Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

(0)
6 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
250  g
Herbatniki
150  g
Masło
1  kg
Twaróg sernikowy
0.75  szklanka
Cukier
4 
Jajko
0.3  szklanka
Śmietana 36%
1 
Jajko
3 
Żółtko
1  szklanka
Cukier
2 
Cytryna
100  g
Masło
125  g
Maliny
125  g
Jagody
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.61 g
Węglowodany
58.67 g
Tłuszcze
49.55 g
Wartość energetyczna
724.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wielkanoc bez sernika? Na pewno nie w moim domu. Staram się zaskakiwać bliskich i co święta przygotowuję jakiś nowy smak. W tym roku planuję upiec waniliowy sernik z dodatkiem lekkiego, cytrynowego kremu, zrobionego na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, który idealnie współgra z wszelkimi owocami. W sklepach bez trudu można obecnie znaleźć borówki i maliny, a sernik pięknie się prezentuje, udekorowany właśnie nimi.

Zobacz ten przepis też na moim blogu Czekoladą Utkane

Przygotowanie

415 min
  • Krok 1

    15 min
    Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Krok 2

    10 min
    Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  • Krok 3

    190 min
    Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 4

    180 min
    Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.
  • Krok 5

    15 min
    By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.
Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 1 z 6

Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 2 z 6

Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 3 z 6

Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 4 z 6

Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 5 z 6

By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 6 z 6

Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    2 godz 45 min Łatwy
  • Sernik z karmelem i orzechami

    Sernik z karmelem i orzechami

    2 godz Średni
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy
  • Sernik z Princessą Zebrą

    Sernik z Princessą Zebrą

    6 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu