Szarlotka z rosą
135min
Łatwy
2 łyżeczek
4
Żółtka (z dużych jajek)
1 szklanka
Śmietana 18%
1 szklanka
Cukier
2 szklanek
Mąka pszenna
2 kg
Jabłka (antonówki)
0.5 kostka
Masło
4
Białko
6 łyżek
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
5.65 g
Węglowodany
60.79 g
Tłuszcze
11.48 g
Wartość energetyczna
351.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
135 min
Krok 1
25 min
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy śmietanę. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2
30 min
Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok 30min.
Krok 3
25 min
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy masło, jeszcze chwilę dusimy aż się rozpuści i dokładnie połączy z jabłkami.
Krok 4
15 min
Na zapieczone ciasto wykładamy gorące jabłka i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut.
Krok 5
15 min
W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, dodajemy do niej cukier i wykładamy na zapieczone lekko jabłka.
Krok 6
25 min
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut – uważamy aby piana nie spiekła nam się zbyt mocno. Wystawiamy ciasto do ostudzenia. W trakcie ochładzania się ciasta na pianie zaczną się nam pojawiać kropelki rosy.
Szarlotka z rosą w delikatnej i nieco wilgotnej odsłonie. Na ciasto wykładamy podsmażone z masłem jabłka, a następnie całość przykrywamy pianą z białek. Podczas chłodzenia szarlotka z rosą ujawni pierwsze urocze kropelki. Ciasto z jabłek podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Komentarze 0