Ciasteczka majonezowe
60min
Łatwy
100 ml
1 opakowanie
1 łyżeczka
175 g
Masło
1 szklanka
Cukier
1
Jajko
2.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szczypta
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
4.89 g
Węglowodany
45.6 g
Tłuszcze
23.05 g
Wartość energetyczna
396.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Masło utrzyj z Majonezem, dodaj stopniowo cukier, sól i cukier wanilinowy. Następnie dodaj jajko.
Krok 2
5 min
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy maślanej.
Krok 3
30 min
Ciasto schłodź lodowce przez około 30 minut.
Krok 4
4 min
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj szprycą ciastka.
Krok 5
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wstaw blachę z ciastkami i piecz 15 minut. Ostudź.
Krok 6
1 min
Ciastka przed pieczeniem możesz posypać wiórkami kokosowymi.
Chrupiące ciasteczka majonezowe to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Maślane ciasto, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, z delikatną nutką Cukru wanilinowego WINIARY i dodatku Proszku do pieczenia WINIARY wyrabiamy szybko i schładzamy przez pół godziny w lodówce - dzięki temu po upieczeniu będzie jednocześnie miękkie i kruche. Ciasto schładzamy zawinięte szczelnie w foliowy woreczek, aby nie chłonęło lodówkowych zapachów. Kto lubi, może ciasteczka przed pieczeniem posypać wiórkami kokosowymi lub ziarnami słonecznika.
Komentarze 0