Ciasto z nadzieniem dyniowym
176min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
100 g
Masło
2 łyżek
Cukier puder
1
Jajko
1 łyżka
Śmietana 12%
500 g
Puree z dyni
2
Jajko
150 g
Cukier
0.5 puszka
Mleko skondensowane
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżeczka
Imbir
1 szczypta
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
4.62 g
Węglowodany
32.08 g
Tłuszcze
7.91 g
Wartość energetyczna
207.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
176 min
Krok 1
10 min
Dynię pokrój w kostkę i przełóż do naczynia do zapiekania.
Krok 2
30 min
Dolej 0,5 szklanki wody, przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 3
10 min
Wystudź upieczoną dynię, w tym czasie utrzyj jajka z cukrem.
Krok 4
7 min
Do ucieranych jaj dodaj dynię, cynamon, imbir i szczyptę soli oraz mleko. Całość dokładnie zmiksuj.
Krok 5
1 min
Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Krok 6
5 min
Przygotuj ciasto. Mąkę posiekaj z cukrem, masłem i proszkiem do pieczenia.
Krok 7
5 min
Dodaj jajo i śmietanę i dokładnie zagnieć ciasto.
Krok 8
30 min
Wyrobione ciasto włóż w woreczku do lodówki na 30 minut.
Krok 9
3 min
Tortownicę wyłóż ciastem, na to wylej masę dyniową.
Krok 10
45 min
Piecz 15 minut w 220 stopniach, a potem 30 minut w 180 stopniach.
Krok 11
30 min
Po upieczeniu ciasto schłódź.
Półkruche ciasto zapiekane ze słodkim nadzieniem z dyni, skondensowanego mleka, cynamonu i imbiru. Ciasto z nadzieniem dyniowym to idealna propozycja na jesienne podwieczorki, ale możesz je przygotowywać przez cały rok korzystając z mrożonej dyni. Do ciasta wykorzystaj Cukier wanilinowy WINIARY, a zapach podczas pieczenia rozniesie się w całym domu. Ciasto z nadzieniem dyniowym podawaj z odrobiną sosu czekoladowego lub Bitej śmietany WINIARY.
Komentarze 0