Ciasteczka kruche z cynamonem
105min
Łatwy
1 łyżeczka
300 g
Mąka
200 g
Masło
0.5 szklanka
Cukier puder
1 szczypta
Sól
2
Żółtko
2 łyżek
Śmietana
1 łyżeczka
Cynamon
.
Wartości odżywcze
Białko
4.78 g
Węglowodany
30.64 g
Tłuszcze
18.19 g
Wartość energetyczna
294.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę i masło, wyłóż na stolnicę.
Krok 2
5 min
Łyżką wymieszaj na stolnicy mąkę z solą, cukrem pudrem, Proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Krok 3
5 min
Dodaj masło i posiekaj ostrym nożem.
Krok 4
3 min
Zrób w mące posiekanej z tłuszczem dołek, wlej do niego żółtka i śmietanę.
Krok 5
60 min
Szybko wyrób kruche ciasto. Po wyrobieniu wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6
7 min
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wykrawaj foremkami ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7
15 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasteczka przez 15 minut.
Krok 8
5 min
Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Ciasteczka kruche z cynamonem z pewnością podbiją serca wszystkich domowników. Twoje ciasteczka pięknie wyrosną jeśli użyjesz Proszku do pieczenia WINIARY, cynamon zaś sprawi, że będą bardzo aromatyczne i nabiorą brązowego koloru. Proponujemy podawać je posypane cukrem pudrem, ale jeśli chcesz, możesz je udekorować lukrem, kolorową posypką lub polewą czekoladową :)
Komentarze 0