Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

(0)
4 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Magda S

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
0.5  szklanka
Cukier
65  g
Mąka pszenna
80  g
Mąka ziemniaczana
1.5  łyżek
Kakao
2  łyżek
Woda
500  g
Twaróg
2 
Jajko
0.5  szklanka
Mleko 2%
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
100  g
Masło
0.75  szklanka
Cukier
3  łyżek
Puree z dyni
1  łyżeczka
Skórka z pomarańczy
3  szklanek
Puree z dyni
125  g
Masło
1.25  opakowań
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
0.75  szklanka
Cukier
4  kostek
Czekolada gorzka
trochę
Sok pomarańczowy
1  opakowanie
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
trochę
Bita śmietana
trochę
Czekoladowe wiórki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.7 g
Węglowodany
73.9 g
Tłuszcze
25.14 g
Wartość energetyczna
556.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciemny biszkopt z masą serowo-dyniową, dyniowio- maslaną pianką z dodatkiem pomarańczy i galaretką. Każdy kto go spróbuje szybko sięgnie po drugi kawałek.

Przygotowanie

275 min
  • Krok 1

    20 min
    BISZKOPT: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie przesiać. 4 białka ubić, utrwalić cukrem (0,5 szklanki), stopniowo dodawać po jednym żółtku. Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm.
  • Krok 2

    30 min
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.
  • Krok 3

    20 min
    MASA SEROWO-DYNIOWA: Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem (100 g). Dodać 2 jajka, puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier (0,75 szklanki). Zagotować. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. Ciepłą masę wylać na blat nasączonego pomarańczowym sokiem biszkopta. Nakryć drugim biszkoptem.
  • Krok 4

    20 min
    MASA DYNIOWO-POMARANCZOWA: Galaretkę (1,25 opakowania) rozpuścić w szklance wody. 125 g masła utrzeć z cukrem (0,75 szklanki) na puch, dodać puree z dyni, dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie połączyć ze startą na tarce czekoladą. Masę wyłożyć na nasączone sokiem biszkopt. Pozostawić do stężenia.
  • Krok 5

    5 min
    Galaretkę (1 opakowanie) przygotować według przepisu. Tężejącą wylać na dyniowo-pomarańczową masę.
  • Krok 6

    180 min
    Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować. SMACZNEGO :)
Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Krok 1 z 6

BISZKOPT: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie przesiać. 4 białka ubić, utrwalić cukrem (0,5 szklanki), stopniowo dodawać po jednym żółtku. Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Krok 2 z 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Krok 3 z 6

MASA SEROWO-DYNIOWA: Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem (100 g). Dodać 2 jajka, puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier (0,75 szklanki). Zagotować. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. Ciepłą masę wylać na blat nasączonego pomarańczowym sokiem biszkopta. Nakryć drugim biszkoptem.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Krok 4 z 6

MASA DYNIOWO-POMARANCZOWA: Galaretkę (1,25 opakowania) rozpuścić w szklance wody. 125 g masła utrzeć z cukrem (0,75 szklanki) na puch, dodać puree z dyni, dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie połączyć ze startą na tarce czekoladą. Masę wyłożyć na nasączone sokiem biszkopt. Pozostawić do stężenia.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Krok 5 z 6

Galaretkę (1 opakowanie) przygotować według przepisu. Tężejącą wylać na dyniowo-pomarańczową masę.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Krok 6 z 6

Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować. SMACZNEGO :)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    Ciasto biszkoptowe z mascarpone i truskawkami

    2 godz 43 min Łatwy
  • Ciasto Cappuccino

    Ciasto Cappuccino

    1 godz 40 min Średni
  • Ciasto Lambada

    Ciasto Lambada

    1 godz 45 min Łatwy
  • Szybka szarlotka z cynamonem

    Szybka szarlotka z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu