Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

(4)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kruche ciasteczka
1  kg
Twaróg półtłusty
6 
Jajko
1  opakowanie
1  opakowanie
200  g
Cukier puder
100  ml
Śmietanka 30%
1  szklanka
Cukier
1  Płaska łyżka
Masło
0.5  szklanka
Śmietanka 30%
0.3  łyżeczka
Sól
100  g
Orzeszki ziemne prażone solone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.72 g
Węglowodany
84.91 g
Tłuszcze
30.84 g
Wartość energetyczna
715.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
20 min
Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.
Krok 2
60 min
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru) łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150 st. C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.
Krok 3
10 min
W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj płaską łyżkę masła, pół szklanki śmietanki 30% i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy mieszając, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.
Krok 4
180 min
Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia
Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 1 z 4

Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 2 z 4

Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru) łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150 st. C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 3 z 4

W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj płaską łyżkę masła, pół szklanki śmietanki 30% i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy mieszając, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 4 z 4

Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

2.0 z 5
2
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
11
00
00
00
33
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 09/10/2021 - 12:29 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/03/2021 - 21:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/03/2021 - 21:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/03/2021 - 21:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha