Sernik z makiem
105min
Łatwy
1 opakowanie
0.75
Masło
1.5 szklanek
Cukier puder
4
Jajko
1 kg
Twaróg sernikowy
50 g
Rodzynki
300 g
Mak
0.5 kostka
Masło stopione
4
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 trochę
Aromat migdałowy
1.5 szklanek
Mąka pszenna
3 łyżek
Cukier puder
100 g
Masło
1 łyżeczka
1
Jajko
1 łyżka
Śmietana 18%
.
Wartości odżywcze
Białko
10.9 g
Węglowodany
39.85 g
Tłuszcze
26.28 g
Wartość energetyczna
435.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
10 min
Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
Krok 2
15 min
Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.
Krok 3
5 min
Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.
Krok 5
5 min
Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
Krok 6
60 min
Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>
Komentarze 1