Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

(0)
8 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga3103

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Herbatniki w czekoladzie
50  g
Wiórki kokosowe
100  g
Masło
1  opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1  opakowanie
Galaretka jagodowy smak WINIARY
250  g
Mleko skondensowane niesłodzone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.87 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
10.04 g
Wartość energetyczna
135.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto, w którym każda warstwa symbolizuje inny żywioł. I tak: spód z czekoladowych herbatników to ziemia, niebieska pianka to spieniona woda, przezroczysta galaretka symbolizuje powietrze, a galaretka cytrynowa i wiśniowa to płomienie gorącego ognia.

Przygotowanie

486 min
  • Krok 1

    5 min
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.
  • Krok 2

    15 min
    Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Masło roztapiamy i wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do pokruszonych herbatników i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy na dnie.
  • Krok 3

    15 min
    Wkładamy do lodówki na 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 5

    8 min
    Mleko skondensowane miksujemy około 3 minut tak, aby było mocno spienione. Następnie dodajemy do niego ostudzoną niebieską galaretkę i miksujemy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną piankę wylewamy na spód z herbatników.
  • Krok 6

    120 min
    Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godzin, aby pianka stężała.
  • Krok 7

    5 min
    Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka ostygnie i zacznie już lekko tężeć, wylewamy ją na stężałą piankę i wstawiamy ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie.
  • Krok 8

    8 min
    Wiśniową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Natomiast cytrynową stężałą już galaretkę kroimy w kostkę.
  • Krok 9

    5 min
    Na koniec na warstwie przezroczystej galaretki układamy kostki z galaretki cytrynowej i zalewamy je galaretką wiśniową.
  • Krok 10

    300 min
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy schłodzone.
Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 1 z 10

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 2 z 10

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Masło roztapiamy i wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do pokruszonych herbatników i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy na dnie.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 3 z 10

Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 4 z 10

Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 5 z 10

Mleko skondensowane miksujemy około 3 minut tak, aby było mocno spienione. Następnie dodajemy do niego ostudzoną niebieską galaretkę i miksujemy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną piankę wylewamy na spód z herbatników.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 6 z 10

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godzin, aby pianka stężała.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 7 z 10

Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka ostygnie i zacznie już lekko tężeć, wylewamy ją na stężałą piankę i wstawiamy ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 8 z 10

Wiśniową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Natomiast cytrynową stężałą już galaretkę kroimy w kostkę.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 9 z 10

Na koniec na warstwie przezroczystej galaretki układamy kostki z galaretki cytrynowej i zalewamy je galaretką wiśniową.

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Krok 10 z 10

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy schłodzone.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    Cytrynowe ciasto bez pieczenia

    2 godz 13 min Łatwy
  • Tęczowe Ptasie Mleczko

    Tęczowe Ptasie Mleczko

    45 min Łatwy
  • Ptasie mleczko z galaretką

    Ptasie mleczko z galaretką

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sernik na zimno o smaku cytrynowo-limonkowym

    Sernik na zimno o smaku cytrynowo-limonkowym

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu