Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kruche ciasteczka
1 kg
Twaróg półtłusty
6 
Jajko
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
200 g
Cukier puder
100 ml
Śmietanka 30%
1 szklanka
Cukier
1 Płaska łyżka
Masło
0.5 szklanka
Śmietanka 30%
0.3 łyżeczka
Sól
100 g
Orzeszki ziemne prażone solone

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
22.72 g
Tłuszcze
55.79 g
Wartość energetyczna
715.06 kcal
Węglowodany
59.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
20 min
Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.
Krok 2
60 min
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150*C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.
Krok 3
10 min
W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło, śmietankę i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.
Krok 4
180 min
Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia
Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 1 z 4

Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 2 z 4

Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150*C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 3 z 4

W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj masło, śmietankę i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 4 z 4

Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika