Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasteczka kruche z cynamonem z pewnością podbiją serca wszystkich domowników. Twoje ciasteczka pięknie wyrosną jeśli użyjesz Proszku do pieczenia WINIARY, cynamon zaś sprawi, że będą bardzo aromatyczne i nabiorą brązowego koloru. Proponujemy podawać je posypane cukrem pudrem, ale jeśli chcesz, możesz je udekorować lukrem, kolorową posypką lub polewą czekoladową :)
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę i masło, wyłóż na stolnicę.
Krok 2
5 min
Łyżką wymieszaj na stolnicy mąkę z solą, cukrem pudrem, Proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Krok 3
5 min
Dodaj masło i posiekaj ostrym nożem.
Krok 4
3 min
Zrób w mące posiekanej z tłuszczem dołek, wlej do niego żółtka i śmietanę.
Krok 5
60 min
Szybko wyrób kruche ciasto. Po wyrobieniu wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6
7 min
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wykrawaj foremkami ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7
15 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasteczka przez 15 minut.
Krok 8
5 min
Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Krok 1
z
8
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę i masło, wyłóż na stolnicę.
Krok 2
z
8
Łyżką wymieszaj na stolnicy mąkę z solą, cukrem pudrem, Proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Krok 3
z
8
Dodaj masło i posiekaj ostrym nożem.
Krok 4
z
8
Zrób w mące posiekanej z tłuszczem dołek, wlej do niego żółtka i śmietanę.
Krok 5
z
8
Szybko wyrób kruche ciasto. Po wyrobieniu wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6
z
8
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wykrawaj foremkami ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7
z
8
Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasteczka przez 15 minut.
Krok 8
z
8
Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
Agata
Zamieniłam cynamon na przyprawę do piernika.Ciasteczka wyszły bardzo kruche, zniknęły momentalnie. Dobry przepis, zachowałam w segregatorze.
Winiary
Expert
Agato, cieszymy się, że przepis sprostał Twoim oczekiwaniom i mamy nadzieję, że będziesz chętnie do niego wracać!
Komentarze 1