
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
15 minKrok 4
5 minKrok 5
8 minKrok 6
120 minKrok 7
5 minKrok 8
8 minKrok 9
5 minKrok 10
300 minKrok 1 z 10
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.
Krok 2 z 10
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Masło roztapiamy i wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do pokruszonych herbatników i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy na dnie.
Krok 3 z 10
Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Krok 4 z 10
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 z 10
Mleko skondensowane miksujemy około 3 minut tak, aby było mocno spienione. Następnie dodajemy do niego ostudzoną niebieską galaretkę i miksujemy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną piankę wylewamy na spód z herbatników.
Krok 6 z 10
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godzin, aby pianka stężała.
Krok 7 z 10
Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka ostygnie i zacznie już lekko tężeć, wylewamy ją na stężałą piankę i wstawiamy ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie.
Krok 8 z 10
Wiśniową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Natomiast cytrynową stężałą już galaretkę kroimy w kostkę.
Krok 9 z 10
Na koniec na warstwie przezroczystej galaretki układamy kostki z galaretki cytrynowej i zalewamy je galaretką wiśniową.
Krok 10 z 10
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy schłodzone.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0