Puszysty, lekki, rozpływający się w ustach, aromatyczny i smaczny biszkopt? Z naszego przepisu na pewno Ci taki wyjdzie! Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować idealny jasny biszkopt na pewno masz w swojej spiżarni. Wystarczy 5 świeżych jajek, mąka, cukier, olej i proszek do pieczenia - z tych składników możesz wyczarować puszyste cudo, które może stać się bazą do wymarzonego tortu, ciasta z budyniem czy innych deserów.
Pyszny biszkopt jasny z 5 jaj
Biszkopt to tradycyjne, uniwersalne ciasto, które doskonale sprawdza się podczas tworzenia tortów, ciast przekładanych z bitą śmietaną i owocami, placków z kremem oraz wielu innych deserów. Można je również wykorzystać do przygotowania ciast bez pieczenia - tiramisu, sernika na zimno. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Ważną kwestią jest na pewno to, że wszystkie składniki biszkoptu z pięciu jajek powinny mieć temperaturę pokojową (wystarczy składniki wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem pieczenia). Istotne jest też, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika - biszkopt może wtedy opaść.
W pierwszej kolejności należy przygotować formę do pieczenia, smarując ją dokładnie olejem. Dodatkowo, aby biszkopt jasny z 5 jaj idealnie odszedł od blachy po upieczeniu, warto posypać formę bułką tartą. Białka trzeba delikatne oddzielić od żółtek. Białka z odrobiną soli należy ubić na sztywną pianę - najlepiej sprawdzi się do tego dobry mikser i miska z wysokimi brzegami. Jeśli puch jest gotowy kolej na następne czynności. Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka i cukier (na zmianę), stale miksując masę. Na końcu dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia WINIARY, dzięki któremu mamy gwarancję, że biszkopt pięknie urośnie i nie opadnie. Na końcowym etapie warto zamienić mikser na zwykłą drewnianą łyżkę lub łopatkę. Tak wymieszaną masę wylewamy na formę, a po około 25 minutach pieczenia w 180 stopniach naszym oczom ukaże się aromatyczny, puszysty, jasny biszkopt.
Ile piec biszkopt z 5 jaj i jakiej mąki najlepiej użyć?
Do przygotowywania biszkoptów najlepiej sprawdza się mąka tortowa typ 450, którą przed dodaniem należy przesiać, aby wypieki były jeszcze bardziej lekkie i puszyste. Temperatura, w jakiej zaleca się pieczenie jasnego biszkoptu z 5 jajek wynosi 180 stopni. Po około 25-30 minutach biszkopt powinien być gotowy, ale pamiętaj, aby nie wyjmować go jeszcze z piekarnika, ciasto powinno schłodzić się w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Komentarze 5