Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smak pistacji zazwyczaj poznaje się, jedząc lody pistacjowe. Nie ma jednak powodu, aby na tym poprzestawać, szczególnie, jeśli lubisz poznawać czasem coś nowego. Sernik z kremem pistacjowym to na pewno ciekawa propozycja na deser. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy może pozytywnie zaskoczyć członków rodziny albo Twoich gości.
Podobnie jak w innych sernikach, bazę do ciasta tworzy się z twarogu z dodatkiem cukru jajek oraz śmietany. Wyjątkowy aromat to jednak zasługa pistacji. Do przygotowania ciasta można użyć własnoręcznie zmielonych albo sięgnąć po gotową pastę pistacjową.
Czytając przepis na sernik pistacjowy, zwróć uwagę także na spód do sernika. Tworzy się go z drobno zblendowanych herbatników lub innych ciasteczek wymieszanych z masłem. Pierwszy etap przygotowywania deseru to właśnie upieczenie spodu. Dopiero później należy mieszać kremową masę.
Pistacjowy sernik piecze się w dość niskiej temperaturze. Najlepiej nastawić piekarnik na 150°C i co jakiś czas zaglądać przez szybę. Idealnie przygotowanie ciasto będzie sprężyste i delikatne po ponad godzinie.
Sernik pistacjowy podaje się na zimno. Dlatego po ostudzeniu należy umieścić go w lodówce. Najlepiej, jeśli trafi tam na całą noc. Przepis w podstawowym wariancie umożliwi przygotowanie pysznego, delikatnego deseru, który pasuje do kawy i herbaty, Danie można jednak uczyć bardziej wykwintnym. Do pistacji znakomicie pasuje biała czekolada.
Innym pomysłem na ozdobienie góry sernika może być użycie lukru albo polewa czekoladowa. Przysłowiową wisienką na torcie może być dodanie przed podaniem jeszcze aromatycznego listka mięty. Inne pomysły na kreatywną dekorację to użycie siekanych pistacji albo pokrojonych cząstek limonki, która świetnie pasuje kolorystycznie.