Babeczki na kefirze
35min
Łatwy
1 łyżeczka
1 łyżeczka
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Kefir
2
Jajko
80 g
Cukier
50 ml
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
4.49 g
Węglowodany
23.18 g
Tłuszcze
4.96 g
Wartość energetyczna
149.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Na początku mieszamy w misce składniki sypkie, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Krok 2
5 min
Po wymieszaniu dodajemy kefir, olej i jajka. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż do całkowitego połączenia się składników na gładką masę.
Krok 3
5 min
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek.
Krok 4
20 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze ok. 190 stopni. Zapełniamy foremki do wysokości 3/4, gdyż babeczki rosną.
Szybkie i smaczne. Polecam ze szklanką świeżego mleka.
Komentarze 0