Kruche ciasteczka wielkanocne
55min
Łatwy
1 łyżeczka
1 opakowanie
2 szklanek
Mąka krupczatka
250 g
Masło
0.65 szklanka
Cukier puder
2
Jajko
1 łyżka
Śmietana kwaśna
1 łyżka
Smalec
1 trochę
Cukier
1
Jajko
.
Wartości odżywcze
Białko
9.28 g
Węglowodany
60.54 g
Tłuszcze
29.65 g
Wartość energetyczna
543.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojone miękkie masło oraz smalec i posiekaj nożem
Krok 2
10 min
Następnie do ciasta wybij jaja i dodaj śmietanę, dokładnie wygnieć ciasto aż będzie miało gładką, jednolitą strukturę,
Krok 3
10 min
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykrawaj ciasteczka wielkanocne w kształcie króliczków, baranków itp.
Krok 4
5 min
Ciasteczka posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem kryształem.
Krok 5
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej ciasteczka i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Krok 6
15 min
Ciasteczka piecz aż nabiorą złotego koloru czyli ok. 15 minut, wyjmij i ostudź.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na pieczenie ciasta? Przygotowanie kruchych ciasteczek wielkanocnych zajmie Ci tylko 20 minut! Dzięki Cukrowi wanilinowemu WINIARY Twoje ciasteczka będą pięknie pachnieć wanilią. Ciasteczka możesz zrobić na każdą okazję, ale ciekawym pomysłem będzie przygotowanie ich w kształcie wielkanocnych kurczaczków.
Komentarze 1