Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik z makiem

Sernik z makiem

(2)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
0.75 
Masło
1.5  szklanek
Cukier puder
4 
Jajko
1  kg
Twaróg sernikowy
50  g
Rodzynki
300  g
Mak
0.5  kostka
Masło stopione
4 
Jajko
1  szklanka
Cukier
trochę
Aromat migdałowy
1.5  szklanek
Mąka pszenna
3  łyżek
Cukier puder
100  g
Masło
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1 
Jajko
1  łyżka
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.9 g
Węglowodany
39.85 g
Tłuszcze
26.28 g
Wartość energetyczna
435.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik z makiem to pomysł na połączenie świątecznego makowca z tradycyjnym polskim sernikiem. Ciasto możesz podawać przy okazji urodzinowego przyjęcia, imienin, spotkań w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. Do przygotowania sernika z makiem proponujemy wykorzystanie aromatu migdałowego, dzięki któremu zapach Twojego wypieku rozniesie się po całym domu. Do masy serowej dodaj Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz rodzynki. Jeśli chcesz, możesz dodać także trochę owoców kandyzowanych, tartej skórki pomarańczowej lub parzonych i pokrojonych migdałów. Sernik z makiem podawaj na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.

Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.
  • Krok 2

    15 min
    Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.
  • Krok 5

    5 min
    Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.
  • Krok 6

    60 min
    Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Sernik z makiem

Krok 1 z 6

Składniki: Jajko, Twaróg sernikowy, Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Rodzynki, Cukier puder, Masło

Zacznij od masy serowej - masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i rodzynki.

Sernik z makiem

Krok 2 z 6

Mak zaparz wrzącą wodą, zagotuj, pozostaw do ostudzenia. Odsącz i zmiel z cukrem dwa razy w maszynce do mięsa.

Sernik z makiem

Krok 3 z 6

Dodaj jajka, masło i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszaj.

Sernik z makiem

Krok 4 z 6

Składniki: Śmietana 18%, Jajko, Proszek do pieczenia WINIARY, Masło, Cukier puder, Mąka pszenna

Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną folią aluminiową blachę.

Sernik z makiem

Krok 5 z 6

Na cieście rozłóż łyżką masę makową (nie wyrównuj), następnie masę serową.

Sernik z makiem

Krok 6 z 6

Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Wiktor

Ciekawe i smaczne połączenie sernika i makowca.

Winiary
Expert

Zgadzamy się. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto rumowo-waniliowe

    Ciasto rumowo-waniliowe

    1 godz 11 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu