Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto 4 żywioły

0
486 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Herbatniki w czekoladzie
50 g
Wiórki kokosowe
100 g
Masło
1 paczka
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1 paczka
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1 paczka
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1 paczka
Galaretka jagodowy smak WINIARY
250 g
Mleko skondensowane niesłodzone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
114.99 kcal
Białko
1.22 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
10.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

486 min
Krok 1
5 min
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.
Krok 2
15 min
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Masło roztapiamy i wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do pokruszonych herbatników i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy na dnie.
Krok 3
15 min
Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Krok 4
5 min
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5
8 min
Mleko skondensowane miksujemy około 3 minut tak, aby było mocno spienione. Następnie dodajemy do niego ostudzoną niebieską galaretkę i miksujemy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną piankę wylewamy na spód z herbatników.
Krok 6
120 min
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godzin, aby pianka stężała.
Krok 7
5 min
Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka ostygnie i zacznie już lekko tężeć, wylewamy ją na stężałą piankę i wstawiamy ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie.
Krok 8
8 min
Wiśniową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Natomiast cytrynową stężałą już galaretkę kroimy w kostkę.
Krok 9
5 min
Na koniec na warstwie przezroczystej galaretki układamy kostki z galaretki cytrynowej i zalewamy je galaretką wiśniową.
Krok 10
300 min
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy schłodzone.
Ciasto 4 żywioły

Krok 1 z 10

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto 4 żywioły

Krok 2 z 10

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Masło roztapiamy i wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do pokruszonych herbatników i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy na dnie.

Ciasto 4 żywioły

Krok 3 z 10

Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Ciasto 4 żywioły

Krok 4 z 10

Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto 4 żywioły

Krok 5 z 10

Mleko skondensowane miksujemy około 3 minut tak, aby było mocno spienione. Następnie dodajemy do niego ostudzoną niebieską galaretkę i miksujemy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną piankę wylewamy na spód z herbatników.

Ciasto 4 żywioły

Krok 6 z 10

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godzin, aby pianka stężała.

Ciasto 4 żywioły

Krok 7 z 10

Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka ostygnie i zacznie już lekko tężeć, wylewamy ją na stężałą piankę i wstawiamy ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie.

Ciasto 4 żywioły

Krok 8 z 10

Wiśniową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Natomiast cytrynową stężałą już galaretkę kroimy w kostkę.

Ciasto 4 żywioły

Krok 9 z 10

Na koniec na warstwie przezroczystej galaretki układamy kostki z galaretki cytrynowej i zalewamy je galaretką wiśniową.

Ciasto 4 żywioły

Krok 10 z 10

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy schłodzone.

Ciasto, w którym każda warstwa symbolizuje inny żywioł. I tak: spód z czekoladowych herbatników to ziemia, niebieska pianka to spieniona woda, przezroczysta galaretka symbolizuje powietrze, a galaretka cytrynowa i wiśniowa to płomienie gorącego ognia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika