Irlandzkie tiramisu z likierem
745min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
26.68 g
Węglowodany
205.45 g
Tłuszcze
64.33 g
Wartość energetyczna
1486.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
745 min
Krok 1
5 min
W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre.
Krok 2
3 min
Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.
Krok 3
10 min
Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak, by powstała puszysta masa. Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone.
Krok 4
5 min
Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach. Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.
Krok 5
720 min
Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.
Deser ten to cudowna kombinacja kawy, pożywnego twarożku, kakao i gorzkiej czekolady, która "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie - zwłaszcza w upalne dni. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso.
Komentarze 0