Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto szachownica z serem

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest MAMA54
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
15  dag
Cukier
12  dag
Mąka tortowa
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Kakao
1  szczypta
Sól
1500  g
Twaróg sernikowy
6 
Jajko
20  dag
Masło
20  dag
Cukier puder
35  g
PL KAL WINIARY Budyń do ciast i kremów ŚMIETANKOWY 35g
2  łyżeczek
Skórka z pomarańczy
100  g
Polewa czekoladowa
5  dag
Czekolada gorzka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.22 g
Węglowodany
22.76 g
Tłuszcze
22.12 g
Wartość energetyczna
319.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
10 min
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając, dodawać po 1 żółtku.
Krok 2
5 min
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z masą jajeczną, delikatnie mieszając.
Krok 3
15 min
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp 180 stopni.
Krok 4
15 min
Masa serowa: Miękkie masło z cukrem i żółtkami utrzeć, dodać ser, budyń, dokładnie zmiksować. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i otartą skórkę z pomarańczy.
Krok 5
10 min
Upieczone zimne ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 5 pasków ciasta, zalać masą serową.
Krok 6
3 min
Pozostałe paski biszkoptu ułożyć na przemian i wyłożyć pozostały ser.
Krok 7
60 min
Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
Krok 8
5 min
Zimny sernik oblać polewą czekoladową i posypać tartą czekoladą. Sernik kroić, gdy polewa zastygnie a ciasto będzie dokładnie wystudzone.
Ciasto szachownica z serem

Krok 1 z 8

Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ciągle ubijając, dodawać po 1 żółtku.

Ciasto szachownica z serem

Krok 2 z 8

Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z masą jajeczną, delikatnie mieszając.

Ciasto szachownica z serem

Krok 3 z 8

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temp 180 stopni.

Ciasto szachownica z serem

Krok 4 z 8

Masa serowa: Miękkie masło z cukrem i żółtkami utrzeć, dodać ser, budyń, dokładnie zmiksować. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i otartą skórkę z pomarańczy.

Ciasto szachownica z serem

Krok 5 z 8

Upieczone zimne ciasto pokroić wzdłuż na 9 pasków. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 5 pasków ciasta, zalać masą serową.

Ciasto szachownica z serem

Krok 6 z 8

Pozostałe paski biszkoptu ułożyć na przemian i wyłożyć pozostały ser.

Ciasto szachownica z serem

Krok 7 z 8

Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

Ciasto szachownica z serem

Krok 8 z 8

Zimny sernik oblać polewą czekoladową i posypać tartą czekoladą. Sernik kroić, gdy polewa zastygnie a ciasto będzie dokładnie wystudzone.

W kuchni najważniejsze jest to, aby twoja wyobraźnia nie znała ograniczeń! Masz ochotę upiec ciasto, które wygląda jak szachownica? Oto przepis! Ciasto szachownica z serem to słodki, kakaowo-serowy przysmak, który zachwyci Cię zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha