Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klasyczne tiramisu

4
3 godz 40 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Zimny serek mascarpone
5 
Żółtka
100  g
Cukier puder
50  ml
Ulubiony likier, rum lub whisky
1  paczka
Biszkopty savoiardi
1  szklanka
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Kakao

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.87 g
Węglowodany
30.25 g
Tłuszcze
20.69 g
Wartość energetyczna
313.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

220 min
Krok 1
15 min
Umieść w dużej misce żółtka, sól i cukier i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj ser mascarpone, likier i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.
Krok 2
5 min
Namocz biszkopty w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).
Krok 3
20 min
W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp kakao.
Krok 4
180 min
Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Klasyczne tiramisu

Krok 1 z 4

Składniki: Żółtka, Cukier puder, Sól, Zimny serek mascarpone, Ulubiony likier, rum lub whisky

Umieść w dużej misce żółtka, sól i cukier i utrzyj za pomocą miksera na jednolitą masę. Dodaj ser mascarpone, likier i mieszaj powoli za pomocą trzepaczki, aż rozpuszczą się wszystkie grudki.

Klasyczne tiramisu

Krok 2 z 4

Namocz biszkopty w schłodzonej kawie NESCAFÉ Classic. Każdy z osobna przez 1 sekundę (aby nie nabrały za dużo płynu).

Klasyczne tiramisu

Krok 3 z 4

W prostokątnym naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, połowę kremu, warstwę biszkoptów, krem i posyp kakao.

Klasyczne tiramisu

Krok 4 z 4

Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Słowo tiramisu (wł. tira mi sù) oznacza dosłownie "podnieś mnie". Ten włoski deser zdecydowanie poprawia humor i podnosi na duchu. Ile regionów, tyle zdań na temat, skąd pochodzi klasyczne tiramisu. Włosi z poszczególnych regionów - zarówno Toskańczycy, jak i północni Wenecjanie, przypisują sobie pomysł na ten puszysty, kremowy deser z alkoholem. Niezależnie od miejsca pochodzenia, dziś możesz zrobić klasyczne tiramisu u siebie w domu. Jeśli dzieci również mają na nie ochotę, pomiń w przepisie alkohol. Przygotowanie tego deseru wbrew pozorom jest bardzo proste, ale przed jedzeniem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Deser po przygotowaniu potrzebuje minimum trzech godzin w lodówce, ale zdecydowanie warto poczekać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika