Ciasto 4 żywioły
486min
Łatwy
200 g
Herbatniki w czekoladzie
50 g
Wiórki kokosowe
100 g
Masło
1 opakowanie
Galaretka Przezroczysta winogronowy smak WINIARY
1 opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1 opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1 opakowanie
Galaretka jagodowy smak WINIARY
250 g
Mleko skondensowane niesłodzone
.
Wartości odżywcze
Białko
1.22 g
Węglowodany
5.67 g
Tłuszcze
10.04 g
Wartość energetyczna
114.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
486 min
Krok 1
5 min
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy do zastygnięcia.
Krok 2
15 min
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Masło roztapiamy i wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do pokruszonych herbatników i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy na dnie.
Krok 3
15 min
Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Krok 4
5 min
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5
8 min
Mleko skondensowane miksujemy około 3 minut tak, aby było mocno spienione. Następnie dodajemy do niego ostudzoną niebieską galaretkę i miksujemy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną piankę wylewamy na spód z herbatników.
Krok 6
120 min
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godzin, aby pianka stężała.
Krok 7
5 min
Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka ostygnie i zacznie już lekko tężeć, wylewamy ją na stężałą piankę i wstawiamy ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie.
Krok 8
8 min
Wiśniową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Natomiast cytrynową stężałą już galaretkę kroimy w kostkę.
Krok 9
5 min
Na koniec na warstwie przezroczystej galaretki układamy kostki z galaretki cytrynowej i zalewamy je galaretką wiśniową.
Krok 10
300 min
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy schłodzone.
Ciasto, w którym każda warstwa symbolizuje inny żywioł. I tak: spód z czekoladowych herbatników to ziemia, niebieska pianka to spieniona woda, przezroczysta galaretka symbolizuje powietrze, a galaretka cytrynowa i wiśniowa to płomienie gorącego ognia.
Komentarze 0