Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z kruszonką

1
132 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Mąka
2 łyżek
Kakao
0.75 szklanka
Cukier puder
0.75 kostka
Masło
1 
Jajko
1 łyżka
Śmietana kwaśna
5 
Jajko
1.5 szklanek
Cukier
250 g
Masło
1 kg
Ser mielony na sernik
1 łyżka
Mąka
2 łyżek
Skórka z pomarańczy
2 łyżek
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.81 g
Węglowodany
50.12 g
Tłuszcze
35.57 g
Wartość energetyczna
561.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
2 min
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.
Krok 2
3 min
Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj.
Krok 3
2 min
Następnie dodaj ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY (proszek) i mąkę.
Krok 4
3 min
Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
Krok 5
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 6
10 min
Teraz czas na ciasto. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.
Krok 7
30 min
Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części.
Krok 8
6 min
Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy.
Krok 9
15 min
Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
Krok 10
60 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Sernik z kruszonką

Krok 1 z 10

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.

Sernik z kruszonką

Krok 2 z 10

Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj.

Sernik z kruszonką

Krok 3 z 10

Następnie dodaj ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY (proszek) i mąkę.

Sernik z kruszonką

Krok 4 z 10

Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.

Sernik z kruszonką

Krok 5 z 10

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Sernik z kruszonką

Krok 6 z 10

Teraz czas na ciasto. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.

Sernik z kruszonką

Krok 7 z 10

Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części.

Sernik z kruszonką

Krok 8 z 10

Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy.

Sernik z kruszonką

Krok 9 z 10

Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.

Sernik z kruszonką

Krok 10 z 10

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Istnieje opinia, że sernik to jedno z bardziej wartościowych ciast. Być może ma to coś wspólnego z zawartością mielonego sera, który – jak każdy produkt mleczny – dostarcza sporej porcji białka i wapnia. Nie jest to jedyny powód, dla którego warto wziąć pod uwagę sernik z kruszonką na Wielkanoc.

Jego ważną zaletą jest trwałość, a w ferworze gorączkowych przygotowań na święta coś, co można zrobić kilka dni wcześniej, bez uszczerbku na smaku i świeżości, jest na wagę złota. Inną zaletą tego sernika jest szybkość przygotowania i niski poziom trudności.

Przygotowanie zacznij od masy. Żółtka jajek utrzyj z cukrem i Cukrem Wanilinowym WINIARY, a białka ubij na pianę. Żółtka następnie zmiksuj z masłem, dodaj ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY i mąkę. Całość wymieszaj z białkami i dodaj bakalie. Do wykonania ciasta potrzebujesz mąki, kakao, cukru, masła, Proszku do pieczenia WINIARY oraz jajka i śmietany. Wyrobione ciasto wstaw na pół godziny do lodówki. Przed przystąpieniem do wałkowania podziel je na 2 części. Jedna z nich stworzy spód sernika. Na niej umieść masę serową. Wierzch posyp startą na tarce o grubych oczkach drugą częścią ciasta. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.

Sernik z kruszonką nie wymaga dekoracji, ale uroku doda mu np. listek melisy lub mięty. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Maja
.

To co się stało ze stroną, to jakaś porażka. Przepisy zmodyfikowane. Lista składników z autouzupełnienia, a potem wychodzi np. 2 łyżek albo 1,5 szklanek. Dużo bardziej wolałam starą wersję strony. Dodatkowo wszystkie komentarze i oceny zostały usunięte. Przykre.

t test
.

test

Pokaż więcej komentarzy