Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
28.6g / 17%
Węglowodany
42.1g / 24%
Tłuszcze
44.6g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

+

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Wróć

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

(1)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mrożony szpinak
120  g
Mąka
2 
Jajka
5  łyżek
Olej rzepakowy
150  ml
Mleko
100  g
Cukinia
100  g
Pomidory
250  g
Ricotta
2  opakowań
Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY
50  ml
Śmietana 12%
30  g
Tarty parmezan
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.57 g
Węglowodany
42.06 g
Tłuszcze
44.57 g
Wartość energetyczna
663.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesteś głodny i masz ochotę na coś pysznego? Naleśniki to zawsze dobry pomysł. Spróbuj naleśników crespelle po włosku (florencku): z pysznym nadzieniem warzywno-serowym. Naleśniki z ricottą ze szpinakiem zapiecz w piekarniku z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY i parmezanem. Szpinak z ricottą świetnie będzie nadawać się również jako dodatek do makaronu. Danie świetnie będzie smakowało ze schłodzonym białym, półwytrawnym winem.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozmroź liście szpinaku.
  • Krok 2

    24 min
    Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 150 ml mleka i sól. Pozwól mieszaninie namoczyć się przez 30 minut.
  • Krok 3

    8 min
    W czasie oczekiwania wyciśnij rozmrożony szpinak i drobno go posiekaj. Oczyść i umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    3 min
    Przygotuj nadzienie do naleśników: wymieszaj ricottę z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY oraz szpinakiem i kostkami cukinii.
  • Krok 5

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C w funkcji grzanie góra/dół (lub 170 st. C w konwekcji).
  • Krok 6

    12 min
    Podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na powlekanej patelni i wysmaż na niej ok. 6 cienkich naleśników (o średnicy 15 cm). Na gotowym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zroluj i ułóż obok siebie w płaskim naczyniu do pieczenia.
  • Krok 7

    6 min
    Przygotuj sos: do rondla wlej 200 ml wody i 50 ml śmietany i wsyp opakowanie sosu śmietanowo-koperkowego WINIARY. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj pomidory i polej sosem naleśniki.
  • Krok 8

    31 min
    Naleśniki posyp parmezanem. Piecz w piekarniku około 30 minut.
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 1 z 8

Rozmroź liście szpinaku.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 2 z 8

Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 150 ml mleka i sól. Pozwól mieszaninie namoczyć się przez 30 minut.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 3 z 8

W czasie oczekiwania wyciśnij rozmrożony szpinak i drobno go posiekaj. Oczyść i umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 4 z 8

Przygotuj nadzienie do naleśników: wymieszaj ricottę z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY oraz szpinakiem i kostkami cukinii.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 5 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C w funkcji grzanie góra/dół (lub 170 st. C w konwekcji).

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 6 z 8

Podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na powlekanej patelni i wysmaż na niej ok. 6 cienkich naleśników (o średnicy 15 cm). Na gotowym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zroluj i ułóż obok siebie w płaskim naczyniu do pieczenia.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 7 z 8

Przygotuj sos: do rondla wlej 200 ml wody i 50 ml śmietany i wsyp opakowanie sosu śmietanowo-koperkowego WINIARY. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj pomidory i polej sosem naleśniki.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 8 z 8

Naleśniki posyp parmezanem. Piecz w piekarniku około 30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Lunch
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Warzywna patelnia z kabanosami

    Warzywna patelnia z kabanosami

    36 min Łatwy
  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni
  • Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

    Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

    1 godz 37 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z szynką

    Zapiekanka makaronowa z szynką

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu