Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tiramisu z mascarpone
Dodaj do CookBook

Tiramisu z mascarpone

(12)
3 godz 40 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Zimny serek mascarpone
5 
Żółtka
100  g
Cukier puder
50  ml
Ulubiony likier, rum lub whisky
1  paczka
Biszkopty
1  szklanka
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Kakao
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.2 g
Wartość energetyczna
313.3 kcal
Tłuszcze
20.7 g
Białko
7.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tiramisu z mascarpone to kultowy deser znany na całym świecie. Skąd się wziął ten włoski specjał i co w nim wyjątkowego?

 

Podobno po raz pierwszy w smaku tego deseru rozsmakowali się mieszkańcy północno-wschodnich Włoch. To właśnie tutaj w latach 70. XX wieku pewien słynny cukiernik postanowił stworzyć własną wariację na temat przysmaku powstającego na bazie zabaione - lo sbatudin, który dzięki dodatkowi składników wywodzących się z sąsiednich regionów zamienił się w deser, który w każdej możliwej odsłonie i w każdym regionie Włoch (i nie tylko) wprost zwala z nóg. Wspomnianym wynalazcą, który na dobre zapisał się na kartach cukierniczej historii był Loly Linguanotto - to właśnie on zaserwował po raz pierwszy przepis na tiramisu z mascarpone w restauracji Alle Becchiere. Później wieść o wyjątkowym smaku w szybkim tempie rozniosła się daleko poza granice prowincji Treviso.

 

Tiramisu - przepis oryginalny

Choć obecnie można spotkać się z licznymi wersjami klasycznego włoskiego deseru, który wzbogacony jest o dodatek malin, pistacji, czarnych porzeczek czy też truskawek, to w rzeczywistości nie ma konieczności decydowania się na tego rodzaju eksperymenty. Dlaczego? Ponieważ oryginalny przepis na tiramisu z biszkoptami przekazywany z pokolenia na pokolenie we włoskich familiach jest gwarancją smaku, o którym wprost nie da się zapomnieć i o którym marzy się zawsze wtedy, gdy akurat przyjdzie ochota na coś słodkiego.

 

Dla wielu osób z pewnością będzie to zaskoczeniem, ale tiramisu z mascarpone i śmietaną nie jest klasycznym przepisem na włoski smakołyk. Mało tego, w oryginalnym przepisie na próżno jest także szukać likieru oraz czekolady. Można znaleźć w nim za to jaja, cukier, mascarpone, biszkopty savoiardi, mocne i esencjonalne espresso, a także gorzkie kakao znakomicie przełamujące słodycz przepysznego kremu. Deser prosto ze słonecznej Italii nie wymaga wyrabiania ciasta, wałkowania, wycinania kształtów za pomocą foremek ani też pieczenia - do jego samodzielnego wykonania wystarczy jedynie miska, mikser lub klasyczna trzepaczka, filiżanka na kawę oraz prostokątne naczynie, w którym połączysz ze sobą poszczególne składniki deseru.

 

Tiramisu na biszkopcie - jak wykonać ten słodki włoski klasyk?

Już na wstępie mamy bardzo dobre wiadomości dla zabieganych, a także tych, którzy nie zostali obdarzeni cukierniczym talentem - jeden z najsłynniejszych włoskich deserów jakie kiedykolwiek zostały stworzone, jest nie tylko szybki, ale też prosty w przygotowaniu. W rzeczywistości najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na upragniony moment, gdy w końcu będzie go można wyciągnąć z lodówki.

 

Jak zatem zrobić perfekcyjne tiramisu z mascarpone krok po kroku?

Wystarczy wbić do miski 5 żółtek i wsypać do niej szczyptę soli oraz 100 g cukru pudru, a następnie połączyć całość tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Kolejnym krokiem jest dodanie sera mascarpone oraz wybranego smaku likieru i wymieszanie całości trzepaczką do momentu, aż znikną wszelkie grudki. Gdy ten etap masz już za sobą, namocz obustronnie biszkopty w mocnej kawie, po czym ułóż ich pierwszą warstwę w naczyniu. Zakryj ciastka połową wcześniej przygotowanego kremu i powtórz wspomniane kroki, a na końcu posyp całość kakao. Odstaw tiramisu do lodówki na 3 godziny i oczekuj cierpliwie na iście niebiańską rozkosz, którą już lada moment będą się zachwycać Twoje kubki smakowe.

 

Sprawdź również inne kulinarne inspiracje prosto z Italii:

●        Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

●        Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

●        Włoskie lody kawowe na patyku

 

Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    15 min
    Umieść w dużej misce 5 żółtek, szczyptę soli, 100g cukru pudru i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj 500 g zimnego serka mascarpone, 50 ml ulubionego likieru, rumu lub whisky i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.
  • Krok 2

    5 min
    Namocz paczkę biszkoptów w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy biszkopt z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).
  • Krok 3

    20 min
    W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp łyżką kakao.
  • Krok 4

    180 min
    Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Po takim czasie przepis na tiramisu z mascarpone jest już w pełni gotowy.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.0 out of 5
4
Wszystkich ocen: 9
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
99
22
55
22
00
00

Opinie

4

Kuki

Jaki rozmiar blachy?
Anonim (niezweryfikowany) 04/15/2023-12:24 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 2
  • 2
4

Maria Kułak

Słuchałam w TV Wenecjanina, który przygotowywał teramisu w pucharkach , moczył biszkopty w gorącej kawie i nie dodawał żadnego likieru.
Mam obawy co do żółtek bez alkoholu może być sensacja żołądkowa 😏😀
Anonim (niezweryfikowany) 01/15/2023-08:02 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 1

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia włoska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Irlandzkie tiramisu z likierem - bez pieczenia

    Irlandzkie tiramisu z likierem - bez pieczenia

    12 godz 25 min Łatwy
  • Tiramisu w słoiczkach

    Tiramisu w słoiczkach

    4 godz 28 min Łatwy
  • Tiramisu bez pieczenia

    Tiramisu bez pieczenia

    4 godz 21 min Średni
  • Budyniowe tiramisu

    Budyniowe tiramisu

    2 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu