Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik pistacjowy
Dodaj do CookBook

Sernik pistacjowy

(0)
4 godz 35 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mielonego twarogu
200  g
Pasty pistacjowej lub mielonych pistacji
4 
Jajka
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1.5  szklanek
Cukru
1  szczypta
Sóli
1  szklanka
Śmietany lub śmietanki
200  g
Kruchych ciastek typu digestive
40  g
Masła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
127.8 g
Wartość energetyczna
1461.6 kcal
Tłuszcze
91.4 g
Białko
37.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Smak pistacji zazwyczaj poznaje się, jedząc lody pistacjowe. Nie ma jednak powodu, aby na tym poprzestawać, szczególnie, jeśli lubisz poznawać czasem coś nowego. Sernik z kremem pistacjowym to na pewno ciekawa propozycja na deser. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy może pozytywnie zaskoczyć członków rodziny albo Twoich gości.

Podobnie jak w innych sernikach, bazę do ciasta tworzy się z twarogu z dodatkiem cukru jajek oraz śmietany. Wyjątkowy aromat to jednak zasługa pistacji. Do przygotowania ciasta można użyć własnoręcznie zmielonych albo sięgnąć po gotową pastę pistacjową.

Czytając przepis na sernik pistacjowy, zwróć uwagę także na spód do sernika. Tworzy się go z drobno zblendowanych herbatników lub innych ciasteczek wymieszanych z masłem. Pierwszy etap przygotowywania deseru to właśnie upieczenie spodu. Dopiero później należy mieszać kremową masę.

Pistacjowy sernik piecze się w dość niskiej temperaturze. Najlepiej nastawić piekarnik na 150°C i co jakiś czas zaglądać przez szybę. Idealnie przygotowanie ciasto będzie sprężyste i delikatne po ponad godzinie.

Sernik pistacjowy podaje się na zimno. Dlatego po ostudzeniu należy umieścić go w lodówce. Najlepiej, jeśli trafi tam na całą noc. Przepis w podstawowym wariancie umożliwi przygotowanie pysznego, delikatnego deseru, który pasuje do kawy i herbaty, Danie można jednak uczyć bardziej wykwintnym. Do pistacji znakomicie pasuje biała czekolada.

Innym pomysłem na ozdobienie góry sernika może być użycie lukru albo polewa czekoladowa. Przysłowiową wisienką na torcie może być dodanie przed podaniem jeszcze aromatycznego listka mięty. Inne pomysły na kreatywną dekorację to użycie siekanych pistacji albo pokrojonych cząstek limonki, która świetnie pasuje kolorystycznie.

Przygotowanie

275 min
  • Krok 1

    15 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (o średnicy około 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zmiel na drobny piasek w blenderze lub rozkrusz ręcznie. Wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do formy i równomiernie rozprowadź, dociskając do dna. Piecz przez 10 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    W dużej misie miksera wymieszaj ser na gładką masę. Dodaj cukier, pistacje, budyń, jajka oraz śmietanę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylej na ostudzony spód. Wygładź powierzchnię.
  • Krok 3

    75 min
    Formę z sernikiem umieść w większej formie wypełnionej do połowy gorącą wodą (kąpiel wodna). Piecz sernik w temperaturze 150°C przez około 1 godzinę i 15 minut, aż środek będzie ścięty, ale wciąż lekko sprężysty. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach na 30-60 min.
  • Krok 4

    180 min
    Sernik przed podaniem wstaw do lodówki na min 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Sernik pistacjowy

Krok 1 z 4

Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (o średnicy około 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zmiel na drobny piasek w blenderze lub rozkrusz ręcznie. Wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do formy i równomiernie rozprowadź, dociskając do dna. Piecz przez 10 minut, następnie odstaw do ostygnięcia.

Sernik pistacjowy

Krok 2 z 4

Krok 2 Krok 2

W dużej misie miksera wymieszaj ser na gładką masę. Dodaj cukier, pistacje, budyń, jajka oraz śmietanę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylej na ostudzony spód. Wygładź powierzchnię.

Sernik pistacjowy

Krok 3 z 4

Krok 3 Krok 3 Krok 3

Formę z sernikiem umieść w większej formie wypełnionej do połowy gorącą wodą (kąpiel wodna). Piecz sernik w temperaturze 150°C przez około 1 godzinę i 15 minut, aż środek będzie ścięty, ale wciąż lekko sprężysty. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach na 30-60 min.

Sernik pistacjowy

Krok 4 z 4

Krok 4 Krok 4 Krok 4

Sernik przed podaniem wstaw do lodówki na min 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Halloween
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu