Sernik waniliowy z solonym karmelem
1 godz 30 min
Łatwy
1
Kruche ciasteczka
1
kg
Twaróg półtłusty
6
Jajko
1
opakowanie
1
opakowanie
200
g
Cukier puder
100
ml
Śmietanka 30%
1
szklanka
Cukier
1
Płaska łyżka
Masło
0.5
szklanka
Śmietanka 30%
0.3
łyżeczka
Sól
100
g
Orzeszki ziemne prażone solone
.
Wartości odżywcze
Białko
22.72 g
Węglowodany
84.91 g
Tłuszcze
30.84 g
Wartość energetyczna
715.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
20 min
Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.
Krok 2
60 min
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru) łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150 st. C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.
Krok 3
10 min
W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj płaską łyżkę masła, pół szklanki śmietanki 30% i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy mieszając, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.
Krok 4
180 min
Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia
Komentarze 1