Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik z kakaową kruszonką
Dodaj do CookBook

Sernik z kakaową kruszonką

(0)
2 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
320  g
Mąka
2  łyżek
Kakao
0.75  szklanka
Cukier puder
450  g
Masło
6 
Jajko
1  łyżka
Śmietana kwaśna
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  szklanek
Cukier
1  kg
Ser mielony na sernik
2  łyżek
Skórka z pomarańczy
2  łyżek
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50.4 g
Wartość energetyczna
568.6 kcal
Tłuszcze
36.2 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Przygotowuje się go na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Mało kto jednak wie, że ten wyjątkowo pyszny wypiek ma długą i ciekawą historię, sięgającą czasów starożytnych. Okazuje się, że w Starożytnej Grecji ciasto sernikowe było smakołykiem, którym obdarowywano zwycięzców olimpiady. W Polsce ten słodki wypiek zawdzięcza swoją popularność Janowi III Sobieskiemu, który rozsmakował się w serniku wiedeńskim i sprowadził go do naszego kraju. Dziś prosty sernik to ciasto powszechnie przygotowywane w wielu polskich domach, mające ogromne rzesze fanów.

Nasz prosty przepis na sernik nie jest zbyt skomplikowany, choć jego przyrządzenie jest dość czasochłonne. Niemniej warto go wypróbować, bo jego smak jest wyjątkowy. Aby sernik smakował wybornie, powinien mieć delikatny, kruchy spód i pyszną kruszonkę na wierzchu. Ciasto na nią przygotowuje się z mąki, kakao, cukru pudru, masła, jajka i śmietany. Oczywiście nie można zapomnieć o proszku do pieczenia. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce przez około pół godziny. Po wyjęciu trzeba je podzielić na pół, jedną część rozwałkować i ułożyć na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Druga część będzie wykorzystana na wierzch sernika, jako smakowita kruszonka.

Główną bazą sernika jest dobry gatunkowo, zmielony biały ser. Przepis na sernik z kruszonką uwzględnia także rodzynki i skórkę pomarańczową. Bakalie dodają sernikowi niepowtarzalnego smaku i wyjątkowego aromatu. Aby przygotować puszysty sernik z kruszonką, potrzebne są też jajka. Żółtka uciera się z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubijamy na sztywną pianę. W dobrym serniku nie może zabraknąć tłuszczu. Najlepiej sprawdza się masło, które uciera się z żółtkami. Do tak przygotowanej masy należy dodać zmielony ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz łyżkę mąki. Pianę z białek i bakalie dodaje się na koniec. Masę na łatwy sernik wykłada się na wcześniej przygotowany spód i przykrywa kruszonką. Po 60 minutach w piekarniku nagrzanym do 180 stopni wyjmujemy rumiany, pachnący wanilią i bakaliami upieczony sernik. Smakuje wybornie!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    10 min
    300 g mąki, kakao i cukier puder posiekaj ze 150 g masła i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i śmietanę.
  • Krok 2

    30 min
    Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
  • Krok 3

    2 min
    Białka z 5 jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubij na sztywną pianę.
  • Krok 4

    3 min
    Do utartych wcześniej żółtek dodaj 250 g masła i zmiksuj je razem.
  • Krok 5

    2 min
    Następnie dodaj ser, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i łyżkę mąki.
  • Krok 6

    3 min
    Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
  • Krok 7

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 8

    6 min
    Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 9

    15 min
    Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
  • Krok 10

    60 min
    Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Sernik z kakaową kruszonką

Krok 1 z 10

Składniki: Kakao, Mąka pszenna, Proszek do pieczenia, Cukier puder, Masło, Śmietana kwaśna, Jajka

300 g mąki, kakao i cukier puder posiekaj ze 150 g masła i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i śmietanę.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 2 z 10

Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 3 z 10

Białka z 5 jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubij na sztywną pianę.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 4 z 10

Do utartych wcześniej żółtek dodaj 250 g masła i zmiksuj je razem.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 5 z 10

Następnie dodaj ser, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i łyżkę mąki.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 6 z 10

Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 7 z 10

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 8 z 10

Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 9 z 10

Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.

Sernik z kakaową kruszonką

Krok 10 z 10

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Deszczowy dzień
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Sernik z mlekiem skondensowanym

    Sernik z mlekiem skondensowanym

    1 godz 48 min Łatwy
  • Sernik pistacjowy

    Sernik pistacjowy

    4 godz 35 min Średni
  • Sernik japoński

    Sernik japoński

    1 godz 39 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu