Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella
Dodaj do CookBook

Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

(0)
2 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Mąka
50  g
Cukier puder
0.33  kostka
Masło
0.33  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2 
Żółtko
2  łyżek
Kakao
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
700  g
Ser Twarogowy
0.75  kostka
Masło
150  g
Cukier puder
1  puszka
Masa Kajmakowa
5 
Jajko
1  łyżka
Mąka krupczatka
400  ml
Śmietanka 30%
4  łyżek
Cukier puder
2  łyżek
Żelatyna
0.5  tabliczka
Czekolada
0.5  tabliczka
Czekolada
trochę
Czekoladowe dodatki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.3 g
Wartość energetyczna
223.2 kcal
Tłuszcze
8.2 g
Białko
7.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik dla łasuchów i wielbicieli słodkości. Kajmakowy sernik na czekoladowym spodzie uwieńczony bitą śmietaną a la straciatella, wiórkami czekoladowymi i czekoladowymi kulami.

Przygotowanie

165 min
  • Krok 1

    45 min
    Wszystkie składniki na kakaowe kruche ciasto zagniatamy i umieszczamy w lodówce ( zawinięte w folie aluminiową) na pół godziny. Wylepiamy brytfannę posmarowaną masłem. Schładzamy ponownie.
  • Krok 2

    90 min
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną masę.<br/>Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Dodajemy masę kajmakową. Gdy ta dobrze się połączy dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Dodajemy pianę z białek z przygotowaną masą serową. Ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180°C. Studzimy
  • Krok 3

    30 min
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku i wlewamy żelatynę. Dodajemy płatki z połowy czekolady i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę i dekorujemy czekoladowymi kulami. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła
Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

Krok 1 z 3

Składniki: Cukier puder, Masło, Mąka, Proszek do pieczenia, Żółtko, Kakao

Wszystkie składniki na kakaowe kruche ciasto zagniatamy i umieszczamy w lodówce ( zawinięte w folie aluminiową) na pół godziny. Wylepiamy brytfannę posmarowaną masłem. Schładzamy ponownie.

Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

Krok 2 z 3

Składniki: Twaróg mielony gęsty lub twarożek kanapkowy, Cukier puder, Jajko, Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Masło, Kajmak, Mąka krupczatka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną masę.<br/>Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Dodajemy masę kajmakową. Gdy ta dobrze się połączy dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Dodajemy pianę z białek z przygotowaną masą serową. Ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180°C. Studzimy

Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

Krok 3 z 3

Składniki: Cukier puder, Tarta czekolada do posypania ciasta, Śmietana kwaśna 12%, Żelatyna

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku i wlewamy żelatynę. Dodajemy płatki z połowy czekolady i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę i dekorujemy czekoladowymi kulami. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Sernik z mlekiem skondensowanym

    Sernik z mlekiem skondensowanym

    1 godz 48 min Łatwy
  • Sernik pistacjowy

    Sernik pistacjowy

    4 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu