Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chociaż jestem facetem z krwi i kości, to lubię wszelakie słodkości. Przyrządziłem więc te babeczki dla siebie i dla mej żoneczki. Co nieco, trochę sobie ułatwiłem i ciasto francuskie kupiłem. Foremki do babeczek nim wylepiłem, i pysznym waniliowym budyniem Winiary moje babeczki napełniłem.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
30 min
Ciasto francuskie pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziło.
Krok 2
5 min
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale bez cukru. Budyń przestudzić.
Krok 3
5 min
Foremki na babeczki wylepić ciastem francuskim tak, aby brzeg ciasta wystawał ok. 1 cm poza foremkę.
Krok 4
10 min
Każdą babeczkę napełnić budyniem. Dodatkowo włożyć kostkę czekolady. Żółtko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Z pozostałego ciasta wyciąć kółka, nakryć nimi babeczki i mocno zlepić boki. Pozostałym żółtkiem posmarować wierzchy babeczek.
Krok 5
30 min
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut góra-dół, a potem na koniec przestawić na pieczenie dołu jeszcze na 10 minut.
Krok 1
z
5
Ciasto francuskie pozostawić w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziło.
Krok 2
z
5
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale bez cukru. Budyń przestudzić.
Krok 3
z
5
Foremki na babeczki wylepić ciastem francuskim tak, aby brzeg ciasta wystawał ok. 1 cm poza foremkę.
Krok 4
z
5
Każdą babeczkę napełnić budyniem. Dodatkowo włożyć kostkę czekolady. Żółtko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Z pozostałego ciasta wyciąć kółka, nakryć nimi babeczki i mocno zlepić boki. Pozostałym żółtkiem posmarować wierzchy babeczek.
Krok 5
z
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut góra-dół, a potem na koniec przestawić na pieczenie dołu jeszcze na 10 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0