Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Biszkopt z pięciu jaj

Biszkopt z pięciu jaj

(9)
1 godz 2 min
Łatwy
Autorem przepisu jest weronikajarekkaczka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
1  szklanka
Mąka
1  szklanka
Cukier
5 
Jajko
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.69 g
Węglowodany
33.79 g
Tłuszcze
3.53 g
Wartość energetyczna
185.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Puszysty, lekki, rozpływający się w ustach, aromatyczny i smaczny biszkopt? Z naszego przepisu na pewno Ci taki wyjdzie! Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować idealny jasny biszkopt na pewno masz w swojej spiżarni. Wystarczy 5 świeżych jajek, mąka, cukier, olej i proszek do pieczenia - z tych składników możesz wyczarować puszyste cudo, które może stać się bazą do wymarzonego tortu, ciasta z budyniem czy innych deserów.


Pyszny biszkopt jasny z 5 jaj

Biszkopt to tradycyjne, uniwersalne ciasto, które doskonale sprawdza się podczas tworzenia tortów, ciast przekładanych z bitą śmietaną i owocami, placków z kremem oraz wielu innych deserów. Można je również wykorzystać do przygotowania ciast bez pieczenia - tiramisu, sernika na zimno. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Ważną kwestią jest na pewno to, że wszystkie składniki biszkoptu z pięciu jajek powinny mieć temperaturę pokojową (wystarczy składniki wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem pieczenia). Istotne jest też, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika - biszkopt może wtedy opaść.

W pierwszej kolejności należy przygotować formę do pieczenia, smarując ją dokładnie olejem. Dodatkowo, aby biszkopt jasny z 5 jaj idealnie odszedł od blachy po upieczeniu, warto posypać formę bułką tartą. Białka trzeba delikatne oddzielić od żółtek. Białka z odrobiną soli należy ubić na sztywną pianę - najlepiej sprawdzi się do tego dobry mikser i miska z wysokimi brzegami. Jeśli puch jest gotowy kolej na następne czynności. Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka i cukier (na zmianę), stale miksując masę. Na końcu dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia WINIARY, dzięki któremu mamy gwarancję, że biszkopt pięknie urośnie i nie opadnie. Na końcowym etapie warto zamienić mikser na zwykłą drewnianą łyżkę lub łopatkę. Tak wymieszaną masę wylewamy na formę, a po około 25 minutach pieczenia w 180 stopniach naszym oczom ukaże się aromatyczny, puszysty, jasny biszkopt.


Ile piec biszkopt z 5 jaj i jakiej mąki najlepiej użyć?

Do przygotowywania biszkoptów najlepiej sprawdza się mąka tortowa typ 450, którą przed dodaniem należy przesiać, aby wypieki były jeszcze bardziej lekkie i puszyste. Temperatura, w jakiej zaleca się pieczenie jasnego biszkoptu z 5 jajek wynosi 180 stopni. Po około 25-30 minutach biszkopt powinien być gotowy, ale pamiętaj, aby nie wyjmować go jeszcze z piekarnika, ciasto powinno schłodzić się w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    5 min
    Formę do pieczenia smarujemy olejem.
  • Krok 2

    10 min
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • Krok 3

    5 min
    Do ubitej piany dodajemy żółtka i po trochę cukru (na przemian).
  • Krok 4

    7 min
    Miksujemy aż cukier sie rozpuści.
  • Krok 5

    10 min
    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy po trochu wprost do masy i mieszamy (łopatką, łyżką lub mikserem na małych obrotach).
  • Krok 6

    25 min
    Ciasto wylewamy na formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Biszkopt z pięciu jaj

Krok 1 z 6

Formę do pieczenia smarujemy olejem.

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 2 z 6

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 3 z 6

Do ubitej piany dodajemy żółtka i po trochę cukru (na przemian).

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 4 z 6

Miksujemy aż cukier sie rozpuści.

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 5 z 6

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy po trochu wprost do masy i mieszamy (łopatką, łyżką lub mikserem na małych obrotach).

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 6 z 6

Ciasto wylewamy na formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Katarzyna

Ile mąki, ile cukru?

T Teresa

Super przepis ciasto jest puszyste

Winiary
Expert

Bardzo miło nam czytać takie opinie. Dziękujemy!

A Asia

Ciasto jest przepyszne i puszyste

Winiary
Expert

Cieszymy się, że polubiłaś ciasto z tego przepisu 😊 Miłego dnia!

M Mat

Poprawcie przepis. W tekście jest aby dodać cukier do białka a w instrukcji, że dopiero w momencie dodania żółtek.

Winiary
Expert

Dziękujemy, już poprawiliśmy przepis. Pozdrawiamy!

P Piotr

dobry prosty przepis jeszcze lepszy biszkopt

Winiary
Expert

Super! Dziękujemy za Twoją opinię. Polecamy też inne przepisy na pyszne ciasta 😊

Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik na zimno na biszkopcie

    Sernik na zimno na biszkopcie

    2 godz 27 min Łatwy
  • Biszkopt z czterech jaj

    Biszkopt z czterech jaj

    55 min Łatwy
  • Domowe biszkopciki

    Domowe biszkopciki

    37 min Łatwy
  • Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    3 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu