Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik królewski
Dodaj do CookBook

Sernik królewski

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
5 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
200  g
Masło
1  kg
Ser mielony na sernik
2  łyżek
Rodzynki
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  szklanek
Mąka
0.75  szklanka
Cukier puder
0.75  kostka
Masło
2  łyżek
Kakao
3 
Żółtko
2  łyżek
Kwaśna śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.1 g
Wartość energetyczna
405.1 kcal
Tłuszcze
25.7 g
Białko
7.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik królewski to ciasto, które uda się nawet niedoświadczonemu cukiernikowi. Choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu na przygotowanie, stanowi doskonałą propozycję na deser na specjalne okazje lub zwykłe niedzielne popołudnie. Masę serową wzbogacają: Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Tym, co wyróżnia przepis na sernik królewski jest kakaowy spód z kruchego ciasta.

Możesz wykonać sernik królewski z rodzynkami, ale nieźle zastąpią je kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij pianę. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, po czym dodaj żółtka i kontynuuj ucieranie. Na koniec dodaj ser i zawartość torebki Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Delikatnie połącz masę z pianką z białek i rodzynkami lub skórką pomarańczową.

Kruchy spód do sernika przygotuj, siekając mąkę z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich żółtka jajek i śmietanę, po czym zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, zapakować do woreczków i wstawić do schłodzenia. Wówczas będzie się lepiej ścierało.

Po tym czasie sernik zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową, a na ser zetrzyj pozostałą część ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około godzinę. Na koniec ostudź i udekoruj cukrem pudrem.

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    10 min
    Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.
  • Krok 2

    10 min
    Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).
  • Krok 3

    5 min
    Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.
  • Krok 5

    35 min
    Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
  • Krok 6

    5 min
    Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 7

    5 min
    Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
  • Krok 8

    60 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
  • Krok 9

    5 min
    Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Sernik królewski

Krok 1 z 9

Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.

Sernik królewski

Krok 2 z 9

Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).

Sernik królewski

Krok 3 z 9

Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.

Sernik królewski

Krok 4 z 9

Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.

Sernik królewski

Krok 5 z 9

Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.

Sernik królewski

Krok 6 z 9

Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Sernik królewski

Krok 7 z 9

Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.

Sernik królewski

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.

Sernik królewski

Krok 9 z 9

Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu