Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

(4)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
75  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
0.5  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2 
Jajko
4  płaskich łyżek
Cukier
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Mąka pszenna
1 
Cytryna
250  ml
Śmietana 30%
30  g
Cukier puder
200  g
Serek mascarpone
trochę
Barwnik spożywczy (opcjonalnie)
trochę
Ciasteczka (ulubione)
trochę
Drażetki czekoladowe
1 
Laska wanilii
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.05 g
Węglowodany
15.63 g
Tłuszcze
17.66 g
Wartość energetyczna
229.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym z pewnością spodobają się dzieciom – babeczki stylizowane na zajączki podbiją serca najmłodszych, ale także ich kubki smakowe. Babeczki majonezowe smakują świetnie z delikatnym kremem ze słodkiej śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Możesz je przyozdobić dowolnymi łakociami: cukierkami, kawałkami ulubionej czekolady i laską wanilii.


Muffinki wielkanocne polecamy przygotowywać z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, który sprawi, że będą one wyjątkowo pulchne. Polecamy podawanie wielkanocnych babeczek ze schłodzonym kremem – wtedy smakują najlepiej!

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    3 min
    Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
  • Krok 2

    2 min
    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY.
  • Krok 3

    1 min
    Oddziel żółtka jajek od białek.
  • Krok 4

    5 min
    Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż się rozpuści.
  • Krok 5

    2 min
    Do piany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY i żółtka. Delikatnie wymieszaj.
  • Krok 6

    4 min
    Do otrzymanej masy stopniowo wsypuj suche składniki, delikatnie mieszając. Następnie dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
  • Krok 7

    30 min
    Foremki do pieczenia babeczek posmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij do połowy wysokości przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 25 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietanę i połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu barwnik spożywczy, a nawet podzielić krem na kilka części i nadać im różne kolory. Gotowy krem odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Krok 9

    15 min
    Na ostudzone babeczki nałóż porcje kremu (najlepiej szprycą) i udekoruj je: uszka króliczków zrób z ulubionych ciastek, oczka i noski z czekoladowych drażetek, a wąsy z pociętej na cienkie paseczki laski wanilii.
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 1 z 9

Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 2 z 9

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 3 z 9

Oddziel żółtka jajek od białek.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 4 z 9

Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż się rozpuści.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 5 z 9

Do piany dodaj Cukier wanilinowy WINIARY i żółtka. Delikatnie wymieszaj.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 6 z 9

Do otrzymanej masy stopniowo wsypuj suche składniki, delikatnie mieszając. Następnie dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 7 z 9

Foremki do pieczenia babeczek posmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij do połowy wysokości przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz 25 minut.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 8 z 9

Przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietanę i połącz ją z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu barwnik spożywczy, a nawet podzielić krem na kilka części i nadać im różne kolory. Gotowy krem odstaw do lodówki na pół godziny.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Krok 9 z 9

Na ostudzone babeczki nałóż porcje kremu (najlepiej szprycą) i udekoruj je: uszka króliczków zrób z ulubionych ciastek, oczka i noski z czekoladowych drażetek, a wąsy z pociętej na cienkie paseczki laski wanilii.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babeczki wielkanocne do święconki

    Babeczki wielkanocne do święconki

    1 godz 3 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    1 godz 2 min Łatwy
  • Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym

    Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu