Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem Russel waniliowy

Krem Russel waniliowy

(1)
22min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Cukier wanilinowy WINIARY
5 
Jajko
2  kostek
Masło
trochę
Ekstrakt waniliowy
1.5  łyżek
Spirytus
1  szklanka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.48 g
Węglowodany
25.2 g
Tłuszcze
34.82 g
Wartość energetyczna
425.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krem Russel z Cukrem wanilinowym WINIARY to podstawowy krem cukierniczy, który stanowi bazę dla kremów o różnych smakach. Tym razem przyrządzamy krem Russel o smaku wanilii, której esencję dodajemy razem ze spirytusem już po złączeniu masy jajecznej z utartym masłem. Krem Russel waniliowy to doskonały krem do przekładania tortów, ale także ciast czy ciasteczek.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka wbić do szklanej lub metalowej miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż wyraźnie zgęstnieją.
  • Krok 3

    5 min
    Jajeczną masę ostudzić, cały czas ubijając.
  • Krok 4

    5 min
    Masło dobrze utrzeć, stopniowo dodawać do niego masę jajeczną, ciągle ucierając.
  • Krok 5

    3 min
    Dodać aromat i spirytus, wymieszać.
  • Krok 6

    1 min
    Gotowym kremem przekładać tort, ciasta, ciasteczka...
Krem Russel waniliowy

Krok 1 z 6

Jajka wbić do szklanej lub metalowej miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy.

Krem Russel waniliowy

Krok 2 z 6

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż wyraźnie zgęstnieją.

Krem Russel waniliowy

Krok 3 z 6

Jajeczną masę ostudzić, cały czas ubijając.

Krem Russel waniliowy

Krok 4 z 6

Masło dobrze utrzeć, stopniowo dodawać do niego masę jajeczną, ciągle ucierając.

Krem Russel waniliowy

Krok 5 z 6

Dodać aromat i spirytus, wymieszać.

Krem Russel waniliowy

Krok 6 z 6

Gotowym kremem przekładać tort, ciasta, ciasteczka...

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Wiktoria

Ważnym elementem jest żeby masa jajeczna na parze nie była gorąca (parząca) tylko ciepła dla palca. Trzeba to kontrolować i ewentualnie zdejmować co jakiś czas z gazu.

Winiary
Expert

Wiktoria, dziękujemy za wskazówkę. Z pewnością pomoże ona innym użytkownikom!

B Beata

Dlaczego sie zawsze zwazy?

Winiary
Expert

Beata, może to kwestia temperatury? Wiktoria w komentarzu wyżej podpowiedziała, że warto kontrolować temperaturę masy jajecznej.

M Marc

To nie jest krem russel. Russel to jest krem zaparzany wrzacym cukrem !!!!!!

A Anna

Cudo!

Winiary
Expert

Cieszymy się, że smakuje. Do czego go wykorzystujesz? :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe à la brownie

    Ciasto czekoladowe à la brownie

    1 godz 20 min Łatwy
  • Szybki piernik z dżemem - przepis

    Szybki piernik z dżemem - przepis

    1 godz 37 min Łatwy
  • Sernik w ciemnym cieście

    Sernik w ciemnym cieście

    1 godz 10 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt na dużą blachę

    Kakaowy biszkopt na dużą blachę

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu