Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Calzone

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Calzone

(2)
2 godz 50 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest kiziolek201
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850
7  g
Drożdże suszone (lub 25 g świeżych)
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
250  ml
Ciepła woda
1  opakowanie
Sos Spaghetti WINIARY
10 
Oliwki
1 
Czerwona cebula, szalotka lub zwykła
2  ząbków
Czosnek
1  kawałek
Cukinia
1  kawałek
Czerwona papryka (opcjonalnie, może być również w innym kolorze)
100  g
Wybrany ser, np. kozi, żółty lub feta
1 
Jajko do posmarowania ciasta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
136 g
Wartość energetyczna
1024.6 kcal
Tłuszcze
35.4 g
Białko
37.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzień dobry! We współpracy z WINIARY przygotowałam dla Was nowy przepis i inne sprytne wskazówki. Prawie nikt nie ma dużo wolnego czasu na długie i żmudne gotowanie. Moja dzisiejsza rekomendacja jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu. Pokażę Ci, jak w łatwy sposób przygotować warzywa, które mogą mieć pomarszczoną skórkę, ale są napakowane witaminami i świetnie sprawdzą się w pierogach! Nie nie, dziś nie robimy tradycyjnych pierogów. Dzisiaj zrobimy dużego pieroga — prawdziwe włoskie calzone!

Historia calzone sięga II połowy XIX wieku, kiedy pewien kucharz postanowił stworzyć danie na cześć królowej Małgorzaty. Niedaleko Neapolu powstał mączny placek z dodatkami w kolorze włoskiej flagi, który został upieczony i zjedzony ze smakiem. O dziwo calzone nie jest najczęściej zamawiane we Włoszech, lecz w Argentynie. Jest to związane z migracją mieszkańców Półwyspu Apenińskiego do Ameryki Południowej. Kiedy zastanawiamy się, jak zrobić calzone, to pierwsza pojawiająca się odpowiedź to: ugnieść ciasto drożdżowe. Jest to prawda, ponieważ najważniejszym składnikiem jest rozwałkowany placek, na którym zostają ułożone dodatki.

Dlatego przygotowanie przepysznego dania, jakim jest pieróg calzone, musimy zacząć od zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodajemy oliwę, wodę i zagniatamy ciasto. Zostawiamy je pod przykryciem, aby pięknie wyrosło. Kiedy ciasto na calzone jest w trakcie rośnięcia, możemy przystąpić do przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy wcześniej pokrojone warzywa: cukinię, paprykę, czosnek i cebulę. Kilka minut im w zupełności wystarczy. Wtedy na patelnię wlewamy Sos spaghetti WINIARY oraz dodajemy oliwki. Kiedy nasz farsz do calzone jest gotowy, dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części i rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem, a na środek ciasta dodajemy farsz i składamy całość na pół na kształt pieroga. Pamiętajmy o tym, aby brzegi były dobrze sklejone, a powierzchnia posmarowana jajkiem. Potem robimy tak samo z drugim plackiem, a całość wkładamy do piekarnika.

Gotowe! Calzone to idealna okazja, żeby pozbyć się resztek z naszej lodówki. Do sosu możemy wrzucić, na co przyjdzie nam ochota - mięso, warzywa, zioła, tofu, strączki i wiele innych. Pamiętajmy o tym, aby nie marnować jedzenia i w miarę możliwości zużywać wszystkie produkty do końca. Włoski pieróg to dobre danie do zamrożenia - dzięki czemu ograniczymy ryzyko wyrzucenia posiłku. Calzone to idealny pomysł na obiad lub kolację. Smacznego!

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
  • Krok 2

    120 min
    Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.
  • Krok 3

    3 min
    W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.
  • Krok 4

    3 min
    Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.
  • Krok 5

    10 min
    Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  • Krok 6

    10 min
    Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.
  • Krok 7

    20 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut.
  • Krok 8

    1 min
    TIPY: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia - do 3 miesięcy. Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny. 7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych. Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy.
  • Krok 9

    1 min
    Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste. Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę. Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.
Calzone

Krok 1 z 9

Składniki: Mąka pszenna, Drożdże suche, Sól, Cukier do smaku

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.

Calzone

Krok 2 z 9

Składniki: Mąka pszenna, Drożdże suche, Oliwa do smażenia, Zimna woda, Cukier do smaku, Sól

Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.

Calzone

Krok 3 z 9

Składniki: Czosnek, Czerwona cebula, Mała cukinia, Papryka czerwona

W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.

Calzone

Krok 4 z 9

Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.

Calzone

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Calzone

Krok 6 z 9

Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.

Calzone

Krok 7 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut.

Calzone

Krok 8 z 9

TIPY: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia - do 3 miesięcy. Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny. 7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych. Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy.

Calzone

Krok 9 z 9

Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste. Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę. Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Dzien dobry,

Mam pytanie odnośnie mrożenia - chciałabym przygotować je prędzej na święta i zamrozić, nie wiem tylko, czy lepiej zamrozić podpieczne czy surowe?
Pozdrawiam 😊
Dorota0910 (niezweryfikowany) 12/08/2024-01:56 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mini calzone z mięsem mielonym

    Mini calzone z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu