Biszkopt z pięciu jaj
62min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.69 g
Węglowodany
33.79 g
Tłuszcze
3.53 g
Wartość energetyczna
185.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
5 min
Formę do pieczenia smarujemy olejem.
Krok 2
10 min
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3
5 min
Do ubitej piany dodajemy żółtka i po trochę cukru (na przemian).
Krok 4
7 min
Miksujemy aż cukier sie rozpuści.
Krok 5
10 min
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy po trochu wprost do masy i mieszamy (łopatką, łyżką lub mikserem na małych obrotach).
Krok 6
25 min
Ciasto wylewamy na formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Szukasz przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje? Biszkopt z pięciu jajek przygotowujemy z ubitej z białek piany, do której następnie dodajemy żółtka, cukier, mąkę i Proszek do pieczenia WINIARY. Gotową masę pieczemy, a następnie wykorzystujemy jako podstawę dla wielu wyśmienitych wypieków!
Komentarze 0