Babka brownie z zapiekanym budyniem na mleczku skondensowanym z sosem malinowym
311min
Łatwy
1 opakowanie
500 ml
Mleko skondensowane
500 ml
Mleko 3,2%
6
Jajko
85 g
Masło
120 g
Czekolada gorzka
120 ml
Kefir
2
Jajko
100 g
Cukier
85 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
0.5 łyżeczka
1 szczypta
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
10.97 g
Węglowodany
44.37 g
Tłuszcze
18.52 g
Wartość energetyczna
397.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
311 min
Krok 1
1 min
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub w mikrofali (mieszając co kilkanaście sekund).
Krok 2
10 min
Kiedy masa przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy do formy wysmarowanej masłem.
Krok 3
5 min
Wszystkie składniki na masę budyniową mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką delikatnie wylewamy na ciasto czekoladowe. Spokojnie, masa budyniowa przejdzie na spód podczas pieczenia :)
Krok 4
50 min
Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.
Krok 5
240 min
Studzimy w foremce, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i wykładamy na paterę.
Krok 6
5 min
Maliny podsmażamy na patelni, wciąż mieszając do zgęstnienia, przestudzone wylewamy na babkę. SMACZNEGO!
Mocny, czekoladowy smak przełamany delikatnością masy budyniowej oraz słodkością malin.
Komentarze 1