Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym
Dodaj do CookBook

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

(0)
6 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
250  g
Herbatniki
150  g
Masło
1  kg
Twaróg sernikowy
0.75  szklanka
Cukier
4 
Jajko
0.3  szklanka
Śmietana 36%
1 
Jajko
3 
Żółtko
1  szklanka
Cukier
2 
Cytryna
100  g
Masło
125  g
Maliny
125  g
Jagody
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.7 g
Wartość energetyczna
724.5 kcal
Tłuszcze
49.6 g
Białko
14.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wielkanoc bez sernika? Na pewno nie w moim domu. Staram się zaskakiwać bliskich i co święta przygotowuję jakiś nowy smak. W tym roku planuję upiec waniliowy sernik z dodatkiem lekkiego, cytrynowego kremu, zrobionego na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, który idealnie współgra z wszelkimi owocami. W sklepach bez trudu można obecnie znaleźć borówki i maliny, a sernik pięknie się prezentuje, udekorowany właśnie nimi.

Zobacz ten przepis też na moim blogu Czekoladą Utkane

Przygotowanie

415 min
  • Krok 1

    15 min
    Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Krok 2

    10 min
    Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  • Krok 3

    190 min
    Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 4

    180 min
    Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.
  • Krok 5

    15 min
    By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.
Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 1 z 6

Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 2 z 6

Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 3 z 6

Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 4 z 6

Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 5 z 6

By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Krok 6 z 6

Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem Russel waniliowy

    Krem Russel waniliowy

    22 min Łatwy
  • Kakaowe ciasto z waniliowym serem

    Kakaowe ciasto z waniliowym serem

    1 godz 23 min Łatwy
  • Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

    1 godz 11 min Średni
  • Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami

    Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu