Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.Kropką nad „i” jest warstwa serowa .Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię. Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków.
Przygotowanie
105 min
Krok 1
10 min
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
Krok 2
15 min
Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
Krok 3
10 min
Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.
Krok 4
25 min
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.
Krok 5
30 min
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Krok 6
10 min
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Krok 7
5 min
Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Krok 1
z
7
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wymiarach 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
Krok 2
z
7
Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier, dusimy na ogniu do momentu, aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.
Krok 3
z
7
Warstwa serowa: twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce. Miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami.
Krok 4
z
7
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut.
Krok 5
z
7
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Krok 6
z
7
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Krok 7
z
7
Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0