Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasteczka z mąki ziemniaczanej mają trochę inny smak i strukturę niż wypieki z mąki pszennej. Warto sprawdzić taki przepis, jeśli szukasz w kuchni urozmaicenia. Dodatkowym atutem tej receptury jest to, że ciastka z mąką ziemniaczaną są daniem bezglutenowym. Żeby przygotować pyszne, kruche ciasteczka z mąką ziemniaczaną, potrzebne będą jeszcze dwa jaja, masło, śmietana i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wymienionych składników powstanie ciasto, które można będzie zagnieść i następnie rozwałkować. Z ciasta można wyciąć za pomocą foremek dowolne kształty, choć raczej należy używać tych prostych, ponieważ ciasto nie jest tak bardzo plastyczne i lepkie jak na pierniczki, uszka czy pierogi. Samo pieczenie zajmuje około od 12-15 minut pod warunkiem, że piekarnik zostanie wcześniej nagrzany.
Ciastka z mąką ziemniaczaną można wzbogacić o różne dodatki - na przykład suszoną żurawinę, kawałki czekolady, rodzynki. Innym ciekawym pomysłem może być dodanie skórki cytrynowej. Bazowy przepis można swobodnie zmieniać, aby dodać ciasteczkom wyrazistego, oryginalnego smaku dopasowanego do swoich upodobań. Ze względu na kruchość i delikatny smak opisane ciastka będą idealnym dodatkiem do herbaty. Można je również wrzucać do dziecięcej śniadaniówki jako deser do zjedzenia w szkole razem z kanapkami i innymi przekąskami dla najmłodszych.
Przepis przygotowuje się łatwo i szybko, więc poradzą sobie z nim nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za przyrządzaniem wypieków.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj kolejno cukier wanilinowy, cukier puder, jajka, masło oraz śmietanę. Wymieszaj do połączenia składników i zagnieć ciasto. Miej na uwadze, że ciasto będzie miało inną konsystencję niż standardowe kruche ciasto.
Rozwałkuj i foremką o dowolnym kształcie wytnij ciasteczka.
Ułóż na blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że podczas pieczenia ciastka jeszcze trochę urosną, dlatego należy umieszczać je w odpowiednio dużych odstępach. Lepiej piec ciastka na raty niż porozkładać zbyt ciasno i ryzykować, że skleją się ze sobą.
Piecz w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut.
Przygotuj lukier. Cukier puder połącz z wodą i miksuj aż do powstania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier najlepiej nakładać na ciasteczka korzystając z pędzelka. Dekorowanie to część, która najbardziej spodoba się najmłodszym. Żeby zabawa była jeszcze lepsza można do lukru dodać barwniki spożywcze, uzyskując w ten sposób różne kolory.
Polej lekko wystudzone ciasteczka z lukrem. Smacznego!
Kasia