Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Calzone

1
2 godz 50 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jagna Niedzielska

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850
7  g
Drożdże suszone (lub 25 g świeżych)
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
250  ml
Ciepła woda
1  opakowanie
Sos Spaghetti WINIARY
10 
Oliwki
1 
Czerwona cebula, szalotka lub zwykła
2  ząbków
1  kawałek
Cukinia
1  kawałek
Czerwona papryka (opcjonalnie, może być również w innym kolorze)
100  g
Wybrany ser, np. kozi, żółty lub feta
1 
Jajko do posmarowania ciasta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.13 g
Węglowodany
129.25 g
Tłuszcze
36.45 g
Wartość energetyczna
1012.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
2 min
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Krok 2
120 min
Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.
Krok 3
3 min
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.
Krok 4
3 min
Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.
Krok 5
10 min
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Krok 6
10 min
Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.
Krok 7
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut.
Krok 8
1 min
TIPY: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia - do 3 miesięcy. Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny. 7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych. Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy.
Krok 9
1 min
Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste. Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę. Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.
Calzone

Krok 1 z 9

Składniki: Cukier, Sól, Drożdże suszone (lub 25 g świeżych), Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.

Calzone

Krok 2 z 9

Składniki: Sól, Cukier, Ciepła woda, Oliwa, Drożdże suszone (lub 25 g świeżych), Mąka pszenna chlebowa typ 750 lub 850

Dodaj oliwę i wodę, zagnieć na elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 h.

Calzone

Krok 3 z 9

Składniki: Czerwona papryka (opcjonalnie, może być również w innym kolorze), Cukinia, Czerwona cebula, szalotka lub zwykła, Czosnek

W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż plastry cukinii, pokrojoną drobno paprykę oraz cebulę, pokrojony w plastry czosnek, przez ok. 3 minuty.

Calzone

Krok 4 z 9

Warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym i oliwkami.

Calzone

Krok 5 z 9

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Calzone

Krok 6 z 9

Na środek dodaj porcję farszu i złóż na pół na kształt pieroga. Brzegi dobrze sklej, a wierzch calzone posmaruj jajkiem. Tak samo postąp z drugim plackiem.

Calzone

Krok 7 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15-20 minut.

Calzone

Krok 8 z 9

TIPY: Calzone świetnie nadaje się do zamrożenia - do 3 miesięcy. Do calzone wykorzystujemy wybrane przez siebie dodatki, dowolne warzywa, sery, wędliny. 7 g suszonych drożdży to 25 g świeżych. Świeże drożdże możemy mrozić do 6 miesięcy.

Calzone

Krok 9 z 9

Gotowe! Buon Appetito! Taki pieróg to wspaniała okazja do tworzenia własnych wariacji Zero Waste. Zajrzyjcie do lodówki. Wyjmijcie ulubione warzywa, wędliny, ser, zioła. Ten sos pomidorowy świetnie wypełni i sklei wszystkie składniki. Warto go mieć w szafce na czarną godzinę. Tu nie ma lepszych czy gorszych kompilacji, najważniejsze, żeby Wam smakowało i nic się nie zmarnowało. A jeśli brakuje Wam weny, to koniecznie poszukajcie inspiracji na stronie Winiary.pl. Razem z Winiary niezmiennie #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i z pewnością dostarczymy Wam jeszcze wiele pomysłów.

Dzień dobry! Wspólnie z Winiary przygotowałam dla Was nowy przepis i kolejne sprytne tipy. Mało kto ma dużo wolnego czasu, na długie i mozolne gotowanie. Moja dzisiejsza propozycja jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu. Pokażę Wam, jak w łatwy sposób poradzić sobie z warzywami, które być może mają już pomarszczoną skórkę, ale nadal są bogate w witaminy i świetnie sprawdzą się w pierogu!

Nie nie, dziś nie będziemy lepić tradycyjnych pierogów. Dziś ulepimy jeden duży pieróg – prawdziwe włoskie Calzone!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.1g / 15%
Węglowodany
129.2g / 52%
Tłuszcze
36.4g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika