Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik królewski

Sernik królewski

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
5 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
200  g
Masło
1  kg
Ser mielony na sernik
2  łyżek
Rodzynki
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
2  szklanek
Mąka
0.75  szklanka
Cukier puder
0.75  kostka
Masło
2  łyżek
Kakao
3 
Żółtko
2  łyżek
Kwaśna śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.89 g
Węglowodany
36.07 g
Tłuszcze
25.67 g
Wartość energetyczna
405.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik królewski to ciasto, które uda się nawet niedoświadczonemu cukiernikowi. Choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu na przygotowanie, stanowi doskonałą propozycję na deser na specjalne okazje lub zwykłe niedzielne popołudnie. Masę serową wzbogacają: Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Tym, co wyróżnia przepis na sernik królewski jest kakaowy spód z kruchego ciasta.

Możesz wykonać sernik królewski z rodzynkami, ale nieźle zastąpią je kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij pianę. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, po czym dodaj żółtka i kontynuuj ucieranie. Na koniec dodaj ser i zawartość torebki Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Delikatnie połącz masę z pianką z białek i rodzynkami lub skórką pomarańczową.

Kruchy spód do sernika przygotuj, siekając mąkę z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich żółtka jajek i śmietanę, po czym zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, zapakować do woreczków i wstawić do schłodzenia. Wówczas będzie się lepiej ścierało.

Po tym czasie sernik zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową, a na ser zetrzyj pozostałą część ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około godzinę. Na koniec ostudź i udekoruj cukrem pudrem.

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    10 min
    Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.
  • Krok 2

    10 min
    Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).
  • Krok 3

    5 min
    Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.
  • Krok 5

    35 min
    Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
  • Krok 6

    5 min
    Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krok 7

    5 min
    Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
  • Krok 8

    60 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
  • Krok 9

    5 min
    Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Sernik królewski

Krok 1 z 9

Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.

Sernik królewski

Krok 2 z 9

Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).

Sernik królewski

Krok 3 z 9

Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.

Sernik królewski

Krok 4 z 9

Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.

Sernik królewski

Krok 5 z 9

Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.

Sernik królewski

Krok 6 z 9

Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Sernik królewski

Krok 7 z 9

Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.

Sernik królewski

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.

Sernik królewski

Krok 9 z 9

Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Magda

ja też zrobiłam wszystko tak jak w przepisie ale wyszła jakaś papka a nie sernik królewski

Winiary
Expert

Przykro nam, że ciasto nie wyszło. Polecamy jednak za to sernik, który wychodzi większości naszych czytelników - sami o tym piszą: sernik z karmelem i orzechami.

K Krzysztof

zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem a mi nie wyszedł :(

Winiary
Expert

Krzysztofie, może wypróbujesz za to inny nasz sernik, np. sernik z karmelem i orzechami? Wychodzi on wszystkim komentującym czytelnikom - sprawdź koniecznie ten przepis.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu