Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym z bloga Kuchnia-SmakuPL

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym z bloga Kuchnia-SmakuPL

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KuchniaSmaku

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  opakowań
Drożdże suszone
2 
Jajko
1.5  szklanek
Mleko
0.25  szklanka
Ksylitol (cukier brzozowy)
0.5  łyżeczka
Sól
0.5  kostka
Masło
2  kropli
Aromat rumowy
2  kropli
Aromat waniliowy
1  słoik
Olej kokosowy
trochę
Kolorowa posypka
trochę
Ksylitol (cukier brzozowy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.15 g
Węglowodany
30.68 g
Tłuszcze
9.03 g
Wartość energetyczna
211.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pączki oponki albo Donutsy jak kto woli z ksylitolem zamiast cukru i smażone w oleju kokosowym.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Z 3 łyżki mąki, letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj rozczyn. Poczekaj ok. 20 minut aż wyrośnie. Następnie, resztę składników połącz z gotowym rozczynem
  • Krok 2

    10 min
    Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na około 1 cm grubości. Szklanką wytnij kółka, a kieliszkiem małe dziurki w środku
  • Krok 3

    20 min
    Tak przygotowane pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 20 minut do wyrośnięcia
  • Krok 4

    15 min
    W między czasie olej kokosowy przełóż do dużego garnka. Kiedy będzie już bardzo rozgrzany, delikatnie wkładaj do niego wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz. Smaż około 40 sekund z każdej strony
  • Krok 5

    5 min
    Po wystygnięciu udekoruj oponki lukrem z ksylitolu i posyp posypką
Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym z bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 1 z 5

Z 3 łyżki mąki, letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj rozczyn. Poczekaj ok. 20 minut aż wyrośnie. Następnie, resztę składników połącz z gotowym rozczynem

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym z bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 2 z 5

Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na około 1 cm grubości. Szklanką wytnij kółka, a kieliszkiem małe dziurki w środku

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym z bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 3 z 5

Tak przygotowane pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 20 minut do wyrośnięcia

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym z bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 4 z 5

W między czasie olej kokosowy przełóż do dużego garnka. Kiedy będzie już bardzo rozgrzany, delikatnie wkładaj do niego wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz. Smaż około 40 sekund z każdej strony

Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym z bloga Kuchnia-SmakuPL

Krok 5 z 5

Po wystygnięciu udekoruj oponki lukrem z ksylitolu i posyp posypką

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pączki z budyniem

    Pączki z budyniem

    1 godz 54 min Łatwy
  • Domowe pączki na smalcu

    Domowe pączki na smalcu

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu