Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Irlandzkie tiramisu z likierem

0
745 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

9 łyżeczek
Kawa rozpuszczalna
8.5 oz
Baileys Irish Cream
1000 g
Biszkopt
2 
Jajko
75 g
Cukier
500 g
Serek mascarpone
1.67 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
350 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
64.33 g
Wartość energetyczna
1486.55 kcal
Białko
26.68 g
Węglowodany
205.45 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

745 min
Krok 1
5 min
W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre.
Krok 2
3 min
Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.
Krok 3
10 min
Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak, by powstała puszysta masa. Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone.
Krok 4
5 min
Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach. Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.
Krok 5
720 min
Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.
Irlandzkie tiramisu z likierem

Krok 1 z 5

W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre.

Irlandzkie tiramisu z likierem

Krok 2 z 5

Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.

Irlandzkie tiramisu z likierem

Krok 3 z 5

Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak, by powstała puszysta masa. Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone.

Irlandzkie tiramisu z likierem

Krok 4 z 5

Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach. Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.

Irlandzkie tiramisu z likierem

Krok 5 z 5

Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.

Deser ten to cudowna kombinacja kawy, pożywnego twarożku, kakao i gorzkiej czekolady, która "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika