Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

0
311 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 ml
Mleko skondensowane
500 ml
Mleko 3,2%
6 
Jajko
85 g
Masło
120 g
Czekolada gorzka
120 ml
Kefir
2 
Jajko
100 g
Cukier
85 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
18.52 g
Wartość energetyczna
397.1 kcal
Białko
10.97 g
Węglowodany
44.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

311 min
Krok 1
1 min
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub w mikrofali (mieszając co kilkanaście sekund).
Krok 2
10 min
Kiedy masa przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy do formy wysmarowanej masłem.
Krok 3
5 min
Wszystkie składniki na masę budyniową mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką delikatnie wylewamy na ciasto czekoladowe. Spokojnie, masa budyniowa przejdzie na spód podczas pieczenia :)
Krok 4
50 min
Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.
Krok 5
240 min
Studzimy w foremce, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i wykładamy na paterę.
Krok 6
5 min
Maliny podsmażamy na patelni, wciąż mieszając do zgęstnienia, przestudzone wylewamy na babkę. SMACZNEGO!
Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Krok 1 z 6

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub w mikrofali (mieszając co kilkanaście sekund).

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Krok 2 z 6

Kiedy masa przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy do formy wysmarowanej masłem.

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Krok 3 z 6

Wszystkie składniki na masę budyniową mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką delikatnie wylewamy na ciasto czekoladowe. Spokojnie, masa budyniowa przejdzie na spód podczas pieczenia :)

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Krok 4 z 6

Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Krok 5 z 6

Studzimy w foremce, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i wykładamy na paterę.

Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym

Krok 6 z 6

Maliny podsmażamy na patelni, wciąż mieszając do zgęstnienia, przestudzone wylewamy na babkę. SMACZNEGO!

Mocny, czekoladowy smak przełamany delikatnością masy budyniowej oraz słodkością malin.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika