Sernik z kakaową kruszonką i malinami
137min
Łatwy
1 łyżeczka
1 opakowanie
300 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
120 g
Masło
3 płaskich łyżek
Cukier puder
1
Żółtko
2 płaskich łyżek
Śmietana 12%
2 płaskich łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
3 kropli
Rum
1 kg
Twaróg półtłusty
150 g
Masło
3
Jajko
1
Białko
200 g
Cukier
1 szczypta
Sól
1 szklanka
Maliny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
137 min
Krok 1
5 min
Mąkę, kakao i cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać i posiekać z masłem.
Krok 2
10 min
Dodać zółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i wstawić na 40 minut do lodówki.
Krok 3
5 min
Masło utrzeć z cukrem, dodać aromat.
Krok 4
5 min
Ucierając dodawać po jednym jajku i białko.
Krok 5
5 min
Do puszystej masy maślano-jajecznej dodawać stopniowo (wciąż ucierając) ser, śmietanę, proszek budyniowy i szczyptę soli.
Krok 6
3 min
Totrownicę nasmarować masłem (można wyłożyć papierem do pieczenia).
Krok 7
2 min
Na spód tortownicy zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) połowę schłodzonego ciasta kakaowego. Lekko ugnieść.
Krok 8
2 min
Wyłożyć masę serową.
Krok 9
3 min
Na powierzchni masy ułożyć maliny.
Krok 10
2 min
Zetrzeć drugą część ciasta.
Krok 11
3 min
Wyrównać powierzchnię
Krok 12
0 min
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.
Krok 13
2 min
Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
Krok 14
1 min
Pokroić na porcje i podawać.
Puszysty ,delikatny sernik waniliowy na kakaowym spodzie z dodatkiem soczystych malin.Całość pokryta czekoladową kruszonką.
Komentarze 0