Pierogi z kaszanką
100min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
5 min
Przygotowanie farszu z kaszanki jest bardzo proste i szybkie. Zaczynamy od obrania z osłonek naszej kaszanki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki (u mnie była to kostka).
Krok 2
10 min
Kroimy w kostkę cebulę, szklimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem. Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się i powstanie nam fajny, gładki farsz. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
5 min
Na stolnicę wsypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy wodę wraz z olejem.
Krok 4
10 min
Wszystko wyrabiamy rękoma do momentu aż powstanie nam gładkie, elastyczne ciasto.
Krok 5
0 min
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce by odpoczęło.
Krok 6
10 min
W tym czasie dobrze jest uformować sobie z farszu kulki wielkości orzecha włoskiego, przyśpieszy nam to pracę przy robieniu pierogów.
Krok 7
5 min
Gdy nasze ciasto odpocznie, na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy 1/3 część ciasta na placek grubości 1-2 mm, szklanką wycinamy krążki.
Krok 8
10 min
Bierzemy w dłoń pojedynczo krążki, nakładamy po „kulce” farszu i sklejamy dowolną techniką. Pierogi, które czekają na gotowanie powinny być przykryte ściereczką.
Krok 9
0 min
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Partiami wkładamy pierogi i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Jeśli lubisz smak kaszanki, to przepis na pyszne pierogi z kaszanką powinien Ci posmakować! Kaszanka podsmażona z cebulą nabiera wyjątkowego, słodkawego aromatu i gładkiej konsystencji. Jako farsz do tradycyjnych pierogów zachwyci smakiem i sposobem podania. Można podawać ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.
Komentarze 0