Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Uwielbiasz sernik, ale kawałkiem makowca również nie pogardzisz? Połącz je w jeden deser. Seromak (sernik z makiem) to ciasto, które łączy oba te przysmaki. Seromak wymaga czasu (głównie oczekiwania i pieczenia), ale efekt w postaci blachy pełnej pachnącego migdałami ciasta jest zdecydowanie tego wart. Zamiast aromatu migdałowego możesz zastosować inny, np. pomarańczowy - będzie pasował do skórki pomarańczowej, a jeśli nie przepadasz za rodzynkami - możesz po prostu je pominąć lub zamienić np. na orzechy. Chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta? Użyj gotowej masy makowej z puszki z dodatkiem 4 jajek.
Seromak (sernik z makiem) to tradycyjne ciasto, które powinno pojawić się na Twoim świątecznym stole. Sprawdzi się też podczas standardowego, niedzielnego podwieczorku, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć i można delektować przysmakami. Idealnie będzie pasować do niego mała czarna, espresso lub cappucino. Porozpieszczaj siebie i swoich bliskich - spraw im coś słodkiego!
Przygotowanie
325 min
Krok 1
90 min
Przełóż składniki ciasta (mąkę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
30 min
Przygotuj masę makową. Mak zmiel dwa razy w maszynce, przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj kilka minut, dodając cukier. Mak powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym. Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wyłóż na wystudzony spód.
Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta, możesz też użyć gotowej masy z puszki z dodatkiem 4 jajek).
Krok 3
205 min
Przygotuj masę serową: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników masy serowej (100 g masła, twaróg, budyń w proszku) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na warstwę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 75 minut. Studź przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku.
Przełóż składniki ciasta (mąkę, masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka) do dużej miski i dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno formy o wymiarach 35 x 35 cm (blachę należy posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut do do zezłocenia. Wyjmij do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
z
3
Składniki:
Masa makowa, Kandyzowana skórka pomarańczowa, Aromat migdałowy, Mleko, Kasza manna lub bułka tarta, Białka jajek, Sól, Rodzynki, Cukier
Przygotuj masę makową. Mak zmiel dwa razy w maszynce, przełóż do garnka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj kilka minut, dodając cukier. Mak powinien zgęstnieć. Zdejmij garnek z makiem z ognia, dodaj rodzynki, skórkę z pomarańczy, kaszę mannę (bułkę tartą) i dopraw aromatem migdałowym. Na koniec dodaj do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Wyłóż na wystudzony spód.
Jeśli chcesz przyspieszyć przygotowanie ciasta, możesz też użyć gotowej masy z puszki z dodatkiem 4 jajek).
Krok 3
z
3
Przygotuj masę serową: utrzyj jajka z cukrem. Dodaj resztę składników masy serowej (100 g masła, twaróg, budyń w proszku) i za pomocą miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż na warstwę makową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 75 minut. Studź przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0