza,
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Kawałek dyni najpierw pokroić w kostkę a następnie zblendować na mus, tak aby uzyskać pól szklanki musu.
Krok 2
5 min
Masło roztopić i odstawić aby przestygło.
Krok 3
5 min
Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Wbić jajka, dodać mus z dyni wlać mleko i płynne masło. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
Krok 4
10 min
Do małej miseczki lub na talerzyk odlać trochę oleju (będzie do maczania łyżeczki), resztę wlać do rondla i rozgrzać. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżeczkę należy zanurzyć w zimnym oleju – ciasto łatwiej odklei się od łyżki.
Krok 5
5 min
Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą zrzucić ciasto do oleju. Aby uzyskać w miarę okrągłe, należy porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.
Krok 6
5 min
Smażyć na średnim ogniu aby pączki zdążyły przesmażyć się w środku. Smażyć ok. 2 - 3 min. z każdej strony aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Krok 7
5 min
Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z oleju na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
Krok 1
z
7
Kawałek dyni najpierw pokroić w kostkę a następnie zblendować na mus, tak aby uzyskać pól szklanki musu.
Krok 2
z
7
Masło roztopić i odstawić aby przestygło.
Krok 3
z
7
Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Wbić jajka, dodać mus z dyni wlać mleko i płynne masło. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
Krok 4
z
7
Do małej miseczki lub na talerzyk odlać trochę oleju (będzie do maczania łyżeczki), resztę wlać do rondla i rozgrzać. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżeczkę należy zanurzyć w zimnym oleju – ciasto łatwiej odklei się od łyżki.
Krok 5
z
7
Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą zrzucić ciasto do oleju. Aby uzyskać w miarę okrągłe, należy porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.
Krok 6
z
7
Smażyć na średnim ogniu aby pączki zdążyły przesmażyć się w środku. Smażyć ok. 2 - 3 min. z każdej strony aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Krok 7
z
7
Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z oleju na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0