Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik z karmelem i orzechami

Sernik z karmelem i orzechami

(9)
2 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
180  g
Ciastka zbożowe
50  g
Masło
1  kg
Twaróg sernikowy
200  g
Biała czekolada
5 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
400  g
Masa krówkowa
200  g
Orzeszki ziemne
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.58 g
Węglowodany
60.87 g
Tłuszcze
39.16 g
Wartość energetyczna
664.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik z karmelem i orzechami to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie podczas świątecznych dni. Połączenie sera z masą krówkową, Budyniem o smaku waniliowym Winiary i orzechami ziemnymi sprawi, że przepis na to ciasto pokochają wszyscy miłośnicy intensywnego, słodkiego smaku. Sprawdź nasz przepis na sernik z karmelem i orzechami!

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    5 min
    Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Krok 2

    15 min
    Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.
  • Krok 3

    15 min
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.
  • Krok 4

    10 min
    Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • Krok 5

    70 min
    Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
  • Krok 6

    5 min
    Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.
Sernik z karmelem i orzechami

Krok 1 z 6

Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 2 z 6

Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 3 z 6

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 4 z 6

Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 5 z 6

Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 6 z 6

Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 8

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Mikagch

Sernik jest genialny. Robiłam już parę razy i dzisiaj też robię. Jednak ja zamiast masy kajmakowej robię sama karmel i dodaję słone orzeszki. Polecam

Winiary
Expert

Mikagch, potwierdzamy genialność! :) Samodzielnie robiony karmel również się sprawdzi. Chętnie wprosilibyśmy się do Ciebie na kawałeczek :) Pozdrawiamy!

N Nati

Przepyszny, wszyscy sie zabijali o niego, oczywiscie w cudzyslowiu "zabijali" 🙈

Winiary
Expert

Nati, dziękujemy! Miło nam to słyszeć :) Ciekawe, komu udało się zdobyć ostatni kawałek... :)

M Małgorzata

Najlepszy sernik jaki jadłam!

Winiary
Expert

Małgorzato, bardzo nam miło - taki przepis zasługuje na powtórkę, prawda? :)

i iwona

Sernik rewelacja!!!!

Winiary
Expert

Potwierdzamy :)

P Piotrek

Czy orzeszki ziemne mają być słone czy bez soli?

Winiary
Expert

Dzień dobry :) Ponieważ takie gotowe orzeszki zwykle są mocno solone, a w przepisie znajduje się 200 gramów orzeszków, zalecamy jednak orzeszki bez soli. Można je dosolić według preferencji podczas przygotowywania masy karmelowej - by sól tylko podkreśliła smak karmelu, a nie dominowała nad nim. :) Pozdrawiamy!

A Aleksandra

Uwielbiam takie ciasta 😋pyszne i łatwe 🤪

Winiary
Expert

My również - najlepsze :)

G Gosia

Pycha zawsze robię na każde święta. Jest idealny i każdemu smakuje 😋😋😋

Winiary
Expert

Słusznie! :-)

J Jagoda

Pyszny sernik

Winiary
Expert

Jeden z naszych ulubionych!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik budyniowy

    Sernik budyniowy

    2 godz 59 min Średni
  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni
  • Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    2 godz 45 min Łatwy
  • Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

    Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

    6 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu