MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
59 44.5g / 59%
25 42g / 25%
16 28.5g / 16%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

(0)
1 godz 30 min
Średni
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mrożony szpinak
120  g
Mąka
2 
Jajka
5  łyżek
Olej rzepakowy
150  ml
Mleko
100  g
Cukinia
100  g
Pomidory
250  g
Ricotta
50  ml
Śmietana 12%
30  g
Tarty parmezan
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.06 g
Wartość energetyczna
663.88 kcal
Tłuszcze
44.57 g
Białko
28.57 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesteś głodny i masz ochotę na coś pysznego? Naleśniki to zawsze dobry pomysł. Spróbuj naleśników crespelle po włosku (florencku): z pysznym nadzieniem warzywno-serowym. Naleśniki z ricottą ze szpinakiem zapiecz w piekarniku z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY i parmezanem. Szpinak z ricottą świetnie będzie nadawać się również jako dodatek do makaronu. Danie świetnie będzie smakowało ze schłodzonym białym, półwytrawnym winem.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozmroź liście szpinaku.
  • Krok 2

    24 min
    Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 150 ml mleka i sól. Pozwól mieszaninie namoczyć się przez 30 minut.
  • Krok 3

    8 min
    W czasie oczekiwania wyciśnij rozmrożony szpinak i drobno go posiekaj. Oczyść i umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    3 min
    Przygotuj nadzienie do naleśników: wymieszaj ricottę z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY oraz szpinakiem i kostkami cukinii.
  • Krok 5

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C w funkcji grzanie góra/dół (lub 170 st. C w konwekcji).
  • Krok 6

    12 min
    Podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na powlekanej patelni i wysmaż na niej ok. 6 cienkich naleśników (o średnicy 15 cm). Na gotowym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zroluj i ułóż obok siebie w płaskim naczyniu do pieczenia.
  • Krok 7

    6 min
    Przygotuj sos: do rondla wlej 200 ml wody i 50 ml śmietany i wsyp opakowanie sosu śmietanowo-koperkowego WINIARY. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj pomidory i polej sosem naleśniki.
  • Krok 8

    31 min
    Naleśniki posyp parmezanem. Piecz w piekarniku około 30 minut.
Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 1 z 8

Rozmroź liście szpinaku.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 2 z 8

Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 150 ml mleka i sól. Pozwól mieszaninie namoczyć się przez 30 minut.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 3 z 8

W czasie oczekiwania wyciśnij rozmrożony szpinak i drobno go posiekaj. Oczyść i umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 4 z 8

Przygotuj nadzienie do naleśników: wymieszaj ricottę z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY oraz szpinakiem i kostkami cukinii.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 5 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C w funkcji grzanie góra/dół (lub 170 st. C w konwekcji).

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 6 z 8

Podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na powlekanej patelni i wysmaż na niej ok. 6 cienkich naleśników (o średnicy 15 cm). Na gotowym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zroluj i ułóż obok siebie w płaskim naczyniu do pieczenia.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 7 z 8

Przygotuj sos: do rondla wlej 200 ml wody i 50 ml śmietany i wsyp opakowanie sosu śmietanowo-koperkowego WINIARY. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj pomidory i polej sosem naleśniki.

Naleśniki crespelle ze szpinakiem i nadzieniem ricotta

Krok 8 z 8

Naleśniki posyp parmezanem. Piecz w piekarniku około 30 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite