Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Seromak - sernik z makiem

Seromak - sernik z makiem

(0)
5 godz 25 min
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
100  g
Masło
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2 
Żółtka
450  g
Masa makowa
500  ml
Mleko
4 
Białka jajek
1  szczypta
Sól
150  g
Cukier
50  g
Rodzynki
50  g
Kandyzowana skórka pomarańczowa
4  łyżek
Kasza manna lub bułka tarta
5  kropli
Aromat migdałowy
1  kg
Mielony twaróg
5 
Jajka
100  g
Masło
100  g
Cukier puder
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.75 g
Węglowodany
79.57 g
Tłuszcze
46.72 g
Wartość energetyczna
836.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiasz sernik, ale kawałkiem makowca również nie pogardzisz? Połącz je w jeden deser. Seromak (sernik z makiem) to ciasto, które łączy oba te przysmaki. Seromak wymaga czasu (głównie oczekiwania i pieczenia), ale efekt w postaci blachy pełnej pachnącego migdałami ciasta jest zdecydowanie tego wart. Zamiast aromatu migdałowego możesz zastosować inny, np. pomarańczowy - będzie pasował do skórki pomarańczowej, a jeśli nie przepadasz za rodzynkami - możesz po prostu je pominąć lub zamienić np. na orzechy. Chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta? Użyj gotowej masy makowej z puszki z dodatkiem 4 jajek.

Seromak (sernik z makiem) to tradycyjne ciasto, które powinno pojawić się na Twoim świątecznym stole. Sprawdzi się też podczas standardowego, niedzielnego podwieczorku, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć i można delektować przysmakami. Idealnie będzie pasować do niego mała czarna, espresso lub cappucino. Porozpieszczaj siebie i swoich bliskich - spraw im coś słodkiego!

Przygotowanie

325 min
  • Krok 1

    90 min
    Przełóż składniki ciasta (mąkę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 2

    30 min
    Przygotuj masę makową. Mak zmiel dwa razy w maszynce, przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj kilka minut, dodając cukier. Mak powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym. Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wyłóż na wystudzony spód. Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta, możesz też użyć gotowej masy z puszki z dodatkiem 4 jajek).
  • Krok 3

    205 min
    Przygotuj masę serową: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników masy serowej (100 g masła, twaróg, budyń w proszku) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na warstwę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 75 minut. Studź przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku.
Seromak - sernik z makiem

Krok 1 z 3

Składniki: Masło, Mąka pszenna, Cukier wanilinowy WINIARY, Proszek do pieczenia WINIARY, Żółtka

Przełóż składniki ciasta (mąkę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.

Seromak - sernik z makiem

Krok 2 z 3

Składniki: Masa makowa, Kandyzowana skórka pomarańczowa, Aromat migdałowy, Mleko, Kasza manna lub bułka tarta, Białka jajek, Sól, Rodzynki, Cukier

Przygotuj masę makową. Mak zmiel dwa razy w maszynce, przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj kilka minut, dodając cukier. Mak powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym. Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wyłóż na wystudzony spód. Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta, możesz też użyć gotowej masy z puszki z dodatkiem 4 jajek).

Seromak - sernik z makiem

Krok 3 z 3

Przygotuj masę serową: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników masy serowej (100 g masła, twaróg, budyń w proszku) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na warstwę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 75 minut. Studź przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Sernik z makiem

    Sernik z makiem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

    6 godz 20 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu