Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik waniliowy z solonym karmelem

Sernik waniliowy z solonym karmelem

(6)
1 godz 30 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kruche ciasteczka
1  kg
Twaróg półtłusty
6 
Jajko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń Waniliowy WINIARY
200  g
Cukier puder
100  ml
Śmietanka 30%
1  szklanka
Cukier
1  Płaska łyżka
Masło
0.5  szklanka
Śmietanka 30%
0.3  łyżeczka
Sól
100  g
Orzeszki ziemne prażone solone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.36 g
Węglowodany
42.46 g
Tłuszcze
15.42 g
Wartość energetyczna
357.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    20 min
    Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.
  • Krok 2

    60 min
    Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru) łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150 st. C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj płaską łyżkę masła, pół szklanki śmietanki 30% i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy mieszając, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.
  • Krok 4

    180 min
    Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia
Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 1 z 4

Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 2 z 4

Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru) łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150 st. C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 3 z 4

W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj płaską łyżkę masła, pół szklanki śmietanki 30% i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy mieszając, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 4 z 4

Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Klaudia

w przepisie jest błąd. do masy cukrowej nie dodajemy szklanki cukru, bo ona powinna być wykorzystana na karmel. Niestety błąd dostrzegłam dopiero po skończeniu sernika, bo wyszedł za słodki :( Z poprzedniego komentarza wynika, że ta informacja została dodana jako "poprawiona" wersja przepisu. Dla mnie przepis przygotowany byle jak. Duży minus.

M Monika

Co to znaczy „wszystkie pozostałe składniki” w drugim kroku?

Winiary
Expert

Moniko, chodzi o twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, budyń waniliowy, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru. Reszta składników: płaska łyżka masła, pół szklanki śmietanki i sól to składniki do sosu karmelowego, który wykonujemy w kroku 3. Doprecyzowaliśmy to również w przepisie. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sernik budyniowy

    Sernik budyniowy

    2 godz 59 min Średni
  • Proste banoffee

    Proste banoffee

    4 godz 40 min Łatwy
  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu