
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Dyniowo- pomarańczowe ciasto z galaretką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
30 minKrok 3
20 minKrok 4
20 minKrok 5
5 minKrok 6
180 minKrok 1 z 6
BISZKOPT: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać, a następnie przesiać. 4 białka ubić, utrwalić cukrem (0,5 szklanki), stopniowo dodawać po jednym żółtku. Masę delikatnie połączyć drewnianą łyżką z mąką i wodą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 24x24 cm.
Krok 2 z 6
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st. C przez około 25-30 minut.Po ostudzeniu biszkopt przekroić.
Krok 3 z 6
MASA SEROWO-DYNIOWA: Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem (100 g). Dodać 2 jajka, puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier (0,75 szklanki). Zagotować. Budyń rozprowadzić w mleku. Wlać do sera. Gotować na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut. Ciepłą masę wylać na blat nasączonego pomarańczowym sokiem biszkopta. Nakryć drugim biszkoptem.
Krok 4 z 6
MASA DYNIOWO-POMARANCZOWA: Galaretkę (1,25 opakowania) rozpuścić w szklance wody. 125 g masła utrzeć z cukrem (0,75 szklanki) na puch, dodać puree z dyni, dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wlać lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie połączyć ze startą na tarce czekoladą. Masę wyłożyć na nasączone sokiem biszkopt. Pozostawić do stężenia.
Krok 5 z 6
Galaretkę (1 opakowanie) przygotować według przepisu. Tężejącą wylać na dyniowo-pomarańczową masę.
Krok 6 z 6
Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować. SMACZNEGO :)
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0