Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik wiedeński

(3)
1 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ser mielony na sernik
200  g
Cukier
150  g
Masło
30  g
Rodzynki
6 
Jajko
2  łyżek
Bułka tarta
1  opakowanie
2  łyżek
Cukier puder
2  łyżek
Migdały posiekane

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.69 g
Węglowodany
29.82 g
Tłuszcze
25.14 g
Wartość energetyczna
382.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik wiedeński kojarzy chyba każdy i chyba każdy choć raz go kosztował. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY.

Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej więcej dodatków – odrobinę owoców kandyzowanych, drobno krojonych brzoskwiń z puszki lub tartej pomarańczowej skórki.

Sernik udekoruj polewą czekoladową oraz kolorowymi posypkami. Do tego zaproś najmłodszych, którzy zawsze maja całe mnóstwo pomysłów na to, jak uatrakcyjnić każde ciasto.
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
2 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
10 min
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
Krok 3
5 min
Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY do białości.
Krok 4
2 min
Wymieszaj żółtka z serem.
Krok 5
7 min
Dodaj stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
Krok 6
3 min
Masę serową wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy.
Krok 7
50 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.
Krok 8
1 min
Po wystudzeniu sernik posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.
Sernik wiedeński

Krok 1 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Sernik wiedeński

Krok 2 z 8

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.

Sernik wiedeński

Krok 3 z 8

Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY do białości.

Sernik wiedeński

Krok 4 z 8

Wymieszaj żółtka z serem.

Sernik wiedeński

Krok 5 z 8

Dodaj stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

Sernik wiedeński

Krok 6 z 8

Masę serową wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy.

Sernik wiedeński

Krok 7 z 8

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.

Sernik wiedeński

Krok 8 z 8

Po wystudzeniu sernik posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą czekoladową.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Jerzy
.

Proszę podać rozmiar tortownicy.

J Jerzy
.

Na 15 porcji jaka powinna być wielkość tortownicy?

R Roma
.

Myślę że będzie smaczny dodam brzoskwinia poleje polewa czekoladową. Jutro pieke 🤗

Winiary
.
Expert

Roma, i jak wyszedł? :)

E Ewa
.

Sernik wyszedł super, bardzo smaczny, przepis idealny

Winiary
.
Expert

Cieszymy się!

Pokaż więcej komentarzy