Sernik królewski
145min
Łatwy
1 opakowanie
1 opakowanie
5
Jajko
1.5 szklanek
Cukier
200 g
Masło
1 kg
Ser mielony na sernik
2 łyżek
Rodzynki
1 łyżeczka
2 szklanek
Mąka
0.75 szklanka
Cukier puder
0.75 kostka
Masło
2 łyżek
Kakao
3
Żółtko
2 łyżek
Kwaśna śmietana
.
Wartości odżywcze
Białko
7.89 g
Węglowodany
36.07 g
Tłuszcze
25.67 g
Wartość energetyczna
405.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
145 min
Krok 1
10 min
Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.
Krok 2
10 min
Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).
Krok 3
5 min
Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.
Krok 4
10 min
Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.
Krok 5
35 min
Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
Krok 6
5 min
Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 7
5 min
Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
Krok 8
60 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
Krok 9
5 min
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Sernik królewski to ciasto, które uda się nawet niedoświadczonemu cukiernikowi. Choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu na przygotowanie, stanowi doskonałą propozycję na deser na specjalne okazje lub zwykłe niedzielne popołudnie. Masę serową wzbogacają: Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Tym, co wyróżnia przepis na sernik królewski jest kakaowy spód z kruchego ciasta.
Możesz wykonać sernik królewski z rodzynkami, ale nieźle zastąpią je kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij pianę. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, po czym dodaj żółtka i kontynuuj ucieranie. Na koniec dodaj ser i zawartość torebki Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Delikatnie połącz masę z pianką z białek i rodzynkami lub skórką pomarańczową.
Kruchy spód do sernika przygotuj, siekając mąkę z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich żółtka jajek i śmietanę, po czym zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, zapakować do woreczków i wstawić do schłodzenia. Wówczas będzie się lepiej ścierało.
Po tym czasie ciasto kruche pod sernik zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową, a na ser zetrzyj pozostałą część ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około godzinę. Na koniec ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Możesz wykonać sernik królewski z rodzynkami, ale nieźle zastąpią je kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij pianę. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, po czym dodaj żółtka i kontynuuj ucieranie. Na koniec dodaj ser i zawartość torebki Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Delikatnie połącz masę z pianką z białek i rodzynkami lub skórką pomarańczową.
Kruchy spód do sernika przygotuj, siekając mąkę z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich żółtka jajek i śmietanę, po czym zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, zapakować do woreczków i wstawić do schłodzenia. Wówczas będzie się lepiej ścierało.
Po tym czasie ciasto kruche pod sernik zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową, a na ser zetrzyj pozostałą część ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około godzinę. Na koniec ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Komentarze 0