Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapp, czyli tęcza na talerzu to deser, który zachwyci Twoich gości. Formę wykładamy biszkoptami nasączonymi kawą, a następnie wylewamy na nie naprzemiennie mleczne masy z galaretek o trzech różnych kolorach – zmieszają się one ze sobą, tworząc nieregularne fale. Ciasto Zapp dekorujemy świeżymi owocami i zalewamy galaretką.
Przygotowanie
92 min
Krok 1
5 min
Kawę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
Krok 2
5 min
Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Krok 3
10 min
Mleko ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Krok 4
10 min
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra).
Krok 5
2 min
Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Krok 6
60 min
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Schłodzić.
Krok 1
z
6
Kawę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
Krok 2
z
6
Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Krok 3
z
6
Mleko ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Krok 4
z
6
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra).
Krok 5
z
6
Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Krok 6
z
6
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu. Schłodzić.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
P
PanMarcin
Witam mam pytanie jakie te galaretki bo w przepisie 3razy jest truskawkowa...
Pozdrawiam Pan Marcin...
Winiary
Expert
Taki wybór zaproponował autor przepisu, natomiast my polecamy sięgnąć po ulubione smaki galaretek WINIARY. :-)
Komentarze 1