Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową to doskonały pomysł na smakowity deser, który zawładnie sercem każdego, kogo tylko nim poczęstujesz. Mieszanka kremu budyniowego i polewy czekoladowej z pewnością przekona do siebie wszystkich łasuchów. Sprawdź nasz przepis na czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową!
Przygotowanie
70 min
Krok 1
15 min
Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.
Krok 2
25 min
Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.
Krok 3
15 min
Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.
Krok 4
15 min
Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.
Krok 1
z
4
Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.
Krok 2
z
4
Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.
Krok 3
z
4
Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.
Krok 4
z
4
Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
5
M
Marek
Utrzeć masło z cukrem czy jednak samo żeby było kremem ? Generalnie przepis na 4 Gwiazdki. Polecam serdecznie
Winiary
Expert
Marek, w tym przepisie ubijamy masło bez cukru, ale jeśli chcesz, żeby krem był słodszy, możesz dodać cukier do masy budyniowej.
A
Aga
Piekę biszkopt bez dodatku kakao i przekładam prażonymi jabłkami. Pycha!
Winiary
Expert
Świetny i smakowity pomysł, Aga :)
B
Bernadka
Jaką czekoladę dać? Gorzką czy mleczna? Biszkopt wyszedł super ale masa nie bardzo... zbyt maślana za mało budyniowa. I starajcie się też oddzielić co do czego idzie bo jeżeli ktoś nie widział kiedyś podobnego przepisu to nie wie np które masło idzie do masy budyniowej a które do polewy
Winiary
Expert
Bernadko, jeśli wolisz, by ciasto było mniej słodkie, może być gorzka lub deserowa. Jeśli wolisz słodsze - polecamy mleczną. Dziękujemy też za sugestię. W poszczególnych krokach przepisu określiliśmy jasno, co robimy i ile masła używamy :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne nawet dla początkujących. Pozdrawiamy.
Z
Zofmix
Spróbowałam zrobić ale wyszło mi za mało ciasta i musiałam dać budyń na wierzch ciasta. Polecam podwoić wybraną porcję. Moim zdaniem 3 gwiazdki
Winiary
Expert
W przyszłości rozwiązaniem może być też mniejsza blacha. :) Pozdrawiamy i dziękujemy!
V
Viola
Proporcje raz w gramach, raz w łyżkach. Malo wiarygodne i niezachęcające.
Winiary
Expert
Violu, dziękujemy za słuszną uwagę - staramy się codziennie ulepszać i ujednolicać nasze przepisy, tak, by były zrozumiałe i łatwe w zastosowaniu. 48 g mąki pszennej odpowiada 4 łyżkom stołowym. Zmianę wprowadzamy również do przepisu. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że biszkopt się uda :)
Komentarze 5