Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Calzone
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
39.1g / 15%
Węglowodany
129.2g / 52%
Tłuszcze
36.4g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Calzone

+

Calzone

Wróć

Calzone

(1)
2 godz 50 min
Średni
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850
7  g
Drożdże suszone (lub 25 g świeżych)
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
250  ml
Ciepła woda
1  opakowanie
Sos Spaghetti WINIARY
10 
Oliwki
1 
Czerwona cebula, szalotka lub zwykła
2  ząbków
Czosnek
1  kawałek
Cukinia
1  kawałek
Czerwona papryka (opcjonalnie, może być również w innym kolorze)
100  g
Wybrany ser, np. kozi, żółty lub feta
1 
Jajko do posmarowania ciasta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.13 g
Węglowodany
129.25 g
Tłuszcze
36.45 g
Wartość energetyczna
1012.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzień dobry! We współpracy z WINIARY przygotowałam dla Was nowy przepis i inne sprytne wskazówki. Prawie nikt nie ma dużo wolnego czasu na długie i żmudne gotowanie. Moja dzisiejsza rekomendacja jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu. Pokażę Ci, jak w łatwy sposób przygotować warzywa, które mogą mieć pomarszczoną skórkę, ale są napakowane witaminami i świetnie sprawdzą się w pierogach! Nie nie, dziś nie robimy tradycyjnych pierogów. Dzisiaj zrobimy dużego pieroga — prawdziwe włoskie calzone!

Historia calzone sięga II połowy XIX wieku, kiedy pewien kucharz postanowił stworzyć danie na cześć królowej Małgorzaty. Niedaleko Neapolu powstał mączny placek z dodatkami w kolorze włoskiej flagi, który został upieczony i zjedzony ze smakiem. O dziwo calzone nie jest najczęściej zamawiane we Włoszech, lecz w Argentynie. Jest to związane z migracją mieszkańców Półwyspu Apenińskiego do Ameryki Południowej. Kiedy zastanawiamy się, jak zrobić calzone, to pierwsza pojawiająca się odpowiedź to: ugnieść ciasto drożdżowe. Jest to prawda, ponieważ najważniejszym składnikiem jest rozwałkowany placek, na którym zostają ułożone dodatki.

Dlatego przygotowanie przepysznego dania, jakim jest pieróg calzone, musimy zacząć od zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodajemy oliwę, wodę i zagniatamy ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem, aby pięknie wyrosło. Kiedy ciasto na calzone jest w trakcie rośnięcia, możemy przystąpić do przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy wcześniej pokrojone warzywa: cukinię, paprykę, czosnek i cebulę. Kilka minut im w zupełności wystarczy. Wtedy na patelnię wlewamy Sos spaghetti WINIARY oraz dodajemy oliwki. Kiedy nasz farsz do calzone jest gotowy, dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części i rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem, a na środek ciasta dodajemy farsz i składamy całość na pół na kształt pieroga. Pamiętajmy o tym, aby brzegi były dobrze sklejone, a powierzchnia posmarowana jajkiem. Potem robimy tak samo z drugim plackiem, a całość wkładamy do piekarnika.

Gotowe! Calzone to idealna okazja, żeby pozbyć się resztek z naszej lodówki. Do sosu możemy wrzucić, na co przyjdzie nam ochota - mięso, warzywa, zioła, tofu, strączki i wiele innych. Pamiętajmy o tym, aby nie marnować jedzenia i w miarę możliwości zużywać wszystkie produkty do końca. Włoski pieróg to dobre danie do zamrożenia - dzięki czemu ograniczymy ryzyko wyrzucenia posiłku. Calzone to idealny pomysł na obiad lub kolację. Smacznego!

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
  • Krok 2

    120 min
    Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.
  • Krok 3

    3 min
    W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.
  • Krok 4

    3 min
    Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.
  • Krok 5

    10 min
    Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  • Krok 6

    10 min
    Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.
  • Krok 7

    20 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut.
  • Krok 8

    1 min
    TIPY: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia - do 3 miesięcy. Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny. 7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych. Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy.
  • Krok 9

    1 min
    Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste. Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę. Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.
Calzone

Krok 1 z 9

Składniki: Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850, Drożdże suszone (lub 25 g świeżych), Sól, Cukier

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.

Calzone

Krok 2 z 9

Składniki: Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850, Drożdże suszone (lub 25 g świeżych), Oliwa, Ciepła woda, Cukier, Sól

Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.

Calzone

Krok 3 z 9

Składniki: Czosnek, Czerwona cebula, szalotka lub zwykła, Cukinia, Czerwona papryka (opcjonalnie, może być również w innym kolorze)

W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.

Calzone

Krok 4 z 9

Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.

Calzone

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Calzone

Krok 6 z 9

Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.

Calzone

Krok 7 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut.

Calzone

Krok 8 z 9

TIPY: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia - do 3 miesięcy. Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny. 7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych. Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy.

Calzone

Krok 9 z 9

Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste. Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę. Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy
  • Domowa pizza pepperoni

    Domowa pizza pepperoni

    1 godz 43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu