Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką

(9)
2 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
320  g
Mąka
2  łyżek
Kakao
0.75  szklanka
Cukier puder
450  g
Masło
6 
Jajko
1  łyżka
Śmietana kwaśna
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  szklanek
Cukier
1  kg
Ser mielony na sernik
2  łyżek
Skórka z pomarańczy
2  łyżek
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.85 g
Węglowodany
50.4 g
Tłuszcze
36.2 g
Wartość energetyczna
568.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Przygotowuje się go na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Mało kto jednak wie, że ten wyjątkowo pyszny wypiek ma długą i ciekawą historię, sięgającą czasów starożytnych. Okazuje się, że w Starożytnej Grecji ciasto sernikowe było smakołykiem, którym obdarowywano zwycięzców olimpiady. W Polsce ten słodki wypiek zawdzięcza swoją popularność Janowi III Sobieskiemu, który rozsmakował się w serniku wiedeńskim i sprowadził go do naszego kraju. Dziś prosty sernik to ciasto powszechnie przygotowywane w wielu polskich domach, mające ogromne rzesze fanów.

Nasz prosty przepis na sernik nie jest zbyt skomplikowany, choć jego przyrządzenie jest dość czasochłonne. Niemniej warto go wypróbować, bo jego smak jest wyjątkowy. Aby sernik smakował wybornie, powinien mieć delikatny, kruchy spód i pyszną kruszonkę na wierzchu. Ciasto na nią przygotowuje się z mąki, kakao, cukru pudru, masła, jajka i śmietany. Oczywiście nie można zapomnieć o proszku do pieczenia, koniecznie WINIARY. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce przez około pół godziny. Po wyjęciu trzeba je podzielić na pół, jedną część rozwałkować i ułożyć na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Druga część będzie wykorzystana na wierzch sernika, jako smakowita kruszonka.

Główną bazą sernika jest dobry gatunkowo, zmielony biały ser. Przepis na sernik z kruszonką uwzględnia także rodzynki i skórkę pomarańczową. Bakalie dodają sernikowi niepowtarzalnego smaku i wyjątkowego aromatu. Aby przygotować puszysty sernik z kruszonką, potrzebne są też jajka. Żółtka uciera się z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubijamy na sztywną pianę. W dobrym serniku nie może zabraknąć tłuszczu. Najlepiej sprawdza się masło, które uciera się z żółtkami. Do tak przygotowanej masy należy dodać zmielony ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz łyżkę mąki. Pianę z białek i bakalie dodaje się na koniec. Masę na łatwy sernik wykłada się na wcześniej przygotowany spód i przykrywa kruszonką. Po 60 minutach w piekarniku nagrzanym do 180 stopni wyjmujemy rumiany, pachnący wanilią i bakaliami upieczony sernik. Smakuje wybornie!

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    10 min
    300 g mąki, kakao i cukier puder posiekaj ze 150 g masła i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.
  • Krok 2

    30 min
    Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
  • Krok 3

    2 min
    Białka z 5 jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubij na sztywną pianę.
  • Krok 4

    3 min
    Do utartych wcześniej żółtek dodaj 250 g masła i zmiksuj je razem.
  • Krok 5

    2 min
    Następnie dodaj ser, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i łyżkę mąki.
  • Krok 6

    3 min
    Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
  • Krok 7

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 8

    6 min
    Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 9

    15 min
    Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
  • Krok 10

    60 min
    Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Sernik z kruszonką

Krok 1 z 10

Składniki: Mąka, Proszek do pieczenia WINIARY, Cukier puder, Masło, Śmietana kwaśna, Jajko, Kakao

300 g mąki, kakao i cukier puder posiekaj ze 150 g masła i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.

Sernik z kruszonką

Krok 2 z 10

Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.

Sernik z kruszonką

Krok 3 z 10

Białka z 5 jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubij na sztywną pianę.

Sernik z kruszonką

Krok 4 z 10

Do utartych wcześniej żółtek dodaj 250 g masła i zmiksuj je razem.

Sernik z kruszonką

Krok 5 z 10

Następnie dodaj ser, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i łyżkę mąki.

Sernik z kruszonką

Krok 6 z 10

Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.

Sernik z kruszonką

Krok 7 z 10

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Sernik z kruszonką

Krok 8 z 10

Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik z kruszonką

Krok 9 z 10

Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.

Sernik z kruszonką

Krok 10 z 10

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 11

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Basia

Na jaką wielkość blaszki są podane składniki?

