Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z rosą

Szarlotka z rosą

(1)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest fascynacjeani

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
4 
Żółtka (z dużych jajek)
1  szklanka
Śmietana 18%
1  szklanka
Cukier
2  szklanek
Mąka pszenna
2  kg
Jabłka (antonówki)
0.5  kostka
Masło
4 
Białko
6  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.65 g
Węglowodany
60.79 g
Tłuszcze
11.48 g
Wartość energetyczna
351.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szarlotka z rosą w delikatnej i nieco wilgotnej odsłonie. Na ciasto wykładamy podsmażone z masłem jabłka, a następnie całość przykrywamy pianą z białek. Podczas chłodzenia szarlotka z rosą ujawni pierwsze urocze kropelki. Ciasto z jabłek podawaj z filiżanką ulubionej kawy.

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    25 min
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy śmietanę. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Krok 2

    30 min
    Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok 30min.
  • Krok 3

    25 min
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy masło, jeszcze chwilę dusimy aż się rozpuści i dokładnie połączy z jabłkami.
  • Krok 4

    15 min
    Na zapieczone ciasto wykładamy gorące jabłka i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut.
  • Krok 5

    15 min
    W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, dodajemy do niej cukier i wykładamy na zapieczone lekko jabłka.
  • Krok 6

    25 min
    Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut – uważamy aby piana nie spiekła nam się zbyt mocno. Wystawiamy ciasto do ostudzenia. W trakcie ochładzania się ciasta na pianie zaczną się nam pojawiać kropelki rosy.
Szarlotka z rosą

Krok 1 z 6

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy śmietanę. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Szarlotka z rosą

Krok 2 z 6

Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok 30min.

Szarlotka z rosą

Krok 3 z 6

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy masło, jeszcze chwilę dusimy aż się rozpuści i dokładnie połączy z jabłkami.

Szarlotka z rosą

Krok 4 z 6

Na zapieczone ciasto wykładamy gorące jabłka i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut.

Szarlotka z rosą

Krok 5 z 6

W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, dodajemy do niej cukier i wykładamy na zapieczone lekko jabłka.

Szarlotka z rosą

Krok 6 z 6

Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut – uważamy aby piana nie spiekła nam się zbyt mocno. Wystawiamy ciasto do ostudzenia. W trakcie ochładzania się ciasta na pianie zaczną się nam pojawiać kropelki rosy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche ciasto z jabłkami

    Kruche ciasto z jabłkami

    2 godz 50 min Łatwy
  • Szarlotka z musem jabłkowym

    Szarlotka z musem jabłkowym

    2 godz 42 min Łatwy
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Serniko-szarlotka

    Serniko-szarlotka

    1 godz 45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu