Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym
60min
Łatwy
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
50 g
Masło
250 ml
Woda
3
Jajko
1 szczypta
Sól
1 opakowanie
250 ml
Mleko
100 g
Masło
3 płaskich łyżek
Cukier
50 g
Migdały w czekoladzie
1
Winogrona czerwone
170 g
Cukier puder
1 łyżeczka
Żelatyna
15 ml
Woda
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
1 trochę
Czekoladowe wiórki
.
Wartości odżywcze
Białko
12.42 g
Węglowodany
81.24 g
Tłuszcze
37.39 g
Wartość energetyczna
733.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
25 min
Ptysie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.
Krok 2
10 min
krem:
Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń z cukrem i wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Budyń gorący przykrywam folią spożywczą , nie wytworzy się kożuch. Nie studzę budyniu w lodowce. Ma mieć on temperaturę masła pokojową. Masło ucieram na puch, i dodaję po łyżce budyniu i ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki.
Krok 3
10 min
Kurczaczki:
Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień i robię dzióbek. Oczy zrobiłam z posypki czekoladowej.
Pyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu Winiary. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru.
Komentarze 0