Dyniowo- pomarańczowe ciasto
4 godz 35 min
Łatwy
4
Jajko
0.5
szklanka
Cukier
65
g
Mąka pszenna
80
g
Mąka ziemniaczana
1.5
łyżek
Kakao
2
łyżek
Woda
500
g
Twaróg
2
Jajko
0.5
szklanka
Mleko 2%
1
opakowanie
100
g
Masło
0.75
szklanka
Cukier
3
łyżek
Puree z dyni
1
łyżeczka
Skórka z pomarańczy
3
szklanek
Puree z dyni
125
g
Masło
1.25
opakowań
0.75
szklanka
Cukier
4
kostek
Czekolada gorzka
trochę
Sok pomarańczowy
1
opakowanie
trochę
Bita śmietana
trochę
Czekoladowe wiórki
.
Wartości odżywcze
Białko
13.7 g
Węglowodany
73.9 g
Tłuszcze
25.14 g
Wartość energetyczna
556.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
275 min
Krok 1
20 min
BISZKOPT: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie przesiać. 4 białka ubić, utrwalić cukrem (0,5 szklanki), stopniowo dodawać po jednym żółtku. Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm.
Krok 2
30 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.
Krok 3
20 min
MASA SEROWO-DYNIOWA: Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem (100 g). Dodać 2 jajka, puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier (0,75 szklanki). Zagotować. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. Ciepłą masę wylać na blat nasączonego pomarańczowym sokiem biszkopta. Nakryć drugim biszkoptem.
Krok 4
20 min
MASA DYNIOWO-POMARANCZOWA: Galaretkę (1,25 opakowania) rozpuścić w szklance wody. 125 g masła utrzeć z cukrem (0,75 szklanki) na puch, dodać puree z dyni, dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie połączyć ze startą na tarce czekoladą. Masę wyłożyć na nasączone sokiem biszkopt. Pozostawić do stężenia.
Krok 5
5 min
Galaretkę (1 opakowanie) przygotować według przepisu. Tężejącą wylać na dyniowo-pomarańczową masę.
Krok 6
180 min
Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować. SMACZNEGO :)
Ciemny biszkopt z masą serowo-dyniową, dyniowio- maslaną pianką z dodatkiem pomarańczy i galaretką. Każdy kto go spróbuje szybko sięgnie po drugi kawałek.
Komentarze 0