Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biszkopt z pięciu jaj

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mąka pszenna
1 szklanka
Cukier
5 
Jajko
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.69 g
Węglowodany
33.79 g
Tłuszcze
3.53 g
Wartość energetyczna
185.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Formę do pieczenia smarujemy olejem.
Krok 2
10 min
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3
5 min
Do ubitej piany dodajemy żółtka i po trochę cukru (na przemian).
Krok 4
5 min
Miksujemy aż cukier sie rozpuści.
Krok 5
10 min
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy po trochu wprost do masy i mieszamy (łopatką, łyżką lub mikserem na małych obrotach).
Krok 6
25 min
Ciasto wylewamy na formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Biszkopt z pięciu jaj

Krok 1 z 6

Formę do pieczenia smarujemy olejem.

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 2 z 6

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 3 z 6

Do ubitej piany dodajemy żółtka i po trochę cukru (na przemian).

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 4 z 6

Miksujemy aż cukier sie rozpuści.

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 5 z 6

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy po trochu wprost do masy i mieszamy (łopatką, łyżką lub mikserem na małych obrotach).

Biszkopt z pięciu jaj

Krok 6 z 6

Ciasto wylewamy na formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Szukasz przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje? Biszkopt z pięciu jajek przygotowujemy z ubitej z białek piany, do której następnie dodajemy żółtka, cukier, mąkę i Proszek do pieczenia WINIARY. Gotową masę pieczemy, a następnie wykorzystujemy jako podstawę dla wielu wyśmienitych wypieków!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika