Ciasto szachownica z serem
123min
Łatwy
4
Jajko
15 dag
Cukier
12 dag
Mąka tortowa
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
2 łyżek
Kakao
1 szczypta
Sól
1500 g
Twaróg sernikowy
6
Jajko
20 dag
Masło
20 dag
Cukier puder
35 g
PL KAL WINIARY Budyń do ciast i kremów ŚMIETANKOWY 35g
2 łyżeczek
Skórka z pomarańczy
100 g
Polewa czekoladowa
5 dag
Czekolada gorzka
.
Wartości odżywcze
Białko
8.22 g
Węglowodany
22.76 g
Tłuszcze
22.12 g
Wartość energetyczna
319.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając, dodawać po 1 żółtku.
Krok 2
5 min
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z masą jajeczną, delikatnie mieszając.
Krok 3
15 min
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp 180 stopni.
Krok 4
15 min
Masa serowa: Miękkie masło z cukrem i żółtkami utrzeć, dodać ser, budyń, dokładnie zmiksować. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i otartą skórkę z pomarańczy.
Krok 5
10 min
Upieczone zimne ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 5 pasków ciasta, zalać masą serową.
Krok 6
3 min
Pozostałe paski biszkoptu ułożyć na przemian i wyłożyć pozostały ser.
Krok 7
60 min
Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
Krok 8
5 min
Zimny sernik oblać polewą czekoladową i posypać tartą czekoladą. Sernik kroić, gdy polewa zastygnie a ciasto będzie dokładnie wystudzone.
W kuchni najważniejsze jest to, aby twoja wyobraźnia nie znała ograniczeń! Masz ochotę upiec ciasto, które wygląda jak szachownica? Oto przepis! Ciasto szachownica z serem to słodki, kakaowo-serowy przysmak, który zachwyci Cię zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Komentarze 0