Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pączki dyniowe

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mus z dyni
2 
Jajko
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Cukier puder
1  szklanka
Mleko
1  szczypta
Sól
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.37 g
Węglowodany
12.79 g
Tłuszcze
3.21 g
Wartość energetyczna
88.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Małe, delikatne i mięciutkie pączusie z dodatkiem dyni.
To dynia dodaje im lekkości i pięknego, słonecznego koloru.
Tanie i szybkie do przyrządzenia.
Ciasto na te pączki jest gotowe zaraz po zmiksowaniu.
Potem tylko kładzie się porcje ciasta łyżeczką na gorący olej.

Nie wszystkie są idealnie okrągłe, ale wszystkie smakują tak samo, czy mają "różki" czy nie :)
Jeśli będziemy ciasto z łyżeczki kłaść w jeden punkt to przybiorą właściwy kształt.
Najsmaczniejsze są oczywiście cieplutkie i szybko znikają z talerza,

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Kawałek dyni najpierw pokroić w kostkę a następnie zblendować na mus, tak aby uzyskać pól szklanki musu.
  • Krok 2

    5 min
    Masło roztopić i odstawić aby przestygło.
  • Krok 3

    5 min
    Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Wbić jajka, dodać mus z dyni wlać mleko i płynne masło. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
  • Krok 4

    10 min
    Do małej miseczki lub na talerzyk odlać trochę oleju (będzie do maczania łyżeczki), resztę wlać do rondla i rozgrzać. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżeczkę należy zanurzyć w zimnym oleju – ciasto łatwiej odklei się od łyżki.
  • Krok 5

    5 min
    Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą zrzucić ciasto do oleju. Aby uzyskać w miarę okrągłe, należy porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.
  • Krok 6

    5 min
    Smażyć na średnim ogniu aby pączki zdążyły przesmażyć się w środku. Smażyć ok. 2 - 3 min. z każdej strony aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z oleju na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
Pączki dyniowe

Krok 1 z 7

Kawałek dyni najpierw pokroić w kostkę a następnie zblendować na mus, tak aby uzyskać pól szklanki musu.

Pączki dyniowe

Krok 2 z 7

Masło roztopić i odstawić aby przestygło.

Pączki dyniowe

Krok 3 z 7

Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Wbić jajka, dodać mus z dyni wlać mleko i płynne masło. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.

Pączki dyniowe

Krok 4 z 7

Do małej miseczki lub na talerzyk odlać trochę oleju (będzie do maczania łyżeczki), resztę wlać do rondla i rozgrzać. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżeczkę należy zanurzyć w zimnym oleju – ciasto łatwiej odklei się od łyżki.

Pączki dyniowe

Krok 5 z 7

Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą zrzucić ciasto do oleju. Aby uzyskać w miarę okrągłe, należy porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.

Pączki dyniowe

Krok 6 z 7

Smażyć na średnim ogniu aby pączki zdążyły przesmażyć się w środku. Smażyć ok. 2 - 3 min. z każdej strony aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.

Pączki dyniowe

Krok 7 z 7

Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z oleju na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Pączki z serka homogenizowanego

    40 min Łatwy
  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy
  • Racuchy budyniowe z jabłkami

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu