Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seromak - sernik z makiem

0
5 godz 25 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
2 
Żółtka
450  g
Masa makowa
500  ml
Mleko
4 
Białka jajek
1  szczypta
Sól
150  g
Cukier
50  g
Rodzynki
50  g
Kandyzowana skórka pomarańczowa
4  łyżek
Kasza manna lub bułka tarta
5  kropli
Aromat migdałowy
1  kg
Mielony twaróg
5 
Jajka
100  g
Masło
100  g
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
79.57 g
Tłuszcze
46.72 g
Wartość energetyczna
836.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

325 min
Krok 1
90 min
Przełóż składniki ciasta (mąkę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
30 min
Przygotuj masę makową. Mak zmiel dwa razy w maszynce, przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj kilka minut, dodając cukier. Mak powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym. Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wyłóż na wystudzony spód. Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta, możesz też użyć gotowej masy z puszki z dodatkiem 4 jajek).
Krok 3
205 min
Przygotuj masę serową: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników masy serowej (100 g masła, twaróg, budyń w proszku) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na warstwę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 75 minut. Studź przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku.
Seromak - sernik z makiem

Krok 1 z 3

Składniki: Żółtka, Proszek do pieczenia Winiary, Cukier wanilinowy WINIARY, Mąka pszenna, Masło

Przełóż składniki ciasta (mąkę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.

Seromak - sernik z makiem

Krok 2 z 3

Składniki: Cukier, Rodzynki, Sól, Białka jajek, Kasza manna lub bułka tarta, Mleko, Aromat migdałowy, Kandyzowana skórka pomarańczowa, Masa makowa

Przygotuj masę makową. Mak zmiel dwa razy w maszynce, przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj kilka minut, dodając cukier. Mak powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym. Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wyłóż na wystudzony spód. Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta, możesz też użyć gotowej masy z puszki z dodatkiem 4 jajek).

Seromak - sernik z makiem

Krok 3 z 3

Przygotuj masę serową: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników masy serowej (100 g masła, twaróg, budyń w proszku) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na warstwę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 75 minut. Studź przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku.

Uwielbiasz sernik, ale kawałkiem makowca również nie pogardzisz? Połącz je w jeden deser. Seromak (sernik z makiem) to ciasto, które łączy oba te przysmaki. Seromak wymaga czasu (głównie oczekiwania i pieczenia), ale efekt w postaci blachy pełnej pachnącego migdałami ciasta jest zdecydowanie tego wart. Zamiast aromatu migdałowego możesz zastosować inny, np. pomarańczowy - będzie pasował do skórki pomarańczowej, a jeśli nie przepadasz za rodzynkami - możesz po prostu je pominąć lub zamienić np. na orzechy. Chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta? Użyj gotowej masy makowej z puszki z dodatkiem 4 jajek.

Seromak (sernik z makiem) to tradycyjne ciasto, które powinno pojawić się na Twoim świątecznym stole. Sprawdzi się też podczas standardowego, niedzielnego podwieczorku, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć i można delektować przysmakami. Idealnie będzie pasować do niego mała czarna, espresso lub cappucino. Porozpieszczaj siebie i swoich bliskich - spraw im coś słodkiego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika