Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

(7)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest katarzynagotuje
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
4  łyżek
Mąka pszenna
4  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
200  g
Cukier
3  łyżek
Kakao
2  łyżek
Oliwa z oliwek
500  ml
Mleko
120  g
PL WINIARY BUDYŃ WANILIOWY BC
200  g
Masło
80  g
Czekolada
30  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.04 g
Węglowodany
68.56 g
Tłuszcze
47.96 g
Wartość energetyczna
784.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową to doskonały pomysł na smakowity deser, który zawładnie sercem każdego, kogo tylko nim poczęstujesz. Mieszanka kremu budyniowego i polewy czekoladowej z pewnością przekona do siebie wszystkich łasuchów. Sprawdź nasz przepis na czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową!

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.
  • Krok 2

    25 min
    Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.
  • Krok 3

    15 min
    Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.
Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 1 z 4

Przygotuj płynną część na ciasto biszkoptowe: białka oddziel od żółtek, białka ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodaj olej i zmiksuj.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 2 z 4

Przygotuj sucha część na ciasto biszkoptowe: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiej i wmieszaj delikatnie do płynnej masy. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piecz w 180 st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 3 z 4

Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej 1/2 szklanki i rozmieszaj w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotuj. 200 g masła utrzyj, dodaj studzony budyń. Krem wyłóż na biszkopt, przykryj drugim biszkoptem.

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Krok 4 z 4

Przygotuj polewę: 30 g masła i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polej ciasto.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Aga

Piekę biszkopt bez dodatku kakao i przekładam prażonymi jabłkami. Pycha!

Winiary
Expert

Świetny i smakowity pomysł, Aga :)

B Bernadka

Jaką czekoladę dać? Gorzką czy mleczna? Biszkopt wyszedł super ale masa nie bardzo... zbyt maślana za mało budyniowa. I starajcie się też oddzielić co do czego idzie bo jeżeli ktoś nie widział kiedyś podobnego przepisu to nie wie np które masło idzie do masy budyniowej a które do polewy

Winiary
Expert

Bernadko, jeśli wolisz, by ciasto było mniej słodkie, może być gorzka lub deserowa. Jeśli wolisz słodsze - polecamy mleczną. Dziękujemy też za sugestię. W poszczególnych krokach przepisu określiliśmy jasno, co robimy i ile masła używamy :) Mamy nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne nawet dla początkujących. Pozdrawiamy.

Z Zofmix

Spróbowałam zrobić ale wyszło mi za mało ciasta i musiałam dać budyń na wierzch ciasta. Polecam podwoić wybraną porcję. Moim zdaniem 3 gwiazdki

Winiary
Expert

W przyszłości rozwiązaniem może być też mniejsza blacha. :) Pozdrawiamy i dziękujemy!

V Viola

Proporcje raz w gramach, raz w łyżkach. Malo wiarygodne i niezachęcające.

Winiary
Expert

Violu, dziękujemy za słuszną uwagę - staramy się codziennie ulepszać i ujednolicać nasze przepisy, tak, by były zrozumiałe i łatwe w zastosowaniu. 48 g mąki pszennej odpowiada 4 łyżkom stołowym. Zmianę wprowadzamy również do przepisu. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że biszkopt się uda :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Ciasto oczy carycy

    2 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu