Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

(1)
2 godz
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  opakowanie
0.5  łyżeczka
2 
Jajko
4  płaskich łyżek
Cukier
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Mąka pszenna
1 
Cytryna
250  ml
Śmietana 30%
30  g
Cukier puder
200  g
Serek mascarpone
trochę
Barwnik spożywczy (opcjonalnie)
trochę
Ciasteczka (ulubione)
trochę
Drażetki czekoladowe
1 
Laska wanilii

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.05 g
Węglowodany
15.63 g
Tłuszcze
17.66 g
Wartość energetyczna
229.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym z pewnością spodobają się dzieciom – babeczki stylizowane na zajączki podbiją serca najmłodszych, ale także ich kubki smakowe. Babeczki majonezowe smakują świetnie z delikatnym kremem ze słodkiej śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Możesz je przyozdobić dowolnymi łakociami: cukierkami, kawałkami ulubionej czekolady i laską wanilii.


Muffinki wielkanocne polecamy przygotowywać z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, który sprawi, że będą one wyjątkowo pulchne. Polecamy podawanie wielkanocnych babeczek ze schłodzonym kremem – wtedy smakują najlepiej!
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
3 min
Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
Krok 2
2 min
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
Krok 3
1 min
Oddziel żółtka jajek od białek.
Krok 4
5 min
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż się rozpuści.
Krok 5
2 min
Do piany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY i żółtka. Delikatnie wymieszaj.
Krok 6
4 min
Do otrzymanej masy stopniowo wsypuj suche składniki, delikatnie mieszając. Następnie dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
Krok 7
30 min
Foremki do pieczenia babeczek posmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij do połowy wysokości przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 25 minut.
Krok 8
5 min
Przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietanę i połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu barwnik spożywczy, a nawet podzielić krem na kilka części i nadać im różne kolory. Gotowy krem odstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 9
15 min
Na ostudzone babeczki nałóż porcje kremu (najlepiej szprycą) i udekoruj je: uszka króliczków zrób z ulubionych ciastek, oczka i noski z czekoladowych drażetek, a wąsy z pociętej na cienkie paseczki laski wanilii.
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 1 z 9

Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 2 z 9

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 3 z 9

Oddziel żółtka jajek od białek.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 4 z 9

Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż się rozpuści.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 5 z 9

Do piany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY i żółtka. Delikatnie wymieszaj.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 6 z 9

Do otrzymanej masy stopniowo wsypuj suche składniki, delikatnie mieszając. Następnie dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 7 z 9

Foremki do pieczenia babeczek posmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij do połowy wysokości przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 25 minut.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 8 z 9

Przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietanę i połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu barwnik spożywczy, a nawet podzielić krem na kilka części i nadać im różne kolory. Gotowy krem odstaw do lodówki na pół godziny.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 9 z 9

Na ostudzone babeczki nałóż porcje kremu (najlepiej szprycą) i udekoruj je: uszka króliczków zrób z ulubionych ciastek, oczka i noski z czekoladowych drażetek, a wąsy z pociętej na cienkie paseczki laski wanilii.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika