Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik waniliowy z solonym karmelem
Dodaj do CookBook

Sernik waniliowy z solonym karmelem

(6)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kruche ciasteczka
1  kg
Twaróg półtłusty
6 
Jajko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń Waniliowy WINIARY
200  g
Cukier puder
100  ml
Śmietanka 30%
1  szklanka
Cukier
1  Płaska łyżka
Masło
0.5  szklanka
Śmietanka 30%
0.3  łyżeczka
Sól
100  g
Orzeszki ziemne prażone solone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.5 g
Wartość energetyczna
357.5 kcal
Tłuszcze
15.4 g
Białko
11.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    20 min
    Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.
  • Krok 2

    60 min
    Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru) łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150 st. C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj płaską łyżkę masła, pół szklanki śmietanki 30% i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy mieszając, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.
  • Krok 4

    180 min
    Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia
Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 1 z 4

Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż tortownicę o średnicy 22-24 cm i piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C. Gotowy spód odstaw do wystygnięcia. Możesz pominąć pieczenie ciasteczek, pamiętaj jednak, że wtedy będą się bardziej rozpadać przy krojeniu ciasta.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 2 z 4

Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru) łącznie z budyniem, uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Wylej na wcześniej schłodzony spód. Piecz w piekarniku w temperaturze 140 – 150 st. C od 50 minut (jeśli korzystasz z piekarnika z termoobiegiem) do godziny.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 3 z 4

W tym czasie przygotuj solony karmel – na patelni rozpuszczaj cukier do momentu, nabierze złotego koloru i zacznie się karmelizować. Dodaj płaską łyżkę masła, pół szklanki śmietanki 30% i sól, po czym podgrzewaj całość na średniej mocy mieszając, aż cała masa się rozpuści, tworząc gęsty sos.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Krok 4 z 4

Gorący sernik udekoruj orzeszkami, polej ciepłym karmelem i odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

2.7 z 5
2.6666666666667
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
11
22
00
00
33

Opinie

4

Klaudia

w przepisie jest błąd. do masy cukrowej nie dodajemy szklanki cukru, bo ona powinna być wykorzystana na karmel. Niestety błąd dostrzegłam dopiero po skończeniu sernika, bo wyszedł za słodki :( Z poprzedniego komentarza wynika, że ta informacja została dodana jako "poprawiona" wersja przepisu. Dla mnie przepis przygotowany byle jak. Duży minus.
Anonim (niezweryfikowany) 09/11/2021-05:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Monika

Co to znaczy „wszystkie pozostałe składniki” w drugim kroku?
Anonim (niezweryfikowany) 03/31/2021-08:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:08 CEST
Moniko, chodzi o twaróg półtłusty, jajko, opakowanie cukru wanilinowego, budyń waniliowy, cukier puder, 100 ml śmietanki i szklankę cukru.
Reszta składników: płaska łyżka masła, pół szklanki śmietanki i sól to składniki do sosu karmelowego, który wykonujemy w kroku 3.
Doprecyzowaliśmy to również w przepisie. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

    6 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu