Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klasyczne tiramisu

(6)
3 godz 40 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Zimny serek mascarpone
5 
Żółtka
100  g
Cukier puder
50  ml
Ulubiony likier, rum lub whisky
1  paczka
Biszkopty savoiardi
1  szklanka
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Kakao

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.87 g
Węglowodany
30.25 g
Tłuszcze
20.69 g
Wartość energetyczna
313.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

220 min
Krok 1
15 min
Umieść w dużej misce żółtka, sól i cukier i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj ser mascarpone, likier i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.
Krok 2
5 min
Namocz biszkopty w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).
Krok 3
20 min
W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp kakao.
Krok 4
180 min
Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Klasyczne tiramisu

Krok 1 z 4

Składniki: Żółtka, Cukier puder, Sól, Zimny serek mascarpone, Ulubiony likier, rum lub whisky

Umieść w dużej misce żółtka, sól i cukier i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj ser mascarpone, likier i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.

Klasyczne tiramisu

Krok 2 z 4

Namocz biszkopty w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).

Klasyczne tiramisu

Krok 3 z 4

W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp kakao.

Klasyczne tiramisu

Krok 4 z 4

Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Słowo tiramisu (wł. tira mi sù) oznacza dosłownie "podnieś mnie". Ten włoski deser zdecydowanie poprawia humor i podnosi na duchu. Ile regionów, tyle zdań na temat, skąd pochodzi klasyczne tiramisu. Włosi z poszczególnych regionów - zarówno Toskańczycy, jak i północni Wenecjanie, przypisują sobie pomysł na ten puszysty, kremowy deser z alkoholem. Niezależnie od miejsca pochodzenia, dziś możesz zrobić klasyczne tiramisu u siebie w domu. Jeśli dzieci również mają na nie ochotę, pomiń w przepisie alkohol. Przygotowanie tego deseru wbrew pozorom jest bardzo proste, ale przed jedzeniem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Deser po przygotowaniu potrzebuje minimum trzech godzin w lodówce, ale zdecydowanie warto poczekać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

3.8 z 5
3.8333333333333
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
11
33
22
00
00
Average: 3 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 09/20/2021 - 18:57 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 3 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 09/20/2021 - 18:57 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/10/2021 - 19:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/10/2021 - 19:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/10/2021 - 19:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 06/01/2021 - 11:17 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha