Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto

0
275 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
0.5 szklanka
Cukier
65 g
Mąka pszenna
80 g
Mąka ziemniaczana
1.5 łyżek
Kakao
2 łyżek
Woda
500 g
Twaróg
2 
Jajko
0.5 szklanka
Mleko 2%
1 paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
100 g
Masło
0.75 szklanka
Cukier
3 łyżek
Puree z dyni
1 łyżeczka
Skórka z pomarańczy
3 szklanek
Puree z dyni
125 g
Masło
1.25 paczek
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
0.75 szklanka
Cukier
4 kostek
Czekolada gorzka
1 trochę
Sok pomarańczowy
1 paczka
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
1 trochę
Czekoladowe wiórki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
557.95 kcal
Tłuszcze
25.18 g
Węglowodany
74.07 g
Białko
13.73 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

275 min
Krok 1
20 min
BISZKOPT: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie przesiać. 4 białka ubić, utrwalić cukrem (0,5 szklanki), stopniowo dodawać po jednym żółtku. Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm.
Krok 2
30 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.
Krok 3
20 min
MASA SEROWO-DYNIOWA: Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem (100 g). Dodać 2 jajka, puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier (0,75 szklanki). Zagotować. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. Ciepłą masę wylać na blat nasączonego pomarańczowym sokiem biszkopta. Nakryć drugim biszkoptem.
Krok 4
20 min
MASA DYNIOWO-POMARANCZOWA: Galaretkę (1,25 opakowania) rozpuścić w szklance wody. 125 g masła utrzeć z cukrem (0,75 szklanki) na puch, dodać puree z dyni, dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie połączyć ze startą na tarce czekoladą. Masę wyłożyć na nasączone sokiem biszkopt. Pozostawić do stężenia.
Krok 5
5 min
Galaretkę (1 opakowanie) przygotować według przepisu. Tężejącą wylać na dyniowo-pomarańczową masę.
Krok 6
180 min
Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować. SMACZNEGO :)
Dyniowo- pomarańczowe ciasto

Krok 1 z 6

BISZKOPT: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie przesiać. 4 białka ubić, utrwalić cukrem (0,5 szklanki), stopniowo dodawać po jednym żółtku. Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto

Krok 2 z 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto

Krok 3 z 6

MASA SEROWO-DYNIOWA: Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem (100 g). Dodać 2 jajka, puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier (0,75 szklanki). Zagotować. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. Ciepłą masę wylać na blat nasączonego pomarańczowym sokiem biszkopta. Nakryć drugim biszkoptem.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto

Krok 4 z 6

MASA DYNIOWO-POMARANCZOWA: Galaretkę (1,25 opakowania) rozpuścić w szklance wody. 125 g masła utrzeć z cukrem (0,75 szklanki) na puch, dodać puree z dyni, dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie połączyć ze startą na tarce czekoladą. Masę wyłożyć na nasączone sokiem biszkopt. Pozostawić do stężenia.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto

Krok 5 z 6

Galaretkę (1 opakowanie) przygotować według przepisu. Tężejącą wylać na dyniowo-pomarańczową masę.

Dyniowo- pomarańczowe ciasto

Krok 6 z 6

Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować. SMACZNEGO :)

Ciemny biszkopt z masą serowo-dyniową, dyniowio- maslaną pianką z dodatkiem pomarańczy i galaretką. Każdy kto go spróbuje szybko sięgnie po drugi kawałek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika