
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Sernik królewski
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Możesz wykonać sernik królewski z rodzynkami, ale nieźle zastąpią je kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij pianę. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, po czym dodaj żółtka i kontynuuj ucieranie. Na koniec dodaj ser i zawartość torebki Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Delikatnie połącz masę z pianką z białek i rodzynkami lub skórką pomarańczową.
Kruchy spód do sernika przygotuj, siekając mąkę z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich żółtka jajek i śmietanę, po czym zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, zapakować do woreczków i wstawić do schłodzenia. Wówczas będzie się lepiej ścierało.
Po tym czasie sernik zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową, a na ser zetrzyj pozostałą część ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około godzinę. Na koniec ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
35 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
60 minKrok 9
5 minKrok 1 z 9
Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.
Krok 2 z 9
Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).
Krok 3 z 9
Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.
Krok 4 z 9
Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.
Krok 5 z 9
Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
Krok 6 z 9
Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 7 z 9
Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
Krok 8 z 9
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
Krok 9 z 9
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2