Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Serniko-szarlotka

Serniko-szarlotka

(0)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest 2milutka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  szklanek
Mąka pszenna
3  łyżek
Cukier puder
3 
Żółtko
1  kostka
Masło
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  kg
Jabłka
4  łyżek
Cukier brązowy z cynamonem
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
1  kg
Twaróg półtłusty
3  szklanek
Cukier
3 
Białko
3 
Jajko
1  szklanka
Mleko w proszku
1  kubek
Mleko 2%
3  łyżek
Polewa
trochę
Wiórki czekoladowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.69 g
Węglowodany
100.13 g
Tłuszcze
19.84 g
Wartość energetyczna
643.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.Kropką nad „i” jest warstwa serowa .Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię. Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
  • Krok 2

    15 min
    Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
  • Krok 3

    10 min
    Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.
  • Krok 4

    25 min
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.
  • Krok 5

    30 min
    Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • Krok 7

    5 min
    Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Serniko-szarlotka

Krok 1 z 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.

Serniko-szarlotka

Krok 2 z 7

Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.

Serniko-szarlotka

Krok 3 z 7

Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.

Serniko-szarlotka

Krok 4 z 7

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.

Serniko-szarlotka

Krok 5 z 7

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Serniko-szarlotka

Krok 6 z 7

Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Serniko-szarlotka

Krok 7 z 7

Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z rosą

    Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Ciasto wykwintne

    Ciasto wykwintne

    1 godz 45 min Łatwy
  • Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    3 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu