Sernik z karmelem i orzechami
120min
Łatwy
180 g
Ciastka zbożowe
50 g
Masło
1 kg
Twaróg sernikowy
200 g
Biała czekolada
5
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
1 opakowanie
1 opakowanie
400 g
Masa krówkowa
200 g
Orzeszki ziemne
.
Wartości odżywcze
Białko
17.58 g
Węglowodany
60.87 g
Tłuszcze
39.16 g
Wartość energetyczna
664.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
5 min
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 2
15 min
Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.
Krok 3
15 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.
Krok 4
10 min
Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
Krok 5
70 min
Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
Krok 6
5 min
Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.
Sernik z karmelem i orzechami to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie podczas świątecznych dni. Połączenie sera z masą krówkową, Budyniem o smaku waniliowym Winiary i orzechami ziemnymi sprawi, że przepis na to ciasto pokochają wszyscy miłośnicy intensywnego, słodkiego smaku. Sprawdź nasz przepis na sernik z karmelem i orzechami!
Komentarze 4