Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.
Krok 5
z
6
Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
Krok 6
z
6
Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
W
Wojtek
Przepis jest spisany byle jak. Z czego zagnieść ciasto? W wykazie składników nie podano, co jest na masę serową, co na masę makową, a co na ciasto. Może i fajne wyjdzie, ale nie początkującemu, bo ten nie wie, co z czym. A zaawansowany przepisu już nie potrzebuje. Przykro.
Komentarze 2