Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pączki dyniowe
Dodaj do CookBook

Pączki dyniowe

(0)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Mus z dyni
2 
Jajko
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Cukier puder
1  szklanka
Mleko
1  szczypta
Sól
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.8 g
Wartość energetyczna
88.8 kcal
Tłuszcze
3.2 g
Białko
3.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Małe, delikatne i mięciutkie pączusie z dodatkiem dyni.
To dynia dodaje im lekkości i pięknego, słonecznego koloru.
Tanie i szybkie do przyrządzenia.
Ciasto na te pączki jest gotowe zaraz po zmiksowaniu.
Potem tylko kładzie się porcje ciasta łyżeczką na gorący olej.

Nie wszystkie są idealnie okrągłe, ale wszystkie smakują tak samo, czy mają "różki" czy nie :)
Jeśli będziemy ciasto z łyżeczki kłaść w jeden punkt to przybiorą właściwy kształt.
Najsmaczniejsze są oczywiście cieplutkie i szybko znikają z talerza,

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Kawałek dyni najpierw pokroić w kostkę a następnie zblendować na mus, tak aby uzyskać pól szklanki musu.
  • Krok 2

    5 min
    Masło roztopić i odstawić aby przestygło.
  • Krok 3

    5 min
    Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Wbić jajka, dodać mus z dyni wlać mleko i płynne masło. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.
  • Krok 4

    10 min
    Do małej miseczki lub na talerzyk odlać trochę oleju (będzie do maczania łyżeczki), resztę wlać do rondla i rozgrzać. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżeczkę należy zanurzyć w zimnym oleju – ciasto łatwiej odklei się od łyżki.
  • Krok 5

    5 min
    Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą zrzucić ciasto do oleju. Aby uzyskać w miarę okrągłe, należy porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.
  • Krok 6

    5 min
    Smażyć na średnim ogniu aby pączki zdążyły przesmażyć się w środku. Smażyć ok. 2 - 3 min. z każdej strony aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z oleju na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
Pączki dyniowe

Krok 1 z 7

Kawałek dyni najpierw pokroić w kostkę a następnie zblendować na mus, tak aby uzyskać pól szklanki musu.

Pączki dyniowe

Krok 2 z 7

Masło roztopić i odstawić aby przestygło.

Pączki dyniowe

Krok 3 z 7

Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Wbić jajka, dodać mus z dyni wlać mleko i płynne masło. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto.

Pączki dyniowe

Krok 4 z 7

Do małej miseczki lub na talerzyk odlać trochę oleju (będzie do maczania łyżeczki), resztę wlać do rondla i rozgrzać. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść do gorącego tłuszczu. Przed każdym nabraniem ciasta, łyżeczkę należy zanurzyć w zimnym oleju – ciasto łatwiej odklei się od łyżki.

Pączki dyniowe

Krok 5 z 7

Dodatkowo można pomóc sobie drugą łyżką i za jej pomocą zrzucić ciasto do oleju. Aby uzyskać w miarę okrągłe, należy porcję z łyżki zrzucać w jeden punkt.

Pączki dyniowe

Krok 6 z 7

Smażyć na średnim ogniu aby pączki zdążyły przesmażyć się w środku. Smażyć ok. 2 - 3 min. z każdej strony aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.

Pączki dyniowe

Krok 7 z 7

Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z oleju na papierowym ręczniku i oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z serka homogenizowanego

    Pączki z serka homogenizowanego

    40 min Łatwy
  • Pączki z lodówki

    Pączki z lodówki

    2 godz 28 min Łatwy
  • Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    1 godz 11 min Średni
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu