Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Serniko-szarlotka

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 szklanek
Mąka pszenna
3 łyżek
Cukier puder
3 
Żółtko
1 kostka
Masło
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 kg
Jabłka
4 łyżek
Cukier brązowy z cynamonem
1 łyżeczka
Sok z cytryny
1 kg
Twaróg półtłusty
3 szklanek
Cukier
3 
Białko
3 
Jajko
1 szklanka
Mleko w proszku
1 kubek
Mleko 2%
3 łyżek
Polewa
1 trochę
Wiórki czekoladowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
643.71 kcal
Węglowodany
98.13 g
Białko
18.69 g
Tłuszcze
21.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
Krok 2
15 min
Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
Krok 3
10 min
Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.
Krok 4
25 min
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.
Krok 5
30 min
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Krok 6
10 min
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Krok 7
5 min
Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Serniko-szarlotka

Krok 1 z 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.

Serniko-szarlotka

Krok 2 z 7

Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.

Serniko-szarlotka

Krok 3 z 7

Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.

Serniko-szarlotka

Krok 4 z 7

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.

Serniko-szarlotka

Krok 5 z 7

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Serniko-szarlotka

Krok 6 z 7

Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Serniko-szarlotka

Krok 7 z 7

Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.Kropką nad „i” jest warstwa serowa .Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię. Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika