
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Sernik z rukolą i kwiatami z ananasa

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
150 minKrok 2
90 minKrok 3
5 minKrok 1 z 3
Składniki na spód umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Zawartość wysypujemy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wciskamy dłonią w spód i w boki, do wysokości ok 2 cm. Odstawiamy do lodówki.<br/>Do misy miksera wkładamy twaróg i mascarpone, miksujemy chwilę, dodajemy mąkę i ponownie miksujemy.<br/>Mleczko mieszamy z rukolą i miksujemy dokładnie blenderem, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Dodajemy kolejno po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia się składników. Na koniec wlewamy sok z limonki, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy na ciasteczkowo-orzechowy spód.<br/>Masa jest rzadka, ale taka być powinna.<br/>Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i pieczemy jeszcze 1,5 godziny.<br/>15 minut przed zakończeniem pieczenia, na wierzchu sernika rozsmarowujemy śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem i sernik wstawiamy ponownie do piekarnika.<br/>Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce.
Krok 2 z 3
Kwiaty z ananasa:<br/>Ananasa obieramy tak, aby usunąć dokładnie skórkę, łącznie z oczkami, które mogą nam "pokaleczyć" język podczas jedzenia, a następnie kroimy w poprzek na pół. Ze środkowej części wykrajamy tak cienkie plastry, jak tylko damy radę.<br/>Po pięciu plasterkach poddałam się...<br/>Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 st.C (plus termoobieg) około 1-1,5 godziny. Im dłużej suszymy, tym bardziej brązowe będą nasze kwiaty.<br/>Wysuszone kwiaty ananasa są miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika, dlatego, aby nadać im odpowiedni kształt umieszczamy je w formie do muffinek. Kiedy wystygną, staną się twarde. Możemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, a jeśli wchłoną wilgoć i opadną, wystarczy je dosuszyć ponownie w piekarniku i uformować.
Krok 3 z 3
Szczerze przyznam, że spróbowałam tylko odrobinę kwiatka, bo chciałam, aby dekoracja była efektowna, a jak goście zobaczyli, co podano na stół, to nie zdążyłam już się załapać na więcej... Stąd wniosek, że smakowały...Sernik ozdabiamy kwiatami przed podaniem, aby nie nasiąknęły wilgocią...
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0