E Ewa87

Dzień w dobry w.przepisie jest użyta mąka, jaka ziemniaczana czy tortowa ma być? Pozdrawiam

Winiary
Expert

Ewo, chodzi o mąkę pszenną, najbardziej uniwersalną (np. wrocławską, typ 500 lub 550). Pozdrawiamy. Daj znać, jak sernik wyjdzie :)

A Aneta

Trzeba sie domyslac jaki cukier, nie jest w przepisie oddzielona masa od ciasta, masakra

Winiary
Expert

Aneto, doprecyzowaliśmy przepis (poszczególne kroki). W kroku 3 przygotowujemy masę. Teraz wszystko powinno być jasne. :) Daj znać, jeśli masz wątpliwości - chętnie pomożemy je wyjaśnić. Pozdrawiamy!

K Karola

Drogie Winary, wszyscy po kolei piszą Wam, że ciężko się domyśleć z Waszego opisu , które składniki są na ciasto, a które na masę. Czy naprawdę zamiast odpisywać każdemu to samo nie możecie zgodnie z sugestią klientów rozdzielić składników na grupę ciasto i masa? Po drugie skoro ciasto ma być 30 minut w lodówce to dlaczego polecacie w przepisie najpierw zrobić masę? Nie lepiej zrobić ciasto , włożyć je do lodówki i w czasie gdy się chłodzi zrobić masę? Ciasto pyszne, ale słuchajcie swoich klientów.

Winiary
Expert

Dziękujemy za cenne wskazówki. Poprawiliśmy przepis. W krokach jasno oddzielamy przygotowanie ciasta i masy. Gdyby coś było wciąż niejasne, prosimy daj znać!

M Maria

Porównując z przepisami na ten sernik z innych stron, to wszystkie składniki z listy aż do śmietany włącznie odnoszą się do kruchego ciasta kakaowego, a reszta do masy serowej. Może komuś to pomoże ;) Powodzenia i smacznego! :)

K Kasia

kupiłam wszystkie składniki i... porażka. Kiedy dodac który cukier? Kiedy ile? Masarka!

Winiary
Expert

Kasiu, 1,5 szklanki zwykłego cukru-kryształu dodajemy podczas przygotowywania masy serowej, 0,75 szklanki cukru-pudru do ciasta.

L Leszek

Co tu się podziało? Gdzie rozbicie na masę serową i posypkę? Niestety po kilku latach muszę podziękować i zmienić źródło przepisów

Winiary
Expert

Leszku, w kroku 6 zaczynamy przygotowywać ciasto (posypkę), używając przy tym cukru-kryształu. Od kroku 1 do 5 przygotowujemy masę (z użyciem cukru-pudru). Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że jeszcze się u nas pojawisz!

M Magda

Tęsknie za stara strona. Tutaj nie wiem jakie proporcje na ciasto.

Winiary
Expert

Magdo, na liście składników wszystkie składniki od proszku do pieczenia do kwaśnej śmietany włącznie odnoszą się do ciasta. Pozostałe do masy. Pozdrawiamy!

J Jan

Jeszcze jedno. chciałem pobrać przepis w formacie PDF. Nie dałem rady. Są wszystkie możliwości polubienia strony a przepisu nie widać. Duże ego, a mało treści.

Winiary
Expert

Janie, właśnie na próbę pobraliśmy jeden z naszych przepisów - u Ciebie również powinno być wszystko widać. Pozdrawiamy!

J Jan

Porażka, to jest wróżenie z fusów. Maja ma rację,poprzednia wersja była o niebo lepsza. Jak mam upiec mój ulubiony sernik????

Winiary
Expert

Janie, wymienione składniki z listy od proszku do pieczenia do śmietany włącznie są przeznaczone do wykonania ciasta (kroki 6-9) a pozostałe do masy serowej. Pozdrawiamy!

M Maja

To co się stało ze stroną, to jakaś porażka. Przepisy zmodyfikowane. Lista składników z autouzupełnienia, a potem wychodzi np. 2 łyżek albo 1,5 szklanek. Dużo bardziej wolałam starą wersję strony. Dodatkowo wszystkie komentarze i oceny zostały usunięte. Przykre.

Winiary
Expert

Maju, dziękujemy za opinię. Każdego dnia pracujemy nad ulepszaniem strony. Ilości składników rzeczywiście są generowane automatycznie, ponieważ w naszej bazie znajduje się bardzo dużo przepisów. Priorytetem jest dla nas to, by treści były zrozumiałe.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Deszczowy dzień
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy
  • Piernik z serem

    Piernik z serem

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu