Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi na słodko z białym serem

0
37 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
220 g
Woda
1 szczypta
Sól
3 łyżek
Oliwa z oliwek
5 łyżek
Śmietana 12%
2 
Jajko
1 kg
Twaróg półtłusty
3 
Żółtko
1 łyżka
Kwaśna śmietana
1 Płaska łyżka
Cukier
16 g
Cukier wanilinowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
18.06 g
Wartość energetyczna
555.54 kcal
Białko
31.87 g
Węglowodany
71.27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać do dużej miski, wbić jajka. Dodać śmietanę, olej i sól. Wyrobić dokładnie ciasto (ja używam miksera z widełkami do ciast).
Krok 2
5 min
Ser zmielić w maszynce, dodać resztę składników i wymieszać. Śmietanę - w zależności ile potrzebuje ser - czyli około 2-6 łyżek.
Krok 3
10 min
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i lepić pierogi.
Krok 4
10 min
W dużym garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Wrzucać porcjami pierogi, gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 5
2 min
Po ugotowaniu polać stopionym masłem i posypać cynamonem. Smacznego!
Pierogi na słodko z białym serem

Krok 1 z 5

Mąkę przesiać do dużej miski, wbić jajka. Dodać śmietanę, olej i sól. Wyrobić dokładnie ciasto (ja używam miksera z widełkami do ciast).

Pierogi na słodko z białym serem

Krok 2 z 5

Ser zmielić w maszynce, dodać resztę składników i wymieszać. Śmietanę - w zależności ile potrzebuje ser - czyli około 2-6 łyżek.

Pierogi na słodko z białym serem

Krok 3 z 5

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i lepić pierogi.

Pierogi na słodko z białym serem

Krok 4 z 5

W dużym garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Wrzucać porcjami pierogi, gotować na małym ogniu ok. 10 minut.

Pierogi na słodko z białym serem

Krok 5 z 5

Po ugotowaniu polać stopionym masłem i posypać cynamonem. Smacznego!

Uwielbiane przez małych i dużych, tradycyjne, przepyszne i najlepsze! Oto pierogi na słodko z białym serem oraz kwaśną śmietaną, inaczej mówiąc prawdziwa uczta dla podniebienia :) Pierogi możesz wykonać, angażując do pomocy dzieci, wtedy zmniejszysz czas przygotowania. Ulepione już pierogi wrzucaj na wrzątek do czasu wypłynięcia. Po ugotowaniu polej stopionym masłem i posyp aromatycznym cynamonem. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika