Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka
3 godz 16 min
Łatwy
300
g
Mielony twaróg
1
puszka
Mleko skondensowane słodzone
1
puszka
Mleko skondensowane niesłodzone
200
g
Śmietanka 30%
0.5
szklanka
Woda
2
łyżek
Żelatyna
5
g
Kwiaty storczyka
.
Wartości odżywcze
Białko
9.49 g
Węglowodany
27.67 g
Tłuszcze
9.93 g
Wartość energetyczna
270.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
196 min
Krok 1
20 min
Potrzebujemy formy do babki o średnicy 30 cm.<br/><br/>Galaretki winogronowe Winiary rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy.
Krok 2
140 min
Przygotowujemy warstwę serową:<br/><br/>Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 3 łyżek wody), a kiedy napęcznieje zalewamy gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.<br/><br/>Śmietankę ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie, wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i przelewamy do formy na babkę. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia ciasta, czyli na około 2 godziny.
Krok 3
5 min
Kiedy sernik stężeje, wyjmujemy formę z lodówki i na 2 sekundy zanurzamy we wrzątku. Następnie przykrywamy dużym talerzem i obracając formę do góry dnem (talerz na dole) wyjmujemy sernik z foremki.
Krok 4
30 min
Foremkę myjemy.<br/><br/>Wlewamy do niej galaretkę i wkładamy kwiaty storczyka.<br/><br/>Na tak przygotowaną galaretkę wkładamy warstwę serową. Robimy to ostrożnie. Warstwa serowa będzie pływała w galaretce.<br/><br/>Całość wstawiamy ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia.
Krok 5
1 min
Aby wyjąć ciasto z foremki postępujemy tak, jak w przypadku warstwy serowej - zanurzamy foremkę na 2 sekundy we wrzątku i odwracając do góry dnem, wyjmujemy nasz sernik na talerz.
Bardzo prosty w wykonaniu, choć wygląd może sugeruje coś innego.
Elegancki, na pewno będzie ozdobą większych uroczystości.
Potrzebujemy jedynie cierpliwości i uwagi, a w rezultacie otrzymamy pyszne i piękne ciasto.
Elegancki, na pewno będzie ozdobą większych uroczystości.
Potrzebujemy jedynie cierpliwości i uwagi, a w rezultacie otrzymamy pyszne i piękne ciasto.
Komentarze 0