Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

(7)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest katarzynagotuje

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
4  łyżek
Mąka pszenna
4  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
200  g
Cukier
3  łyżek
Kakao
2  łyżek
Oliwa z oliwek
500  ml
Mleko
120  g
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
200  g
Masło
80  g
Czekolada
30  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.11 g
Węglowodany
68.03 g
Tłuszcze
17.68 g
Wartość energetyczna
512.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową to doskonały pomysł na smakowity deser, który zawładnie sercem każdego, kogo tylko nim poczęstujesz. Mieszanka kremu budyniowego i polewy czekoladowej z pewnością przekona do siebie wszystkich łasuchów. Sprawdź nasz przepis na czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.
  • Krok 2

    25 min
    Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.
  • Krok 3

    15 min
    Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 1 z 4

Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 2 z 4

Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 3 z 4

Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 4 z 4

Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marek

Utrzeć masło z cukrem czy jednak samo żeby było kremem ? Generalnie przepis na 4 Gwiazdki. Polecam serdecznie

Winiary
Expert

Marek, w tym przepisie ubijamy masło bez cukru, ale jeśli chcesz, żeby krem był słodszy, możesz dodać cukier do masy budyniowej.

A Aga

Piekę biszkopt bez dodatku kakao i przekładam prażonymi jabłkami. Pycha!

Winiary
Expert

Świetny i smakowity pomysł, Aga :)

B Bernadka

Jaką czekoladę dać? Gorzką czy mleczna? Biszkopt wyszedł super ale masa nie bardzo... zbyt maślana za mało budyniowa. I starajcie się też oddzielić co do czego idzie bo jeżeli ktoś nie widział kiedyś podobnego przepisu to nie wie np które masło idzie do masy budyniowej a które do polewy

Winiary
Expert

Bernadko, jeśli wolisz, by ciasto było mniej słodkie, może być gorzka lub deserowa. Jeśli wolisz słodsze - polecamy mleczną. Dziękujemy też za sugestię. W poszczególnych krokach przepisu określiliśmy jasno, co robimy i ile masła używamy :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne nawet dla początkujących. Pozdrawiamy.

Z Zofmix

Spróbowałam zrobić ale wyszło mi za mało ciasta i musiałam dać budyń na wierzch ciasta. Polecam podwoić wybraną porcję. Moim zdaniem 3 gwiazdki

Winiary
Expert

W przyszłości rozwiązaniem może być też mniejsza blacha. :) Pozdrawiamy i dziękujemy!

V Viola

Proporcje raz w gramach, raz w łyżkach. Malo wiarygodne i niezachęcające.

Winiary
Expert

Violu, dziękujemy za słuszną uwagę - staramy się codziennie ulepszać i ujednolicać nasze przepisy, tak, by były zrozumiałe i łatwe w zastosowaniu. 48 g mąki pszennej odpowiada 4 łyżkom stołowym. Zmianę wprowadzamy również do przepisu. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że biszkopt się uda :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Ciasto oczy carycy

    Ciasto oczy carycy

    2 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu