
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ciasto szachownica z serem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
15 minKrok 5
10 minKrok 6
3 minKrok 7
60 minKrok 8
5 minKrok 1 z 8
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając, dodawać po 1 żółtku.
Krok 2 z 8
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z masą jajeczną, delikatnie mieszając.
Krok 3 z 8
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp 180 stopni.
Krok 4 z 8
Masa serowa: Miękkie masło z cukrem i żółtkami utrzeć, dodać ser, budyń, dokładnie zmiksować. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i otartą skórkę z pomarańczy.
Krok 5 z 8
Upieczone zimne ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 5 pasków ciasta, zalać masą serową.
Krok 6 z 8
Pozostałe paski biszkoptu ułożyć na przemian i wyłożyć pozostały ser.
Krok 7 z 8
Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
Krok 8 z 8
Zimny sernik oblać polewą czekoladową i posypać tartą czekoladą. Sernik kroić, gdy polewa zastygnie a ciasto będzie dokładnie wystudzone.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0