Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik baskijski
Dodaj do CookBook

Sernik baskijski

(0)
1 godz 4 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
0.5  szklanka
Cukier albo miód
400  ml
Mleko
1  kg
Ser kremowy lub mielony z wiaderka
6 
Jajko
trochę
Cukier puder
150  g
Herbatniki
3  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.9 g
Wartość energetyczna
420.2 kcal
Tłuszcze
27.8 g
Białko
14.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeżeli lubicie sernik to musicie spróbować tego przepisu! Jest on bowiem określany jako anty sernik – sernik baskijski czy po prostu skarmelizowany (przypalony) sernik! Delikatny jak płatek śniegu, niesamowicie kremowy, ten sernik baskijski to idealny pomysł na nadchodzące Święta. Żeby było prościej ja przygotuje go na bazie budyniu WINIARY. Dodatek budyniu bez cukru powoduje, że deser nie będzie za słodki, a dodatkowo możesz dopasować poziom słodyczy do swoich preferencji i gustu. Sernik pieczemy w temperaturze 220-240°C posypany cukrem pudrem – dzięki temu cukier się skarmelizuje i stworzy ten charakterystyczny wygląd. Nie zrażajcie się tym, że jest tak mocno przyrumieniony! Na tym polega cała jego magia, ta karmelizacja powoduje właśnie, że jest nietypowy i ma niesamowity smak!

Przygotowanie

64 min
  • Krok 1

    5 min
    Na początku ugotuj budyń w mleku.
  • Krok 2

    3 min
    Tortownicę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciastka, wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i ułóż na dnie tortownicy.
  • Krok 3

    10 min
    Wstaw do piekarnika na ok. 10 min 180°C.
  • Krok 4

    5 min
    W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki masy serowej (ugotowany budyń, ser i jajka).
  • Krok 5

    40 min
    Masę przelej do tortownicy, posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 220°C przez ok. 30-40 min.
  • Krok 6

    1 min
    Sernik wystudź w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Sernik baskijski

Krok 1 z 6

Na początku ugotuj budyń w mleku.

Sernik baskijski

Krok 2 z 6

Tortownicę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciastka, wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i ułóż na dnie tortownicy.

Sernik baskijski

Krok 3 z 6

Wstaw do piekarnika na ok. 10 min 180°C.

Sernik baskijski

Krok 4 z 6

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki masy serowej (ugotowany budyń, ser i jajka).

Sernik baskijski

Krok 5 z 6

Masę przelej do tortownicy, posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 220°C przez ok. 30-40 min.

Sernik baskijski

Krok 6 z 6

Sernik wystudź w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu