Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mysza75
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
50  g
Masło
250  ml
Woda
3 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  opakowanie
PL WINIARY BUDYŃ WANILIOWY BC
250  ml
Mleko
100  g
Masło
30  g
Cukier
50  g
Migdały w czekoladzie
1 
Winogrona czerwone
170  g
Cukier puder
1  łyżeczka
Żelatyna
15  ml
Woda
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
trochę
Czekoladowe wiórki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.17 g
Węglowodany
41.79 g
Tłuszcze
5.88 g
Wartość energetyczna
253.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu Winiary. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    25 min
    Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.
  • Krok 2

    10 min
    krem: Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń z cukrem i wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Budyń gorący przykrywam folią spożywczą , nie wytworzy się kożuch. Nie studzę budyniu w lodowce. Ma mieć on temperaturę masła pokojową. Masło ucieram na puch, i dodaję po łyżce budyniu i ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki.
  • Krok 3

    10 min
    Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień i robię dzióbek. Oczy zrobiłam z posypki czekoladowej.
Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

Krok 1 z 3

Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.

Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

Krok 2 z 3

krem: Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń z cukrem i wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Budyń gorący przykrywam folią spożywczą , nie wytworzy się kożuch. Nie studzę budyniu w lodowce. Ma mieć on temperaturę masła pokojową. Masło ucieram na puch, i dodaję po łyżce budyniu i ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki.

Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym

Krok 3 z 3

Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień i robię dzióbek. Oczy zrobiłam z posypki czekoladowej.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

    2 godz Łatwy
  • Ciasto rafaello na biszkopcie

    3 godz 26 min Łatwy
  • Kulki Rafaello

    2 godz 45 min Łatwy
  • Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    5 godz 54 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu