Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z makiem

2
105 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.75 
Masło
1.5 szklanek
Cukier puder
4 
Jajko
1 kg
Twaróg sernikowy
50 g
Rodzynki
300 g
Mak
0.5 kostka
Masło stopione
4 
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 trochę
Aromat migdałowy
1.5 szklanek
Mąka pszenna
3 łyżek
Cukier puder
100 g
Masło
1 
Jajko
1 łyżka
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.9 g
Węglowodany
39.85 g
Tłuszcze
26.28 g
Wartość energetyczna
435.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
Krok 2
15 min
Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.
Krok 3
5 min
Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.
Krok 5
5 min
Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
Krok 6
60 min
Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Sernik z makiem

Krok 1 z 6

Składniki: Rodzynki, Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Twaróg sernikowy, Jajko, Masło, Cukier puder

Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.

Sernik z makiem

Krok 2 z 6

Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.

Sernik z makiem

Krok 3 z 6

Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.

Sernik z makiem

Krok 4 z 6

Składniki: Mąka pszenna, Cukier puder, Masło, Proszek do pieczenia Winiary, Jajko, Śmietana 18%

Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.

Sernik z makiem

Krok 5 z 6

Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.

Sernik z makiem

Krok 6 z 6

Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.

Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
W Wiktor
.

Ciekawe i smaczne połączenie sernika i makowca.

Pokaż więcej komentarzy