Kokosowy sernik
210min
Łatwy
1.3 kg
Twaróg półtłusty
3
Jajko
300 g
Masło
1.35 szklanek
Cukier
10 oz
Orzechy, mleko kokosowe, surowe (płyn wyciskany z tartego mięsa i wody)
3 opakowań
1.5 szklanek
Wiórki kokosowe
0.5 uncja
Likier kokosowy
200 g
Biała czekolada
1 Płaska łyżka
Masło
7 łyżek
Śmietanka 30%
300 g
Ciastka, zwykłe lub maślane, sucha mieszanka
1 trochę
Wiórki kokosowe
1 trochę
Kolorowa posypka
.
Wartości odżywcze
Białko
17.77 g
Węglowodany
62.79 g
Tłuszcze
52.18 g
Wartość energetyczna
800.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
210 min
Krok 1
10 min
Masa serowa:<br/>W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu.
Krok 2
10 min
Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/2 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.
Krok 3
5 min
Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować różową posypką.
Krok 4
320 min
Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera.
Komentarze 0