Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słowo tiramisu (wł. tira mi sù) oznacza dosłownie "podnieś mnie". Ten włoski deser zdecydowanie poprawia humor i podnosi na duchu. Ile regionów, tyle zdań na temat, skąd pochodzi klasyczne tiramisu. Włosi z poszczególnych regionów - zarówno Toskańczycy, jak i północni Wenecjanie, przypisują sobie pomysł na ten puszysty, kremowy deser z alkoholem. Niezależnie od miejsca pochodzenia, dziś możesz zrobić klasyczne tiramisu u siebie w domu. Jeśli dzieci również mają na nie ochotę, pomiń w przepisie alkohol. Przygotowanie tego deseru wbrew pozorom jest bardzo proste, ale przed jedzeniem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Deser po przygotowaniu potrzebuje minimum trzech godzin w lodówce, ale zdecydowanie warto poczekać!
Przygotowanie
220 min
Krok 1
15 min
Umieść w dużej misce żółtka, sól i cukier i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj ser mascarpone, likier i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.
Krok 2
5 min
Namocz biszkopty w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).
Krok 3
20 min
W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp kakao.
Krok 4
180 min
Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 1
z
4
Składniki:
Żółtka, Cukier puder, Sól, Zimny serek mascarpone, Ulubiony likier, rum lub whisky
Umieść w dużej misce żółtka, sól i cukier i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj ser mascarpone, likier i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.
Krok 2
z
4
Namocz biszkopty w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).
Krok 3
z
4
W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp kakao.
Krok 4
z
4
Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0