Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz serniki na zimno i szukasz kolejnych inspiracji na to ciasto? Mamy coś, co może Ci się spodobać i co polubią Twoi bliscy. Sprawdź nasz przepis na sernik z marakują – nie będziesz żałować!
Przygotowanie domowego sernika na zimno z marakują zacznij od połączenia wszystkich składników masy sernikowej. Wystarczy dobrze wymieszać ze sobą śmietankę, serek, mleko skondensowane i żelatynę WINIARY rozpuszczoną w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Teraz czas na spód ciasta. Zrobisz go z pokruszonych herbatników, rozpuszczonego masła i mleka skondensowanego. Całość powinna przypominać mokry piasek. Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, a potem wylej na herbatniki masę sernikową. I już prawie gotowe. Sernik na zimno z marakują powinien spędzić trochę czasu w lodówce. Wstaw go na ok. 4 godziny, żeby masa dobrze stężała. Po tym czasie wierzch sernika możesz udekorować dżemem i miąższem ze świeżej marakui.
Sernik z marakują to ciekawy pomysł na orzeźwiający deser, który idealnie smakuje latem, ale jeśli jesteś fanem takich ciast, z powodzeniem możesz je zrobić o każdej porze roku, gdy tylko masz na nie ochotę.
Przygotowanie
260 min
Krok 1
10 min
Zagotuj 200 ml śmietanki kremówki oraz serek śmietankowy. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj mleko skondensowane (1 szklankę) oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę WINIARY.
Krok 2
5 min
Zmieszaj pokruszone herbatniki, rozpuszczone masło i mleko skondensowane (60 ml). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Krok 3
5 min
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż masę z herbatników. A na nią wylej masę serowo-mleczną.
Krok 4
240 min
Sernik włóż do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Wierzch sernika udekoruj dżemem lub pulpą z marakui i pestkami ze świeżych owoców.
Krok 1
z
4
Zagotuj 200 ml śmietanki kremówki oraz serek śmietankowy. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj mleko skondensowane (1 szklankę) oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę WINIARY.
Krok 2
z
4
Zmieszaj pokruszone herbatniki, rozpuszczone masło i mleko skondensowane (60 ml). Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Krok 3
z
4
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż masę z herbatników. A na nią wylej masę serowo-mleczną.
Krok 4
z
4
Sernik włóż do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Wierzch sernika udekoruj dżemem lub pulpą z marakui i pestkami ze świeżych owoców.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0