Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Serniko-szarlotka
Dodaj do CookBook

Serniko-szarlotka

(0)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1.5  szklanek
Mąka pszenna
3  łyżek
Cukier puder
3 
Żółtko
1  kostka
Masło
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  kg
Jabłka
4  łyżek
Cukier brązowy z cynamonem
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
1  kg
Twaróg półtłusty
3  szklanek
Cukier
3 
Białko
3 
Jajko
1  szklanka
Mleko w proszku
1  kubek
Mleko 2%
3  łyżek
Polewa
trochę
Wiórki czekoladowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
100.1 g
Wartość energetyczna
643.7 kcal
Tłuszcze
19.8 g
Białko
18.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.Kropką nad „i” jest warstwa serowa .Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię. Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
  • Krok 2

    15 min
    Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
  • Krok 3

    10 min
    Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.
  • Krok 4

    25 min
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.
  • Krok 5

    30 min
    Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • Krok 7

    5 min
    Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Serniko-szarlotka

Krok 1 z 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.

Serniko-szarlotka

Krok 2 z 7

Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.

Serniko-szarlotka

Krok 3 z 7

Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.

Serniko-szarlotka

Krok 4 z 7

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.

Serniko-szarlotka

Krok 5 z 7

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Serniko-szarlotka

Krok 6 z 7

Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Serniko-szarlotka

Krok 7 z 7

Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu