Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem Russel waniliowy
Dodaj do CookBook

Krem Russel waniliowy

(1)
22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kiziolek201
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Cukier wanilinowy WINIARY
5 
Jajko
2  kostek
Masło
trochę
Ekstrakt waniliowy
1.5  łyżek
Spirytus
1  szklanka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.2 g
Wartość energetyczna
425.4 kcal
Tłuszcze
34.8 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krem Russel z Cukrem wanilinowym WINIARY to podstawowy krem cukierniczy, który stanowi bazę dla kremów o różnych smakach. Tym razem przyrządzamy krem Russel o smaku wanilii, której esencję dodajemy razem ze spirytusem już po złączeniu masy jajecznej z utartym masłem. Krem Russel waniliowy to doskonały krem do przekładania tortów, ale także ciast czy ciasteczek.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka wbić do szklanej lub metalowej miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż wyraźnie zgęstnieją.
  • Krok 3

    5 min
    Jajeczną masę ostudzić, cały czas ubijając.
  • Krok 4

    5 min
    Masło dobrze utrzeć, stopniowo dodawać do niego masę jajeczną, ciągle ucierając.
  • Krok 5

    3 min
    Dodać aromat i spirytus, wymieszać.
  • Krok 6

    1 min
    Gotowym kremem przekładać tort, ciasta, ciasteczka...
Krem Russel waniliowy

Krok 1 z 6

Jajka wbić do szklanej lub metalowej miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy.

Krem Russel waniliowy

Krok 2 z 6

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż wyraźnie zgęstnieją.

Krem Russel waniliowy

Krok 3 z 6

Jajeczną masę ostudzić, cały czas ubijając.

Krem Russel waniliowy

Krok 4 z 6

Masło dobrze utrzeć, stopniowo dodawać do niego masę jajeczną, ciągle ucierając.

Krem Russel waniliowy

Krok 5 z 6

Dodać aromat i spirytus, wymieszać.

Krem Russel waniliowy

Krok 6 z 6

Gotowym kremem przekładać tort, ciasta, ciasteczka...

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.2 z 5
4.1666666666667
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
11
55
00
00
00

Opinie

4

Torciarz1234

robie własnie żekomy krem russel. I powiem szczerze, że jak ten krem wyjdzie to ja będę księżna Monaco. Ktoś kto wymyslił ten krem też chyba dawno nie robił go. Widzę po dawkach masła do masy jajeczno cukrowej.... Serio? Taka ma być gramatura? Za godzinę myślę skonczyc ten krem. Jeśli nie "wyjdzie", nie uda się, odpowiednio obsmaruje dawczyni tego przepisu. Dodam,że to nie pierwszy raz robie z neta. I jeszcze ani jeden nie wyszedł. A zawodowo zajmuje się pieczeniem tortów i ciast. Szukam innowacyjnych rozwiązań na smaki. Stąd jestem tutaj... No to jak wspominałem..
Zatem..... Za godzinę...
Anonim (niezweryfikowany) 03/25/2023-07:33 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Wiktoria

Ważnym elementem jest żeby masa jajeczna na parze nie była gorąca (parząca) tylko ciepła dla palca. Trzeba to kontrolować i ewentualnie zdejmować co jakiś czas z gazu.
Anonim (niezweryfikowany) 10/03/2022-10:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-03:40 CEST
Wiktoria, dziękujemy za wskazówkę. Z pewnością pomoże ona innym użytkownikom!
4

Beata

Dlaczego sie zawsze zwazy?
Anonim (niezweryfikowany) 06/19/2021-11:10 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-03:43 CEST
Beata, może to kwestia temperatury? Wiktoria w komentarzu wyżej podpowiedziała, że warto kontrolować temperaturę masy jajecznej.
4

Marc

To nie jest krem russel. Russel to jest krem zaparzany wrzacym cukrem !!!!!!
Anonim (niezweryfikowany) 02/06/2021-09:14 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Anna

Cudo!
Anonim (niezweryfikowany) 01/22/2021-05:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2021-12:26 CET
Cieszymy się, że smakuje. Do czego go wykorzystujesz? :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu