Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z kaszanką

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 porcji
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Woda
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 szczypta
Sól
500 porcji
Kaszanka
1 
Cebula
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
5 min
Przygotowanie farszu z kaszanki jest bardzo proste i szybkie. Zaczynamy od obrania z osłonek naszej kaszanki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki (u mnie była to kostka).
Krok 2
10 min
Kroimy w kostkę cebulę, szklimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i powstanie nam fajny, gładki farsz. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
5 min
Na stolnicę wsypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy wodę wraz z olejem.
Krok 4
10 min
Wszystko wyrabiamy rękoma do momentu aż powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.
Krok 5
0 min
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.
Krok 6
10 min
W tym czasie dobrze jest uformować sobie z farszu kulki wielkości orzecha włoskiego, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów.
Krok 7
5 min
Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta na placek grubości 1-2 mm, szklanką wycinamy krążki.
Krok 8
10 min
Bierzemy w dłoń pojedynczo krążki, nakładamy po „kulce” farszu i sklejamy dowolną techniką. Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką.
Krok 9
0 min
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Pierogi z kaszanką

Krok 1 z 9

Przygotowanie farszu z kaszanki jest bardzo proste i szybkie. Zaczynamy od obrania z osłonek naszej kaszanki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki (u mnie była to kostka).

Pierogi z kaszanką

Krok 2 z 9

Kroimy w kostkę cebulę, szklimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i powstanie nam fajny, gładki farsz. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Pierogi z kaszanką

Krok 3 z 9

Na stolnicę wsypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy wodę wraz z olejem.

Pierogi z kaszanką

Krok 4 z 9

Wszystko wyrabiamy rękoma do momentu aż powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.

Pierogi z kaszanką

Krok 5 z 9

Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.

Pierogi z kaszanką

Krok 6 z 9

W tym czasie dobrze jest uformować sobie z farszu kulki wielkości orzecha włoskiego, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów.

Pierogi z kaszanką

Krok 7 z 9

Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta na placek grubości 1-2 mm, szklanką wycinamy krążki.

Pierogi z kaszanką

Krok 8 z 9

Bierzemy w dłoń pojedynczo krążki, nakładamy po „kulce” farszu i sklejamy dowolną techniką. Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką.

Pierogi z kaszanką

Krok 9 z 9

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Jeśli lubisz smak kaszanki, to przepis na pyszne pierogi z kaszanką powinien Ci posmakować! Kaszanka podsmażona z cebulą nabiera wyjątkowego, słodkawego aromatu i gładkiej konsystencji. Jako farsz do tradycyjnych pierogów zachwyci smakiem i sposobem podania. Można podawać ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika