Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

0
415 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżek
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
250 g
Herbatniki
150 g
Masło
1 kg
Twaróg sernikowy
0.75 szklanka
Cukier
4 
Jajko
0.3 szklanka
Śmietana 36%
1 
Jajko
3 
Żółtko
1 szklanka
Cukier
2 
Cytryna
100 g
Masło
125 g
Maliny
125 g
Jagody
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.61 g
Węglowodany
57.68 g
Tłuszcze
50.55 g
Wartość energetyczna
724.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

415 min
Krok 1
15 min
Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Krok 2
10 min
Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Krok 3
190 min
Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.
Krok 4
180 min
Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.
Krok 5
15 min
By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6
5 min
Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.
Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 1 z 6

Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 2 z 6

Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 3 z 6

Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 4 z 6

Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 5 z 6

By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 6 z 6

Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.

Wielkanoc bez sernika? Na pewno nie w moim domu. Staram się zaskakiwać bliskich i co święta przygotowuję jakiś nowy smak. W tym roku planuję upiec waniliowy sernik z dodatkiem lekkiego, cytrynowego kremu, zrobionego na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, który idealnie współgra z wszelkimi owocami. W sklepach bez trudu można obecnie znaleźć borówki i maliny, a sernik pięknie się prezentuje, udekorowany właśnie nimi.

Zobacz ten przepis też na moim blogu Czekoladą Utkane
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika