Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Mleko skondensowane – jak powstaje i jak zrobić w domu? | Porady i inspiracje Winiary

Mleko skondensowane – jak powstaje i jak zrobić w domu?

Aksamitne, kremowe, bardzo słodkie… Mleko skondensowane jest doskonałym składnikiem wielu wypieków i deserów. Możemy przygotować z jego udziałem pyszne ciasta, koktajle, a także stworzyć znakomitą polewę do lodów. Z czego składa się mleko skondensowane i jak je przygotować w domu?

Jakie są rodzaje mleka skondensowanego i jak ono powstaje?

Mleko skondensowane ma kremowy kolor i gładką, rozpuszczającą się w ustach konsystencję. Powstaje w procesie odparowania wody z tłustego mleka krowiego. Wyróżniamy mleko skondensowane niesłodzone, które zawiera 25% suchej masy oraz od 7-8% tłuszczu, a także mleko skondensowane słodzone, składające się z mleka i cukru. W sklepach można również spotkać produkt w wersji light o zmniejszonej liczbie kalorii i 4-8% tłuszczu. Produkt występuje w puszcze, kartoniku, a także smakowe w tubce. Mleko skondensowane (zagęszczone) otrzymuje się na skutek odparowania wody z pełnotłustego mleka w temperaturze ok. 60 stopni C pod zmniejszonym ciśnieniem. Jednolitą konsystencję zapewnia proces homogenizacji – końcowy produkt oziębia się, a następnie rozlewa do opakowań.

Przepis na domowe mleko skondensowane

Alternatywą dla gotowego produktu jest domowe mleko skondensowane, które można przygotować z kilku składników. Aby uzyskać 500 g mleka skondensowanego będziemy potrzebować 250 ml wody, 200 g mleka w proszku, 220 g cukru, 50 g masła. W pierwszej kolejności należy zagotować cukier, masło i wodę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po zagotowaniu wsypujemy partiami po 50 gram mleka w proszku do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby nie powstały grudki należy cały czas mieszać masę. Gotując dłużej mleko skondensowane uzyskamy masę kajmakową, która znakomicie nadaje się do różnego rodzaju ciast i deserów.

Istnieje jeszcze inny sposób na przygotowanie mleka skondensowanego. Mleko w proszku możemy zastąpić zwykłym mlekiem krowim. Około 800 ml mleka wlewamy do garnka lub na patelnię, dodajemy 300 g cukru i gotujemy na małym ogniu przez około 50 min do odparowania wody. Należy pamiętać o częstym mieszaniu masy, aby się nie przypaliła. Po tym czasie dodajemy 40 g masła i gotujemy jeszcze kilka minut.

Chyba najprostszym i najmniej pracochłonnym sposobem jest gotowanie mleka z cukrem w proporcjach 3:1. Wystarczy tylko wymieszać składniki w garnku, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie mleko skondensowane powinno zgęstnieć. Warto wcześniej przepłukać garnek zimną wodą, aby zapobiec przypaleniu mleka.

Studzimy powstałe mleko skondensowane i przelewamy do słoika. Warto również trochę poeksperymentować i w trakcie gotowania dodać do mleka odrobinę cynamonu, laskę wanilii lub ulubiony aromat do ciast.

Jak wykorzystać mleko skondensowane? Garść słodkich inspiracji

Mleko skondensowane to znakomity dodatek do wielu ciast. Z jego udziałem przygotujemy pyszne babka brownie z zapiekanym budyniem, biały sernik na zimno z galaretką, ciasto cztery żywioły, ciasto dyniowe z mlekiem skondensowanym, tęczowe ciasto czy sernik z rukolą i ananasem. Tak naprawdę mleko skondensowane można wykorzystać do wielu dań – naleśników, placków, gofrów, wafli, tostów czy ciasteczek. Apetycznych możliwości jest naprawdę wiele!

Polecane artykuły

Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną!
Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną!
Jak spienić mleko do kawy
Jak spienić mleko do kawy
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Dlaczego mleko jest ważne w rozwoju Twojego dziecka?
Dlaczego mleko jest ważne w rozwoju Twojego dziecka?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu